• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Sandıkçıoğlu
Ali Sandıkçıoğlu
..
TÜM YAZILARI

Keşke özür dilemeyi becerebilsek

05 Şubat 2022
A


Ali Sandıkçıoğlu İletişim: [email protected]

Geçen hafta Türkiye’nin birçok vilayetinde olduğu gibi, İstanbul’da da kar yağdı. Berekettir dediğimiz kar bu defa İstanbullular için gerçekten büyük bir felaket haline dönüştü. Bu sebeple siyasetçilerimiz iki bloğa ayrıldı. Kimileri hükümeti methedip sayın İmamoğlu’nu kötülediler. Kimileri de her ortamda İmamoğlu’nun yanında yer alarak onu kusursuz ilan ederek sayın bakanlara ve hükümete saldırdılar. İşin siyasi yönleri bizi ilgilendirmez. Kar felaketi anında ben İstanbul dışında Orhangazi Çakırlı Köyündeydim. İstanbul’daki kar manzaralarını değişik televizyon kanallarından takip ettim. Burada bile (Çakırlı’da) belediye ve muhtarlık ana caddeleri açmak ve sokakları temizlemek için ellerinden gelen gayretleri gösterdiler. Bir nevi kendi imkanları ile seferberlik ilan ettiler. Sayın İmamoğlu’nun tarafları “İmamoğlu görevinin başında idi. İstanbul’un hiçbir yerinde yollar kar sebebi ile kapalı değildi” diyerek önce R. Kavağında balık yemekte olduğunu koro halinde inkâr etiler, sonra fotoğraflar, konvoy giriş ve çıkış saatleri, mesele bütün detayları ile açıklığa çıkınca, birçokları attıkları gönderileri silmek zorunda kaldılar. İstanbul’da yollar açıktı da neden bazı vatandaşlar sokaklara çıkıp yolda kalanları evlerinde misafir ettiler? (Canlı yayınlarda izledik.) Neden camiler açıldı, yüzlerce insan camilerde barındı? Neden yol boyunca evleri olanlar ellerine çay, subazı yiyecekler alarak yolda kalanlara yardımcı olmaya çalıştılar? Madem kardan dolayı bir sıkıntı yoktu neden insanlar sekiz saattir, on iki saattir yoldayız dediler? Bu insanlar yalan mı söylediler? Madem yollar açıktı neden insanlar milyonluk arabalarını evlerinden uzak yol kenarlarına bırakma mecburiyetinde kaldılar? Madem yollar açıktı neden devleti temsil eden vali defalarca yol kenarında terk edilen araçların kaldırılması için sahiplerine çağrıda bulundu? Gelemeyen araç sahiplerinin araçları çekiciler ile çekildi? İstanbul bir kar felaketi yaşadı. Bu yoktur demek milyonlarca insanı kör ve aptal yerine koymaktan başka bir şey değildir. Çünkü bütün televizyonlar İstanbul’un değişik semtlerinden kar felaketlerini gösteren canlı yayınlar yaptılar. O yollar bana ait değil, bu yollar bana ait değil diye mazeretler ortaya atmak hiç ama hiç doğru değildir. Şunu da izninizle ifade etmek isterim devlette iki başlılık olmaz. Hele hele bu gibi zamanlarda iktidar, muhalefet ayrımı yapmak gerçekten doğru değildir. Etik olan ister belediye tarafı olsun ister hükümet tarafı olsun ona buna kusur kabahat yüklemeden her türlü felaketi beraber göğüslemektir. Olabilen eksiklikler için de milletten özür dileyebilmek erdemliğini gösterebilmektir. İnsan hata yapabilen bir mahluktur. Herkesin eksiği olabilir ve hata yapabilir. İnsanın mükemmel bir varlık olması insanın kusursuz olduğu anlamına gelmez. İnsan bazen hata ve kusurlu işler de yapabilir. Şayet yapılan yanlış işler Cenab-ı Hakk’a karşı ise bunun için tövbe etme imkânı vardır. İnsanlara karşı ise de bunun için de özür dilenir.

ÖZÜR DİLEMEK:

Özür dilemek; günlük hayatta sık sık kullanılan kelime grupları arasında yer alır. TDK’ye göre özür: “Özrünü ileri sürerek bir iş yapmayı istememek, bir işten bağışlanmasını istemek.”Niçin özür dilenir: “Özür kişinin yaptığı bir davranışın olumsuz sonuçlandığı veya algılandığı ve bu algının iki tarafından da kabul edildiği durumda dilenir. Özrün temel gayesi ilişkiyi düzeltmektir. Eğer karşıdaki kişi için önemli ise özür dilenir.”İnsan fıtrat olarak yaptığı bir davranışın hata oduğunu kabul etmesi zor bir durumdur. Özür dilemek zor gibi gözükse de esasında özür dilemek büyük bir haslet ve erdemliktir. Özür dilendiği vakit karşı tarafın özrü kabul etmesi gerekir. Konu ile alakalı Hz. Peygamber Efendimiz’in (SAS) birkaç hadisi şerifine burada yer verelim. Resulullah (SAS) buyuruyor ki: “Özür dilemek üzere gelen din kardeşiniz niyetinde samimi olmasa da özrünü kabul edin. Böyle yapmayan kevser havuzu başına yanıma gelemez.” (Hâkim 4/1701), “Müslüman kardeşinin özrünü kabul etmemek günahtır.” (İbniMaceEdeb, 23), “Din kardeşinin özrünü kabul etmeyen, kevser suyundan, havuzundan içemez.” (Feyzül Kadir 3/1181), “Özür kabul etmeyen özür dileyenin günahını yüklenmiş olur.” (İbniMaceEdeb, 23), Hz. Ömer (RA) ise şöyle söyler: “İnsanların akıllısı en çok özür dileyendir.”. Hz. Mevlâna (RA) ise şöyle der: “Geçmişte yaşama ama her zaman geçmişten ders al.”. Bazı düşünürler ise şöyle söylemişler: “Özür dilemek, sizin haksız olduğunuz manasına gelmez. Karşınızdaki insana verdiğiniz değerin egonuzdan yüksek olduğunu gösterir.” (S. Freud), “Her insan hata yapabilir. Fakat ahmaklar hatalarına bağlı kalırlar.” (M.T. Cicero). Bunun için de hata, eksik ve kusuru kabul ederek bir insanın özür dilemesi insanlar için çok güzel bir haslettir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, özür dilemek hiçbir zaman insanı küçültmez bilakis yükseltir. Özgüveni düşük olan insanlar özür dileyemez. Oysa özür dilemek hem özür dileyende hem de özür dilenen kişide pozitif ilişkiler meydana getiren güzel bir haslettir. Özür dilemenin, içinde bulunduğumuz toplumları daha barışcıl hale getiren bir yapısı vardır. Özür dilemek karşı tarafa: “Yaptığım hatamın seni incittiğinin, kırdığının fakındayım” demektir. Özür dilemek, özür dilediğin kişinin veya kişilerin (veya milletin) varlığına, anlayışına saygı duymak demektir. Özür dilemek; insanın yaptığını kabul ettiğini, sorumluluk aldığını ve bunun için karşısındaki insanın ne hissettiğini gösterir. Özür dilemek: Hiçbir zaman yenilgi değildir. Kayıp hiç değildir. İnsanı küçültmez. Ayıp asla değildir. Bununla birlikte özür dilemek, sarsılan güveni yeniden inşa eder. Hiçbir zaman özür dilemek bir acizlik, bir geri adım atma değil büyük bir erdemdir.

Değerli kardeşlerim, sözü daha fazla uzatmayalım. Yukarıda söylediğim gibi İstanbul kar felaketini yaşadığı zaman biz İstanbul dışında idik. Buna sebep 8 yaşındaki torunum Elif’in karne tatilinde buraya gelmemizi istemesi idi. Samimi olarak söylüyorum bizim gibi İstanbul’da kar sebebi ile yaşanan o sıkıntılı canlı yayınları bizimle beraber Elif de izledi. Sonra bir kısım taraflar ve gazeteciler televizyonlarda İstanbul’da kar sebebi ile bir sıkıntı yaşanmadı dediklerinde küçük Elif bana: “Büyük baba bu koca koca adamlara bak yalan söylüyorlar. Bunlar daha önceki televizyon yayınlarını izlemediler mi? İstanbul’un yollarının, her tarafının kapalı olduğunu biz televizyonlardan gördük, bunlar görmediler mi?” dedi. Siz ne kadar karla gelen İstanbul’daki felaketi inkâr etmeye kalkarsanız kalkın küçük çocuklar bile o küçük beyinleriyle İstanbul’un bir kar felaketi yaşadığına şahit oldular. Keşke özür dilemeyi becerebilsek de birbirimiz incitmeye, kandırmaya yanlış yalan bilgiler vermeye kalkışmasak. Hz. ALLAH (CC) milletimizi, memleketimizi her türlü felaketlerden korusun. Hiçbir zaman unutmayalım, özür dilemek utanılacak bir hal değil, bilakis bir erdemliktir. Yeri geldiğinde özür dilemesini de bilelim. Cümleniz Mevla’ya emanet olunuz.

Allah'tan (CC) geldik yine dönüşümüz Cenab-ı Allah'adır. Ülkemizde büyük projelere imza atan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı, aslen Trabzon Çaykaralı, eğitim gönüllüsü, hayırsever iş insanı Sayın Cemal Kalyoncu Beyin abisi, Kalyoncu ailesinin kıymetli büyüğü Ahmet Kalyoncu Beyin vefat ettiğini üzülerek öğrendim. Merhuma Cenab-ı Allah'tan rahmet ve mağfiret dualarıyla, mekânı cennet olur inşallah. Başta Cemal Kalyoncu ve Ömer Faruk Kalyoncu Beyler olmak üzere tüm Kalyoncu ailesine, yakınlarına başsağlığı ve sabrı cemil dilerim.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Okur

Canada devleti katledilen yerlilerden özür diledi. Australya devleti katledilen yerlilerden özür diledi. Biz yağan kardan dolayı kapanan yollarda perişan olan İstanbul yerlilerinden özür dilemedik. Keşke bizim devletimizde Kanada ve Australya devleti gibi İstanbul yerlilerinden özür dilese.

Nur Ahmet

Bu işbilmezlerin,a....ların çalışmadığı ,iş yapmadığı zamanları hükümet fırsat olarak görüp değerlendirmeli ve milletin yardımına koşmalıdır.Böylece millet nazarında değerleri artar ve yeniden seçilme şansları artar.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23