• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ücretli öğretmenlik nedir? Kimler ücretli öğretmenliğe başvurabilir?

Yeniakit Publisher
2020-04-01 19:27:00 -
Ücretli öğretmenlik nedir? Kimler ücretli öğretmenliğe başvurabilir?

Ücretli öğretmenlik nedir? Ücretli öğretmenliğe kimler başvurabilir? Ücretli öğretmenliğe dair tüm detaylar haberimizde.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde hizmet veren ücretli öğretmenlik nedir? Ücretli öğretmenliğe kimler başvurabilir? Ücretli öğretmenliğe dair öğrenmek istediğiniz her şey haberimizde.  Ücretli öğretmenlik, kadrolu öğretmen sayısının yetersiz kaldığı durumlarda devreye giren bir sistemdir. MEB ücretli öğretmen başvurularında bazı kriterlere bakar. Ücretli öğretmen maaşları da ders ücreti karşılığından hesaplanır.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİ NEDİR?

Eğitim fakültelerinden yeni mezun olan ve KPSS sınavında yeterli puan alamamış dolayısıyla atanamamış kimi öğretmen adayları MEB‘in ders ücreti karşılığı görevlendirme yöntemiyle hizmet vermektedir . Ücret anlamında pek de tatmin etmeyen rakamlara çalışılsa da öğretmenlik mesleğini yapmak isteyen mezunlar için güzel bir sistemdir. Diğer tarafdan MEB’e göre Ücretli Öğretmenlik; “Çeşitli nedenlerle öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı veya öğretmen ihtiyacı karşılanmakla birlikte, öğretmenin izin, rapor ve geçici görevlendirme gibi değişik nedenlerle ders görevlerini yerine getiremediği durumlarda eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülebilmesi ve öğrencilerin derslerinin boş geçmemesi için öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut (Yüksek öğrenimli olmak koşuluyla) açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilmesi” şeklinde tanımlamaktadır.

ATAMASI NASIL YAPILIR?

MEB’nın çeşitli nedenlerle öğretmen açığı bulunan okullar ya da diğer kurumları için uyguladığı bir yöntemdir. Eğitim- öğretim dönemi başından okullar öğretmen ihtiyaçlarını il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bildirirler. İlgili müdürlüklere yapılan talepler doğrultusunda öğretmenlik yapmak isteyen adaylarla ders saati üzerinden bir sözleşme yapılarak görev verilir. Bu sistem bir öğretmen ataması değildir, daha az kaynak kullanarak kadrolardaki öğretmen açığını kapatmaya yönelik bir sistemdir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

GEÇİCİ BİR GÖREVLENDİRMEDİR?

Kadrolu öğretmene göre 4-5 kat daha az maliyetli olan ücretli öğretmelik uygulaması, devlet kaynaklarının daha az kullanılmasından dolayı devlet tarafından uygulamaya devam edilmektedir. Şuan Türkiye genelinde 70 bin civarında ücretli öğretmenin görev yapmakta olduğu çeşitli kaynaklardan dile getirilmektedir. Ücretli öğretmenlik görevi geçici bir süreç gibi görülse de ataması çok az olan bazı branş öğretmenleri için meslek hayatlarının tamamlama süreci olabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığının bir organizasyonunda tanıştığım bir Fransızca Öğretmeninin 30 yıldır ücretli öğretmen olarak görev yaptığını duyduğumda epey şaşırmıştım.

NASIL BAŞVURULUR?

Daha önceki dönemlerde Milli Eğitim Müdürlükleri sitesinden başvurular yapılmaktaydı. Ama 2018 Ocak ayı itibari ile e-devlet üzerinden ücretli öğretmenlik başvuruları kolaylıkla yapılmaktadır. E- devlet arama motorundan “ücretli öğretmenlik” yazıldığında başvuru sayfası açılır ve sorulan sorular karşılığındaki boşluklar doldurulduktan sonra talep oluşturulmuş olur. Bu kayıtları Milli Eğitim Müdürlükleri online olarak takip etmektedir. Milli Eğitim Müdürlüğü de oluşan ihtiyaca göre de öğretmen adaylarına telefonla ulaşarak bilgi vermektedir. Öğretmen olarak herhangi bir atama olmazsa aranmaz.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23