Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kâğıthane’deki Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Yeni Hizmet Binası’nın açılış törenine katıldı. Erdoğan “Taksim’e cami de yapacağız. Bunun iznini de CHP’den alacak değiliz” diye konuştu.
HABER MERKEZİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kâğıthane’deki Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Yeni Hizmet Binası’nın açılış töreninde ve Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Olağan Genel Kurulu’nda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Taksim’e cami de yapacaklarını ifade eden Erdoğan, bunun için CHP’den izin almayacaklarını dile getirdi. Erdoğan, AKM’yi de yıkacaklarını ve yerine daha görkemli bir kültür merkezi inşa edeceklerini duyurdu.
“ÇAPULCUDAN İZİN ALACAK DEĞİLİZ”
Erdoğan, “Açıkçası bugün, sadece bir kamu yatırımını açmıyoruz, tarihi muhafaza edecek, tarihe yön verecek bir hazineyi Türkiye’ye kazandırıyoruz” diyen Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu’nun devlet teşkilatında 2 hazine bulunduğunu, bunlardan ilkinin “devlet gelirlerinin elde tutulduğu”, diğerinin ise Hazine-i Evrak denilen belgelerin muhafaza edildiği hazine olduğunu kaydetti. Taksim’deki olaylara da değinen ve Taksim’de tarihi Topçu Kışlası’nı yapacaklarını bildiren Erdoğan “Çok açık ve net söylüyorum: Biz birkaç tane çapulcunun o meydana gelip, insanımızı, halkımızı yanlış bilgilendirmek suretiyle tahrik etmesine, pabuç bırakmayız. Bu millet bize reyini verirken, ‘Tarihime, tabiatıma sahip çık’ diye verdi” diye konuştu. Erdoğan kendisine diktatör dediklerine de değinerek, “Vallahi ben bu milletin efendisi değilim, diktatörlük benim kanımda yok, cibilliyetimde yok. Ben bu milletin hizmetkârıyım. Eğer diktatör arayan varsa, kendi geçmişlerine baksınlar” dedi. AKM’nin yıkılarak, yerine opera binası yapılacağını söyleyen Erdoğan’a, bir katılımcı “Cami de istiyoruz” diye seslendi. Erdoğan, bunun üzerine, “Evet, cami de yapacağız. Ben bunun iznini şimdi gidip de CHP’nin genel başkanından alacak değilim ve bu birkaç tane çapulcudan da alacak değilim” dedi.
Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Olağan Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, Türkiye’nin, çok farklı etnik kökenlerin, farklı inanç ve mezheplerin, tıpkı Balkan Türkleri gibi, farklı tarihi süreçlerden geçmiş toplulukların, yüzlerce, binlerce yıldır kardeşlik içinde yaşadığı bir ülke olduğunu dile getirerek, “Biz, bütün farklılıklarına rağmen, aynı ortak tarihi, aynı ortak kaderi paylaşan, tek bir milletiz” ifadesini kullandı. Erdoğan, devletin 30 yıldır terörle mücadeleye yaptığı harcamanın, 300 milyar doları aştığına değinerek, bunun altyapısıyle, üstayapısıyla yeniden bir Türkiye inşa etmek olduğunu söyledi. Terör meselesi konusunda önemli mesafeler alınırken, sevindirici bir noktaya ulaşıldığını, kardeşliği daha da pekiştirecek bir umuda yolculuk başlatıldığını belirten Erdoğan “Türkiye’nin her alanda; siyasal, sosyal, özellikle de ekonomik alanda büyük başarılar yaşadığı bir dönemde maalesef, 3-5 gündür hiç arzu etmediğimiz olaylara, saldırılara, provokasyonlara ne yazık ki şahit oluyoruz. Geçmişte, hükümetleri tehdit etmek, hükümetleri hizaya getirmek, bir kaos ortamı oluşturarak, demokrasi dışı müdahalelere zemin hazırlamak için tertip edilen tuzakların benzerini, şu anda tekrar yaşıyoruz. Sandıkta başarı sağlayamayanların ve başarı sağlayamayacağını da bilen, son dönemde sık sık sokak sokak direniş çağrısı yapan bir ana muhalefet partisinin ve onun yanında diğerlerinin umutsuzluk içinde bu eylemleri kışkırttığını görüyoruz” diye konuştu.
“ÜNİVERSİTE YAPMAK İÇİN AĞAÇLARI
SÖKENLERE KARŞI BÜYÜK MÜCADELE VERDİM”
TEM’de, E5’te orta refüjdeki büyümüş ağaçları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde diktirdiğini kaydeden Erdoğan, o dönemde İtalya’dan, Almanya’dan ağaç ithal ettiklerini çünkü bir an önce İstanbul’u yeşile büründürmek istediklerini ifade etti.Erdoğan, Türkiye genelinde 2 milyarı aşkın fidan, 750 milyon civarında 3-10 yaş grubu arasında ağaç diktiklerini, 160 civarında park tesis ettiklerini, 250 bin-500 bin metrekare bedelsiz arazi verdiklerini anlattı. Erdoğan, “Böyle bir çalışmanın içerisinde olan bize, ağaç katliamı yapıyormuş diye hava atıyorlar” diyerek, “Belediye başkanlığım döneminde Kilyos Zekeriyaköy’de üniversite yapmak adına 10 binlerce 10 yaş grubu üzerinde ağaçlar söküldü. Ne yapacaklarını söylediler? Üniversite yapacaklarını söylediler. Ben onlarla çok büyük bir mücadele verdim. ‘Eğer üniversite yapacaksanız niçin orası? Orman alanı dışında yerler var. Bulun oralarda yapın, sizin paranız da var. Türkiye’nin bir numaralı iş grubusunuz, bir başka yerde yapın’ dedim. O zaman ben yanımda bu çevrecilerin hiçbirini bulamadım. Devrin Cumhurbaşkanı açılışını yaparken, ben cezaevindeydim o zaman, ‘Burayı engellemek isteyenler şimdi nerede?’ diye açıklama yaptı. Cezaevinden çıktım, davama yine devam ettim ve sonunda davayı kazandım” açıklamasını yaptı. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın kiracısıdır o üniversite. Yıkabilirdik ama üniversite olduğu için yıkmadık. Bu grup, Türkiye’nin bir numaralı holdingi. Hani niye konuşmuyorsunuz? Hadi gidin orada bir gösteri yapın. Gezi Parkı’nda 12 tane ağaç dediniz, bundan dolayı bunları yaptınız.”
“EYLEMCİLERİN DERTLERİ BAŞKA”
Taksim Meydanı’nı yayalaştırdıklarına değinen Erdoğan, “Tutturmuşlar AVM, AVM olacak. Uluslararası camiada alışılmış bir AVM’yi zaten siz buradaki alana yapamazsınız. Burada, kesinleşmiş olarak bir AVM projesi de yok. Belki biz buraya bir şehir müzesi yapacağız, burada farklı etkinlikleri ortaya koyabilecek bir mimari eser ortaya koyacağız. Kesinleşen, elimizde belirlenen bir belge var mı? Yok. Sadece bir kez söylenmiş, ifade edilmiş olaylar üzerine... Karşımızda bir muhatap da yok... Alıyorlar, birilerini geliyorlar, onlarla beraber orada gösteri yapıyorlar. Dert başka” diye konuştu. CHP’nin İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde çöp yığınlarının kaldırılamadığını, İstanbul’un su sıkıntısı çektiğini, hava kirliliği olduğunu, Haliç’in pislikten geçilmediğini kaydeden Erdoğan, “Her türlü kamuoyu araştırmasını yapıyoruz ve adımlarımızı ona göre atıyoruz. Taksim’le ilgili de 2011 seçimleri öncesinde tüm kamuoyu araştırmalarımızı yaptık, adımlarımızı ona göre attık ve atıyoruz ” dedi.
İŞTE ÇEVRECİLERİN 2 GÜNLÜK ZARARI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Gezi Parkı olaylarına ilişkin, “Resmi rakamlara göre, 1 Haziran 2013 tarihinden itibaren, 2 Haziran 2013 saat 11.00’e kadar gerçekleşen olaylarda, 89 polis aracı, 42 özel araç, 4 otobüs, 18 belediye aracı, 4 kamuya ait bina, 94 iş yeri, 1 konut, 1 polis merkezi, çok sayıda otobüs durağı yakılıp yıkıldı, hasar gördü” dedi.