• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Türkiye'nin Afrika ülkelerine bakışı diğer ülkelerden çok farklı

Yeniakit Publisher
2019-11-28 10:22:00 -
TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Türkiye'nin Afrika ülkelerine bakışı diğer ülkelerden çok farklı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'nin Cibuti Büyükelçiliğinde Türk vatandaşlar ve Türk üniversitelerinden mezun Cibutililerle bir araya geldi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 42. Afrika Parlamenter Birliği Konferansı'na katılmak  için Cibuti'ye geldi.

TBMM Başkanı Şentop, Ambouli Havalimanı'nda Cibuti Ulusal Meclis Başkanı Muhammed Ali Hamed, Türkiye'nin Cibuti Büyükelçisi Salim Levent Şahinkaya, Cibuti-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve üyeleri tarafından karşılandı.

TBMM Başkanı Şentop ile TBMM Katip Üyesi, AK Parti Mardin Milletvekili Şeyhmus Dinçel, AK Parti Diyarbakır Milletvekili, Türkiye-Cibuti Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Oya Eronat ile AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu da Cibuti'ye geldi.

Meclis Başkanı Şentop, temasları kapsamında ilk olarak Türkiye'nin Cibuti Büyükelçiliği tarafından burada yaşayan vatandaşlar ve Türk üniversitelerinden mezun Cibutililerin de katılımıyla verilecek resepsiyona katılacak.

Daha sonra Cibuti Ulusal Meclis Başkanı Hamed, TBMM Başkanı Şentop ve beraberindeki parlamento heyeti onuruna yemek verecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

42. Afrika Parlamenter Birliği Konferansı

Şentop, bugün 42. Afrika Parlamenter Birliği Konferansı'nın açılışında konuşacak.

Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh, TBMM Başkanı Şentop'u kabul edecek.

TBMM Başkanı Şentop, Cibuti Ulusal Meclisi'nde, Meclis Başkanı Hamed tarafından resmi törenle karşılanacak. Şentop ve Hamed, baş başa görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmelere başkanlık edecek.

2. Abdülhamid Han Camisi'nin açılışı yapılacak

TBMM Başkanı Şentop, 29 Kasım Cuma günü Cibuti temaslarını tamamlayacak.

Şentop, Türkiye tarafından Cibuti'ye hibe olarak yaptırılan 2. Abdülhamid Han Camisi'nin, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh, hükümet üyeleri ve Cibuti halkının katılımlarıyla açılışını gerçekleştirecek.

Şentop, Osmanlı mimarisi ve sanat anlayışıyla bölgenin önemli ve en büyük simge eser olma özelliğini taşıyan camide, cuma namazını kılacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015'te Cibuti ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh'nin, "Ülkesinde Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan bir cami görme ve semalarında İstanbul usulü ezanı duyma" isteğini belirtmesi üzerine inşa edilen camide, aynı anda 6 bin kişi ibadet edebilecek.

"Cibuti'de kendimizi evimizde hissediyoruz"

Şentop, konakladığı otelde, Türkiye'nin Cibuti Büyükelçiliği tarafından burada yaşayan vatandaşlar ve Türk üniversitelerinden mezun Cibutililerin de katılımıyla verilen resepsiyona katıldı.

Selamlama konuşması yapan Şentop, 42. Afrika Parlamenter Birliği Konferansı'na katılmak için Cibuti Ulusal Meclis Başkanı Muhammed Ali Hamed daveti üzerine buraya geldiğini belirtti.

"Türkiye'den size selamlar getirdim. Biliyorsunuz orada kardeşleriniz var." diyen Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını iletti.

Türkiye'nin Afrika ülkelerine bakışının diğer ülkelerden çok farklı olduğunu dile getiren Şentop, "Aramızda biraz mesafe var. Dil farkı da var. Gerçi aramızda bu farkı aşanlar da bulunuyor. Türkiye'de okuyanlar bu işi çözmüşler. Eski tarihlere uzanan dostluğumuz var. Bunun ötesinde aynı dinin mensupları olarak kardeşliğimiz var. Aynı kültürü, medeniyeti yaşayan, benimseyen insanlar olarak sıkı bağlarımız bulunuyor." dedi.

"Yalnızca hava değil, insanların ilgisi de çok sıcak"

Şentop, "Cibuti'de kendimizi evimizde, kardeşlerimizin, dostlarımızın arasında hissediyoruz. Uçaktan indiğimiz andan itibaren bu havayı hissettik. Yalnızca hava sıcak değil insanların ilgisi, alakası, teveccühü de çok sıcak." diye konuştu.

"Türkiye'ye gelmeyenleri bekliyoruz, gelenleri de anılarını tazelemeleri için bir kez daha bekliyoruz." diyen Şentop, Türkiye'ye ziyarete gelecek olanları TBMM'ye de davet etti.

Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh'nin kendisini kabul edeceğini, Cibutili mevkidaşıyla bir araya geleceğini anlatan Şentop, 42. Afrika Parlamenter Birliği Konferansı'na katılan meclis başkanlarıyla ikili görüşmeler yapacağını ifade etti.

Şentop, 29 Kasım Cuma günü ise Türkiye tarafından yaptırılan 2. Abdülhamid Han Camisi ile Cibuti Dostluk Barajı'nın açılışını gerçekleştireceğini söyledi.

Türkiye'nin Cibuti Büyükelçisi Salim Levent Şahinkaya ile masaları tek tek dolaşarak katılımcılarla ayaküstü sohbet eden Şentop, vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.

Resepsiyona katılan Cibuti-Türkiye Dostluk Derneği Başkanı Muhammed Elmih, Meclis Başkanı Şentop'a hediye takdim etti. Şentop, Türk üniversitelerinden mezun Cibutililerle de fotoğraf çektirdi.

Daha sonra Cibuti Ulusal Meclis Başkanı Hamed, TBMM Başkanı Şentop ve beraberindeki parlamento heyeti onuruna yemek verdi.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23