• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yüksek teknolojiyle daha da büyüyeceğiz

Yeniakit Publisher
2018-03-31 09:04:00 -
Yüksek teknolojiyle daha da büyüyeceğiz

Bakan Faruk Özlü, yüzde 7.4 büyüyen Türkiye’nin yeni etkiler ile daha hızlı büyüyeceğini belirtti. Özlü, güçlü büyümenin motoru sanayiye olan katkılarının süreceğini belirten Özlü, yüksek teknolojili ürün üretimi ile büyüme hızının artacağına dikkat çekti

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2017’de yüzde 7,4 büyüyen Türkiye’yi yüksek teknolojili ürünler üreterek daha da büyüteceklerini belirterek, “Bu rekor büyümenin lokomotifi sanayimizdir. Sanayimizi, daha da güçlendireceğiz. Türk sanayisinin sıçrama yapması için, canla başla çalışacağız” dedi.

Özlü, bakanlık ile Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) iş birliğiyle Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı çerçevesinde düzenlenen Türkiye Elektronik Sanayi Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, bu program kapsamında daha önce makine ve çelik sektörleri ile bir araya geldiklerini, gelecek günlerde otomotiv yan sanayi, kimya ve gıda sektör zirvelerini hayata geçireceklerini söyledi.

ELEKTRONİK SEKTÖRÜ SANAYİYE DÖNÜŞTÜ

Toplantılardaki temel amacın, “Türk sanayisinin dinamosu olan değişik sektörlerin temsilcilerini dinlemek, onların görüşlerini almak ve hep birlikte ortak akıl, ortak vizyon ve ortak strateji belirlemek” olduğunu aktaran Özlü, konukların katkılarının önemine değindi.

Özlü, elektronik sektörünün artık diğer tüm sektörlere girdi sağlayan bir sanayi dalı haline dönüştüğünü kaydederek, elektronik ve yarı iletken sanayisinin bakanlık tarafından belirlenen 5 odak sektörden olduğunu vurguladı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Elektronik sanayisinin; otomotiv, makine, uzay ve havacılık, sağlık, savunma, bilişim sanayisinin merkezinde yer aldığını dile getiren Özlü, Avrupa, Afrika ve Uzak Doğu’da bu alanda sanayi yatırımları olduğunu bildirdi.

Özlü, yaklaşık 25 milyar dolar iç tüketimin sektörün itici gücü olduğunu, iç tüketim ve dış ticaretle toplam ticaret hacminin 45 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Geçen yıl bu alanda 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiğini aktaran Özlü, elektronik sektörünün 700 milyon dolar Ar-Ge harcaması bulunduğu, Ar-Ge merkezlerinin 67’sinin elektronik alanında faaliyet gösterdiği bilgisini verdi.

Özlü, Türkiye beyaz eşya sanayisinin geçen yıl 2016’ya göre ihracatını yüzde 7 artırarak ve 4,1 milyar dolara taşıyarak Türkiye rekoru kırdığını anımsattı ve bu alandaki dış ticaret fazlasının 3,1 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Özlü, elektronik ürünlere bağımlılığın her geçen gün arttığını belirterek, 2023 için yapılan tahminlere göre tüm dünyadaki elektronik ihracatının 7 trilyon dolara ulaşacağını söyledi.

Bu rakamların elektronik sanayisinin gelecekte de ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini dile getiren Özlü, elektronik sanayisine öncelik veren ülkelerin gelişmişlik düzeylerinde de önemli farklar ortaya koyduğunu, elektronik sanayisini arkasına alan ülkelerin büyüdüğünü, kalkındığını anlattı.

Özlü, hükümetin ve bakanlığın özellikle imalat sanayine yönelik destek ve teşviklere büyük önem verdiğini kaydederek, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından elektrik-elektronik ve imalat sanayilerine yönelik verilen destek ve teşviklerden bahsetti.

Bakan Özlü, bilimde, teknolojide ve sanayide, küresel oyuncu olma hedefini benimsemiş bir ülke olduklarının altını çizerek, bu hedefe ancak üreterek ve ihracatla ulaşabileceklerini vurguladı.

 
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23