• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Sandıkçıoğlu
Ali Sandıkçıoğlu
..
TÜM YAZILARI

İkona tartışmaları sürerken…

18 Temmuz 2020
A


Ali Sandıkçıoğlu İletişim: [email protected]

Bilindiği gibi Danıştay’ın aldığı bir kararla, daha önce Ayasofya Camii’nin cami halinden çıkartılıp müzeye dönüştürülmesi kararı iptal edildi. Yeniden camiye dönüştürülmesine karar verildi. Sayın Cumhurbaşkanımız hiç zaman kaybetmeden bu kararı onaylayarak yürürlüğe koydu. Böylece ülkemizdeki Müslümanların yıllardan beri hayali olan Ayasofya’nın ibadete açılması gerçek oldu. Ülkemizdeki Müslümanların sevindiği gibi birçok İslam ülkesindeki Müslümanlar da çok sevindiler (Hz. Allah (CC) Ayasofya’nın cami haline dönüşmesinde emeği geçenlerden razı olsun. Bu karara imza atan Sayın Danıştay üyelerimizi tebrik eder, Rabbul Alemin hepsinden razı olsun deriz.).

Ülkemizdeki malum zihniyet mensupları bu karardan hiç memnun olmadılar. Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakfiyesine uyulduğundan ve Fatih’in yaptığı bedduanın üzerimizden kalkmasından hiç de sevinemediler. Bu malum zihniyetin ülkemizde nice camileri sattığı, ahıra çevirdiği, depo yaptığı, yıkıp yerle bir ettiği, başka maksatlarla kullandığı cümlenin malumudur. Bunlar tarihi Sultan Ahmet Camii’nin bile resim galerisi olmasını arzu etmişlerdi. Bunlar camilere sıraların konulup, namaz vakitlerinde camilere ayakkabı ile girilmesini ve çalgılar çalınmasını dahi düşünmüşlerdi. Bu muhalif grup ağız birliği yapmış gibi hepsi karara karşı çıktılar, eften püften sebepler ortaya koymaya çalıştılar, çalışıyorlar. Bebek katilinin savunuculuğunu mecliste yapan bir muhalif partinin arkasına takılarak, ecdadımızın tüm hatıratına karşı çıkıyorlar. Her yerde ve her zaman olduğu gibi mutlak beyaz olan bir şeye siyah diyerek karalamaya, olmaz olmaz demeye çalışıyorlar. Elbette ki, necip milletimiz bu olup bitenleri not ediyor. Günü geldiğinde ona göre davranacaktır. Başında bir sayın hanımefendinin bulunduğu küçük muhalefet partisi ile seçimlerde bu partiyi can pahasına destekleyen ülkemizdeki bir dini(!) cemaatin, Ayasofya’nın ibadete açılması üzerine ne söylediklerini gerçekten anlamakta zorluk çekiyoruz. Ayasofya’nın Müslümanların ibadetine açılmasına sevindiler mi üzüldüler mi? Pek net olarak anlaşılamıyor…

İstanbul’da Rumeli Hisarı kalesi var. Fatih Sultan Mehmet yaptırmıştı. Kale içinde 1452 yılında küçük de bir cami yaptırılmıştı (Boğazkesen Fetih Camii). Bu cami 18. yüzyılda yıkılmıştı. Geriye minaresi ile mihrap ve cami tabanı kalmıştı. Günümüzde Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasına karşı çıkan zihniyet, Hisar içindeki caminin zeminini yıllarca sahne olarak kullandılar. Nice yerli ve yabancı abdestsiz, taharetsiz, ruhsuz, maneviyatsız, inançsız sözde sanatçılar(!) yan tarafta minarenin yarısı ayakta durmasına rağmen cami üzerinde tepinip durdular. Anlayacağınız birçoklarının gördüğü ve bildiği gibi orasını sahne olarak kullandılar. Böylelikle yıllarca ecdadımızın kemiklerini sızlatıp durdular. Şimdi de “Ayasofya’nın içindeki ikonalar ne olacak? Namaz olur mu, olmaz mı?” derdine düştüler… Ülkemizde fıkıh üzerine ihtisas yapmış âlimler var, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulu var. Bu sorunun cevabını rahatlıkla verebilirler. Verdiler de zaten. Basit fıkıh bilgisi olanlar bilirler ki, resimlerin namaz kılanların önünde olması namazı ifsat etmez. Mekruh olur. Günümüzde teknik ilerlemiş, resimler üzerine ya hareketli bir perde takılır ya da namaz saatlerinde ışıkla resimler kapatılır.

Ülkemizdeki bir kısım cemaatler Ayasofya’nın açılmasına değişik değişik kulplar takıyorlar. Neymiş efendim esas niyet cami açmak değil, camiyi açarak Hristiyanların orada ibadet etmesinin önünü açmaktır. Cenabı Hak her türlü yalan ve iftiradan korusun. Ayasofya için demeç üzerine demeç verenler, asırlar boyu cami olarak kullanılan Kurtuba Camii’nin, Cordoba Katedraline çevrilmiş olmasına neden seslerini çıkartmazlar? Dünya genelindeki değişik ülkelerde, özellikle Yunanistan’da yıkılan, kiliseye çevrilen camilerin sayılarının ne kadar olduklarından haberleri var mıdır? Yazımı çok enteresan tarihi bir olayla bitirmek isterim. Bilindiği gibi Kanuni, Budin’i fetheder ve Osmanlılar şehre girer, dolaşmaya başlarlar. Şehirde bazı heykeller, özellikle kanatlı bir ejderha heykeli, herkesin dikkatini çeker. Durum, zamanın Şeyhülislâmı Ebüssuûd Efendiye sorulur. Şeyhülislâmın verdiği fetva şu şekildedir: “Bu timsali kırmak gereklidir.”. Ancak Kanuni bu fetvayı nazarı itibara almadı ve şöyle söyledi: “Kimse bu surete bakmasın. Müslim olanlar görmesin” ve sonra boynundan kaşır şalını çıkarıp resmin üzerine örttü. Böylece Kanuni, bu nefis sanat eserinin yıkılmasına mâni oldu. Kanuni’nin bu hareketi yerlilerce çok centilmence ve zarif bir jest olarak görüldü. Yıllarca bu hareket dilden dile dolaştı (Yeni Mecmua Osmanlıca Baskı, yıl 1917, sayı 25, s. 490). Fatih, İstanbul’u aldığı zaman Ayasofya yıkılmak üzere, harap bir vaziyetteydi. Başta Fatih Sultan olmak üzere birçok Osmanlı padişahı büyük paralar harcayarak, etrafına çeşitli hizmet binaları yaparak Fatih’i bugünkü duruma getirmiştir ve Fatih bugüne kadar yaşamıştır. Ayasofya Camii haliyle milletimize hayırlı, uğurlu olsun. Cenabı Hak bayrağımızı indirmesin, ezanımızı susturmasın. Birlik ve beraberliğimiz daim olsun. Cümleniz Mevla’ya emanet olunuz.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

BİR VELİ

MALUM ZİHNİYETİ TAŞIYANLAR VE CAMİİLERİ AHIR VE GENELEVLERE ÇEVİRENLER SABATAYCI PİÇLERDİR. RESMEN PİÇTİRLER. İNANÇLARINA GÖRE 22 MART KUZU BAYRAMI GECESİ MUM SÖNDÜ YAPARLAR. DOĞACAK ÇOCUKLARIN BABALARI BELLİ DEĞİLDİR. İŞTE ŞU PİÇLERDİR CAMİİLERİMİZE VE DİĞER KUTSAL DEĞERLERİMİZE SALDIRANLAR. HALEN OKULLARDA KRİPTO SABATAYCI ÖĞRETMENLER ÖĞRENCİLERE İSLAM, PEYGAMBER, OSMANLI, 2. ABDÜLHAMİD, REİS VE AK PARTİ DÜŞMANLIĞI AŞILIYORLAR. ALLAH CC TEZ ZAMANDA BELALARINI VERSİN.

Can

Iyi de fildir fildir camiilerde karisik erkekli bayanli namahrem elbiseli turist kafileleri gezdirme neyin nesi kime yaranmaya calisiyorsunuz. Diger arap ülkelerde camiiler gayrimüslimlere gezi yasak. Diyanet te seriat yasalarina göre kurulmadi böylece ancak El Ezher in fetvalari gecerlidir. Oraya sorulmali. Mekruh bir yerde namaz kilmak hos olmuyor bu ikonalari oradan sökülmesine ve putin e hediye edilmesine karsi cikmanin neyin nesi. Ayasofya camii mi yoksa turistik panayir yeri mi bunun cevabi ne. Ismini rumca kalmasina ayak diretenlere de ne demeli.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23