• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Uzman isim İdlib’de çarpıcı detayı duyurdu: Bu artık son nokta

Yeniakit Publisher
2020-02-10 20:33:00 - 2020-02-10 20:58:17
Uzman isim İdlib’de çarpıcı detayı duyurdu: Bu artık son nokta

İdlib'de Rusya destekli Esed rejimi ile çıkan çatışmada 5 askerimiz şehit düşerken 5 askerimiz de yaralandı. Bölgedeki son gelişmeleri değerlendiren Prof. Dr. Cengiz Tomar, dikkat çeken ifadeler kullandı.

İdlib'de rejim güçlerinin topçu atışı sonucu 5 askerimiz şehit olurken, 5 askerimiz de yaralandı. Hain saldırı ve İdlib'deki son durumla ilgili konuşan Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Cengiz Tomar, önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin diplomatik tüm adımları attığına dikkat çeken Tomar, Rusya'nın sahada Türkiye'yi oyaladığını ileri sürdü.

İşte Prof. Dr. Tomar'ın canlı yayındaki o açıklamaları:

'Türkiye ne yapmak istiyor?'

Özellikle M-5 Karayolu üzerinde rejim güçleri önemli ilerleme kaydetti. Türkiye de o bölgede güvenli bölge oluşturmak için bölgeye birliklerini ulaştırdı. Türkiye, Suriye güçlerinin İdlib merkezine girmesini istemiyor. Ki burada mültecileri tutmak istiyor.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Rusya uzun zamandır oyalıyordu'

Bu artık son nokta. Rusya da uzun zamandır Türkiye'yi oyalıyordu. Rejimin M-5 Karayolu'nu ele geçirene kadar oyalama taktiği uyguladığını düşünüyorum. Türkiye, tüm diplomatik çabaları denedi ancak özellikle Suriye ile ilgili Türkiye'ye yardım yok. Bölgedeki emperyal güçlerin varlığı ve hamleleri söz konusu. Suriye askerleri uzun zamanadır Rus generallerin koordinesinde çalışıyorlar. Türkiye, artık noktadan sonra İdlib'in güneyinden itibaren güvenli bölge oluşturacaktır. ABD'ye, İran'a, Rusya'ya rağmen Türkiye kendi göbeğini kendisi kesmek zorunda kalacak. M-4'ün kuzeyinde M-5'in batısında bu adımları atacaktır.

"Rusya'nın onayı olmadan bunu yapamazlar'

Suriye'de kimin baş rolde olduğu belli. Rusya'nın bir manda hakimiyeti altına düşmüş durumda Esed rejimi. Rejim, Rusya'nın onayı olmadan böyle bir hareket edemez. Tabii arkasında İran da var.

Türkiye, diplomatik olarak yapacağı her şeyi yaptı artık çözüm askeri olacaktır.

Putin..." target="_blank">
Rusya'dan flaş açıklama: Erdoğan ve Putin...
Rusya'dan flaş açıklama: Erdoğan ve Putin...

Dünya

Rusya'dan flaş açıklama: Erdoğan ve Putin...

"Soçi Mutabakatı iptal edilmiş durumda"

Bölgeyi iyi bilen isimlerden biri olan CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan ise bölgedeki son durumu şu sözlerle anlattı:

İdlib muhaliflerin son kalesi. Türkiye'nin doğrudan müdahale etmediği bölge. 2015 yılından beri bölgede gerilim yüksek. Bölgedeki kontrol noktaları silahsızlandırma bölgesi. Bu kontrol noktaları birbirine çok yakın. Bir ateş mesafesinde. Son durum itibariyle Soçi mutabakatı iptal edilmiş durumda. Türkiye'nin güney sınırında 4 milyon insan sıkıştı. Türkiye'nin istediği şey 4 milyon insanın yeni bir mülteci akınına neden olmaması.

Suriye'de iki önemli karayolu var. M-4 ve M-5 karayolu. Her iki yol da Halep ve Şam'ı birbirine bağlıyor. Rejim bu noktaları ele geçirip 4 milyon insanı açlığa mahkum etmek istiyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Dümdüz

Dümdüz edelim, ne esed ne soyu kalsın. Bir kere ölelim, hem bu işi kökten çözelim, hem de emanet toprakları geri alalım.

Bitikçi

Bunlar daha önceden muhalefet tarafından dile getirilmişti amma hep dış güçlerle işbirlikçi olarak suçlandı ve Rusyaya,İrana yol açıldı. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23