• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yağ lekesi nasıl temizlenir?

Yeniakit Publisher
2018-05-26 10:26:00 -
Yağ lekesi nasıl temizlenir?

Ne kadar sakınılırsa sakınılsın oluşmasının önüne geçmek çok da kolay değildir. Giysilerden, halılara, mutfak yüzeylerinden eşyalara kadar temas ettiği yerlerde lekeler bırakan yağların temizlenmesi için çeşitli yöntemler mevcuttur.

Yağ lekelerini temizlemek amacıyla kullanılacak temizlik maddelerinin kimyasal özellikleri çok önemlidir. Yağ su ile temizlenmez, çünkü yağ lekesi su tarafından itilerek daha da zor bir leke halini alır. Dolayısıyla deterjan ve su ile yıkanan bir kıyafetin yağ lekesinden arındırılması zordur. Bu nedenle diğer maddelerden yardım alınmalıdır.

Yeni oluşmuş bir yağ lekesi için leke üzerine emici özelliği bulunan pudra serpiştirilerek, pudranın yağı emmesi sağlanır. Daha sonra temiz bir bez leke üzerine serilerek orta sıcaklıkta ütüleme yapılır. Sıcaklık yağ lekesi ve pudrayı kurutacağından, fırçalanan lekenin pudra ile birlikte çıktığı görülecektir.

Halıdaki yağ lekesi için, eğer leke taze ise fazlalığı temiz ve beyaz bir havlu ile alınır. Yine bebek pudrası, veya mısır unu gibi bir madde lekeye dökülerek elektrik süpürgesi yardımıyla vakumlama işlemi yapılabilir. Halıdaki yağ lekesi ovulmamalı ve etrafa yayılmamalıdır. Halıdaki kurumuş yağ lekesi keskin olmayan bir bıçak veya bir kart yardımıyla kazınabilir.

Bir diğer yağ çeşidi olan motor yağı lekelerine çözüm için yine kurumuş yağ keskin olmayan bir maddeyle kazınır. Eğer bu leke kumaştaysa, lekeye uygulanacak vazelin lekeyi nemlendireceğinden temizlenmesi kolaylaşır. Giysilerde yağ lekesi oluşursa leke kaliteli bir bulaşık deterjanı ile çok fazla bastırılmadan yumuşak hareketlerle ovulmalı, biraz bekletildikten sonra talimatına uygun olarak yıkanmalıdır.

 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 

Nasılkolay.com'dan alınmıştır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23