• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yerel seçim öncesi CHP'ye büyük şok! Bazı adayları düşebilir

Yeniakit Publisher
2019-02-11 15:43:00 -
Yerel seçim öncesi CHP'ye büyük şok! Bazı adayları düşebilir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adayları hukuksuz olarak belirlediği gerekçesiyle CHP Genel Merkezi'ne ihtarname çekildi. İhtarnameyi çeken avukat, Yüksek Seçim Kurulu'na adayların düşürülmesi için başvuru yapacak.

Yerel seçimlerde gösterdiği adaylar tepkiyle karşılanan CHP'nin yeni ve büyük bir krizin eşiğinde olduğu ileri sürüldü. Parti Genel Merkezi'ne çekilen ihtarnameye göre Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun belirlediği adayların hukuki dayanağı yok. İhtarnamede ismi geçen Avukat Mustafa Yalçınkaya, YSK'ya da başvuracaklarını belirti.

Yeni Şafak'ın haberine göre, 31 Mart yerel seçimleri için gösterdiği adaylar nedeniyle teşkilatı tarafından dahi kazan kaldırılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu kez noter kanalıyla çekilen bir ihtarnameyle gündemde.

Mahkemeye taşınacak

Kadıköy 14. Noterliği üzerinden CHP Genel Merkezi'ne çekilen ihtarnamede 'keşideci' olarak ismi bulunan avukat Mustafa Yalçınkaya, Kılıçdaroğlu'nun yaptığı hatadan geri dönmemesi halinde süreci mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.

"Kanuna ve Tüzüğe göre tek yetlili PM"

Siyasi Partiler Kanunu ve CHP'nin iç tüzüğü gereğince yerel seçimlerde aday adaylarının 'kesin adaylığa' dönüşmesinde tek yetkilinin Parti Meclisi (PM) olduğu bilgisini veren Yalçınkaya, "31 Mart seçimleri öncesinde isimler PM'de oylandı. Ancak bazı ilçelerde aday adaylarının ismi PM'ye sunulmadı ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu 'Buraları ben tek başıma belirleyeceğim' dedi. Bu konuda da karar da çıkartırdı" ifadesini kullandı.

"55. madde çok açık"

İstanbul Maltepe ve Antalya Kaş gibi önemli yerler başta olmak üzere kimi ilçelerde aday gösterilecek isimlerin PM'ye sunulmadığını belirten Yalçınkaya, şöyle devam etti:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Normalde süreç şöyle işliyor: Aday adaylığı başvurusunda bulunan isimler CHP Parti Meclisi'ne gelir. Burada isimler oylanır. En çok oyu alan kişi aday olarak belirlenir. Ancak Kılıçdaroğlu bunu yerle bir etti. Tek otorite oldu. Halbuki yasa buna izin vermiyor. YSK'ya isimler sunulmadan önce bu yanlıştan dönsünler diye ihtarname çektik. CHP'nin iç tüzüğünde yer alan 55. madde çok açık. Aday belirleme sürecinde yetki Parti Meclisi'nindir ve bu yetki devredilemez diyor. Bu yetkinin MYK'da devri bile engellenmiş tüzükte."

"Bu hatayı 5 yaşındaki çocuk yapmaz"

Yüksek Seçim Kurulu'na da başvuruda bulunacaklarını anlatan Yalçınkaya, "Bu isimleri YSK'nın incelemesini talep edeceğiz" deyip, şöyle devam etti:

CHP'nin adayı doğrudan Kılıçdaroğlu tarafından belirlenen ilçelerde adaysız kalma ihtimali var. Bu çok büyük bir skandal. Kılıçdaroğlu'nun yaptığı bu hatayı 5 yaşındaki çocuk yapmaz.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23