• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Suudi Arabistan ve İran arasında gizli trafik!

Yeniakit Publisher
2019-12-16 07:23:00 - 2019-12-16 07:49:04
Suudi Arabistan ve İran arasında gizli trafik!

Suudi yönetimi, 14 Eylül’de petrol devi Aramco’ya yapılan saldırılardan sonra dış politikasında değişim sinyali veriyor. Bölgesel rakipleri ile ilişkileri normalleştirme seçeneğini gündemine alan Riyad bu çerçevede Tahran ile gizli görüşmeler gerçekleştirdi. Umman, Kuveyt ve Pakistan’ın da arabuluculuk yaptığı belirtiliyor.

Suudi Arabistan yönetiminin son dönemde başta Hürmüz Boğazı ve Körfez bölgesinde artan gerilim nedeniyle İran ile gizli görüşmeler gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, bölgesel rakip iki ülke yetkilileri arasında doğrudan görüşmeler gerçekleştirildi. Riyad ve tahran arasında gerçekleşen gizli görüşmelerin, Riyad’ın son dönemde bölgesel rakipleri ile arayı düzeltme çabasının bir ürünü olduğu değerlendiriliyor.

Aramco saldırısı tetikledi

Ekonomisi yüksek oranda petrol üretimi ve ihracatına bağımlı olan Suudi Arabistan için 14 Eylül günü dev petrol şirketi Aramco tesislerini hedef alan saldırının bir dönüm noktası olduğu belirtilmekte. Haberde Riyad’ın özellikle ABD ve Batılı ülkelerin saldırı sonrasındaki tepkisi karşısında, bölgesel hedeflerine ilişkin yeni değerlendirmeler yaptığı ve bölgesel rakipleri ile ilişkilerini normalleştirmeyi gündemine aldığı belirtilmekte.

Doğrudan irtibata geçtiler

Eylül ayındaki Aramco saldırısından sonra Suudi yetkililerin Tahran’daki mevkidaşları ile doğrudan iletişime geçtiği ve taraflar arasında mesajlaşma trafiğinin yanı sıra, Umman, Kuveyt ve Pakistan’ın arabuluculuk girişimleri üzerinden iletişime geçildiği belirtildi.

Saldırmazlık paktı önerisi

Haberde İran’ın Paris büyükelçisi Bahram Ghasemi ve diğer İranlı yetkililere dayandırılan bir iddiaya da yer verildi. İddiaya göre, Tahran, Riyad’a karşılıklı saldırmazlık paktını da içeren ve petrol ihracatı güvenliğini sağlamayı da hedefleyen bir barış planı sundu.

Husilerle de görüştü

Riyad’ın sadece Tahran ile değil, Yemen’de 5 yıldır saldırılar gerçekleştirdiği Husilerle de gizli temasa geçtiği haberde iddia edildi. İran destekli Husi güçleri son dönemde SİHA ve füzeler ile Suudi Arabistan havalimanlarına ve kritik petrol aktarım hatlarına saldırılar düzenlemişti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İmran Han devrede

Öte yandan Pakistan Başbakanı İmran Han, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile başkent Riyad’da bir araya geldi. Suudi Arabistan haber ajansı SPA’ya göre, resmi temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan’a gelen Han’ın Bin Selman ile görüşmesinde bölgesel ve uluslararası gelişmelerin yanı sıra ikili ilişkiler ele alındı. Han, mayıs, eylül ve ekim aylarında Suudi Arabistan’a 3 ziyarette bulunmuştu. Pakistan Başbakanı Ekim 2018’de, ülkesinin, Husilerle Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri arasında arabuluculuk rolü oynayacağını söylemişti.

(Yeni Şafak)

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23