• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Üniversitelerden sağlık çalışanlarına destek

Yeniakit Publisher
2020-04-04 10:47:00 -
Üniversitelerden sağlık çalışanlarına destek

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Halil Sevim ve öğrencilerden oluşan ekibi, yeni tip Koronavirüsle (COVID-19) mücadele eden sağlık çalışanları için üç boyutlu (3D) yazıcılarla siperlikli maske üretimine başladılar.

Karatay Üniversitesi

COVID-19 salgını ile mücadeleye katkı sağlamak amacıyla kurulan 3 Boyutlu Destek Platformu’na KTO Karatay Üniversitesi de destek verdi. Bu platform kapsamında hastalar ile yakın temas halinde bulunan sağlık çalışanlarının korunması amacıyla siperlik, maske gibi şu anda erişimi mümkün olmayan ya da çok kısıtlı olan ürünler, hızlı bir şekilde üretilip ihtiyaç duyulan hastanelere ulaştırılmaya başlandı.

“Süreyi de, maliyeti de minimize ettik”

KTO Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Halil Sevim, 3 boyutlu yazıcı ile geliştirdikleri siperliklerin gelişim sürecine değinerek, “Koronavirüsle mücadelede büyük fedakarlıklar sergileyen sağlık çalışanlarımız için ürettiğimiz sperlikler 3 boyutlu yazıcılar vasıtası ile üretilmektedir. Tasarlanan ilk üründe tek bir baskı için 3 saat süre gerekmekteydi. Bu ürün bazı geliştiriciler tarafından revize edildi ve 1 saat 40 dakikalık baskı süresine düşürüldü. Tasarımın mevcut yöntem kullanılarak daha hızlı üretilmesi amacı ile kısa zaman diliminde yoğun olarak çalıştık ve ürünü baştan tasarladık. Fonksiyonunda bir kayıp olmadan baskı süresini 24 dakikaya indirmeyi başardık ve çoklu basım için uygun hale getirdik. Sürenin kısalması, zamandan tasarruf sağlamasının yanında maliyeti de aynı oranda minimize ettik. Bu sayede daha kısa süre içerisinde daha fazla siperlik üretimi gerçekleştirebileceğiz” dedi.

Hastanelerin KTO Karatay Üniversitesi ile 3 boyutlu destek platformu üzerinden iletişime geçtiklerini ve Konya’daki hastanelerin taleplerini karşılamaya yönelik hızlı üretime geçtiklerini kaydeden Sevim, “Konya’daki Meram Eğitim Araştırma Hastanesi, Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi ve Beyhekim Hastanesi bizlerden talepte bulundu. Taleplerini karşılamaya yönelik olarak bu siperlikleri teslim ettik ve diğer hastanelerimize de teslim etmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yaşar Üniversitesi

COVİD-19 salgını ile gece gündüz canları pahasına mücadele eden sağlık çalışanlarına bir destek de Yaşar Üniversitesi’nden geldi. Yaşar Üniversitesi Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜTAM) bünyesindeki 3 boyutlu yazıcılar ve lazer kesim cihazı ile sağlık çalışanlarının hastaları ile temasını minimuma indirmesini sağlayan koruyucu yüz siperi üretmeye başladı.

Sağlık çalışanlarının virüsten korunmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten YÜTAM Müdürü ve Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tolga Benli, “Sağlık çalışanlarımızı alkışlamanın yanı sıra onlara destek için neler yapabileceğimizi gözden geçirdik. Merkezimiz bünyesindeki çok sayıda 3D yazıcıyı ve lazer kesim cihazımızı kullanarak aralıksız olarak koruyucu yüz siperi üretmeye başladık. Bu maskeler, hastayla yüz yüze muhatap olan sağlıkçıların yüzlerini önden gelecek etkilere karşı koruyor. Sağlık çalışanıyla hastanın arasında nefes temasını önleyecek şeffaf bir duvar çekilmiş olunuyor. Bu tip maskeleri imal ederek sağlık çalışanlarımızın korona virüsten korunmalarına yardımcı olmayı hedefledik” dedi.

Üretimi aralıksız sürdürdüklerini dile getiren Tolga Benli, “Bu maskeleri üretirken bir diğer amacımız da sağlık çalışanlarımıza her daim yanlarında olduğumuzu hissettirmek. Ürettiğimiz maskeleri yetkili kurumlar aracılığıyla sağlık çalışanlarına ulaştıracağız” diye konuştu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23