• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

YKS 2022 sınav yerleri ne zaman açıklanacak? ÖSYM 2022 YKS sınav giriş belgesi sorgulama!

Yeniakit Publisher
2022-05-21 17:26:00 - 2022-05-21 17:26:40
YKS 2022 sınav yerleri ne zaman açıklanacak? ÖSYM 2022 YKS sınav giriş belgesi sorgulama!

Üniversite hayali kuran milyonlarca aday ÖSYM tarafından gerçekleştirecek YKS TYT, AYT sınavına katılacak. YKS sınav giriş belgesi, ÖSYM'nin sorgulama sayfalarından olan AİS sayfasında ne zaman açıklanacak? YKS 2022 sınav 18 ve 19 Haziran’da yapılacak. YKS sınavı için geri sayım sürerken, YKS sınavına girecek adaylar hangi okulda, hangi salonda sınavı gireceğini araştırır oldu. Peki YKS sınav yerleri belli oldu mu?2022 YKS sınav giriş yerleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

YKS 2022 ne zaman yapılacak? 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS) 18-19 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Temel Yeterlik Testi (TYT) 18 Haziran, Alan Yeterlik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) 19 Haziran'da yapılacak. ÖSYM YKS sınav yerleri giriş belgesi sorgulama ekranının açılıp açılmadığı adaylar tarafından merak ediliyor.

2022 YKS sınav yerleri ne zaman açıklanacak?

YKS sınav yerleri ne zaman açıklanacağına dair bir açıklama henüz ÖSYM'den gelmedi. Resmi açıklama yapıldığında haberimizi güncelleyeceğiz. Adaylar, Sınav Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden sınav tarihinin yaklaşık 10 gün öncesinden edinebileceklerdir.

Burslu bölümleri tercih edebilir misiniz?

ÖSYM’nin baraj puanları kaldırma kararı bölümlerin burslu veya burssuz olması konusu ile ilgili değildir. Öğrenciler her türden bursa sahip (Tam Burslu, %50 Burslu, %25 Burslu, Ücretli) bölümleri herhangi bir kısıtlama olmadan tercihleri arasına koyabileceklerdir. Bir bölüme yerleşebilmenin en temel şartı puan üstünlüğüdür. Örneğin; bir bölümün kontenjanın 60 olduğunu, o bölümü 87 kişinin tercih ettiğini varsayalım. En yüksek puandan en düşük puana doğru sıralandığında öğrencinin puanı ilk 60 kişilik kontenjanın içindeyse (mesela 46. Sırada olsun) öğrenci o bölüme yerleştirilir. Eğer öğrencinin puanı ilk 60 puanın arasına giremediyse (mesela 65. Sırada olsun) öğrenci o bölüme yerleşemez.

YKS'de hangi bölümler tercih edilecek?

Üniversitelerdeki süreçleri tercih etmek ve yerleştirilmek olarak iki aşama şeklinde tanımlayabiliriz. Bir bölümün özel olarak bir puan standardı yok ise (öğretmenlikler, mühendislikler, tıp, diş hekimliği, hukuk vb) ve öğrencinin o bölüme ilişkin puanı hesaplanmış ise öğrenci istediği her bölümü tercihlerine yazabilir. Ancak öğrencinin kazanabilmesi için aldığı puanın yeterli olması gerekecektir.

YKS yerleştirme puanı nasıl belirlenecek?

Üniversite sınav sisteminde aslında sınav yapılmadan önce bile öğrencilerin tamamının bir puanı bulunmaktadır. ÖSYM puanları hesaplarken 100 temel puan üzerinden hesaplar. Yani tüm öğrencilerin sınavdan önce 100 puanı zaten vardır. Ayrıyeten öğrenci, mezun olduğu veya mezun olacağı lisesinden getirdiği diploma puanı doğrultusunda bir Orta Öğretim Başarı Puanına (OÖBP) da sahiptir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Örneğin bir öğrencinin lisesinden 72,35 diploma puanı ile mezun olduğunu varsayalım bu öğrencinin diploma puanı 500 üzerinden bir puana dönüştürüldüğünde öğrencinin OÖBP’si yaklaşık 361,75 puan olur. Bu puanın öğrenciye sınav puanına katkısı yaklaşık 43,41puan olacaktır. ÖSYM’nin 100 puanlık temel puanı ve okul puanı ile birlikte bu öğrencinin sınava girmeden dahi 143,41 puanı bulunmaktadır denebilir. Öğrenci bu puanı sınavda yaptığı netleri kullanarak arttırmaya istediği bölümün puanına ulaşmaya çalışacaktır.

YKS sınavı Yüzdelik dilimler nasıl belirlenecek?

Üniversite sınav sistemi genel mantık itibariyle bir sıralama sistemidir. Öğrenciler puan üstünlüğüne dayalı olarak en yüksek puanlı öğrenciden daha düşük puanlı öğrenciye doğru sıralandığı bir sisteme tabi tutulurlar. Öğrencinin aldığı puanın o genel sıralamada karşılık geldiği bölüme de yüzdelik dilim denmektedir. Geçen yıl baraj puanın altında kalan öğrenciler yerleştirme puanları hesaplanmadığı için yüzdelik dilimlerini göremiyorlardı. Bu yıl sınava girmiş gerekli testlerden en az yarım net (0,5 net)yapabilmiş tüm öğrencilerin sınav puanlarına okul puanları eklenecek ve yerleştirme puanları hesaplanacaktır. Öğrenci, o puana denk gelen yüzdelik dilimini sınav sonuç kâğıdında görebilecektir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23