• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Suriye savaşı nasıl başladı? ‘Ey doktor (Esed) sıra sende’

Yeniakit Publisher
2020-03-15 11:18:00 -
Suriye savaşı nasıl başladı? ‘Ey doktor (Esed) sıra sende’

15 Mart 2011'de ülkenin güneyindeki Dera ilinde bir grup öğrencinin okul duvarına, Beşşar Esed'e hitaben, “Ey doktor (Beşşar Esed) şimdi sıra sende” yazmasıyla, Suriye'deki halk ayaklandı. 'Halk rejimin devrilmesini istiyor' sloganıyla başlayan ayaklanmalar iç savaşa, bölgesel ve küresel güçlerin dahil olmasıyla bir hesaplaşma sahasına dönüşen Suriye savaşı 6,7 milyon insanın evini kaybetmesine neden oldu.

Suriye iç savaşı 10. yılına girdi. 15 Mart 2011'de ülkenin güneyindeki Dera ilinde bir grup öğrencinin okul duvarına, Beşşar Esed'e hitaben, “Ey doktor (Beşşar Esed) şimdi sıra sende” yazmasıyla, Suriye'deki halk ayaklanmasının fitili ateşlendi.

15 Mart 2011’de Dera'da gözaltına alınan ve işkence gören öğrencilerin naaşlarının dahi ailelerine verilmemesi üzerine, 'Halk rejimin devrilmesini istiyor' sloganıyla başlayan ayaklanmalar iç savaşa, bölgesel ve küresel güçlerin dahil olmasıyla bir hesaplaşma sahasına dönüşen Suriye savaşı 6,7 milyon insanın evini kaybetmesine neden oldu.

Kanlı askeri müdahaleler

Esed rejiminin kışlalardaki askerlerini ve güvenlik güçlerini harekete geçirerek diğer illere de sıçrayan rejim karşıtı gösterileri güç kullanarak bastırmaya çalışması, barışçıl halk gösterilerinin iç savaşa evrilmesine yol açtı.

Yarım milyon ölüm, 6,7 milyon göç

Kimyasal silah kullanma, halkı açlığa sürükleme, tehcir, ablukaya alma, keyfi tutuklama ve işkence gibi savaş suçlarının sıklıkla işlendiği iç savaş boyunca 500 bin kişinin hayatını kaybettiği sanılıyor. Birleşmiş Milletler'e göre iç savaş nedeniyle 6,7 milyon Suriyeli ‘mülteci' konumuna düştü.

Bu kişilerin yaklaşık 3,6 milyonuna Türkiye tek başına ev sahipliği yapıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yeni Şafak'ta derlenen habere göre savaş öncesi nüfusu 23 milyon düzeyindeki Suriye'de 10 yıldır süren kaosun rakamlara yansıyan bilançosu:

- Tahmini olarak 500 bin kişi öldürüldü.

- On binlerce kişi gözaltına alındı, tutuklandı, esir edildi, alıkonuldu.

- 14 bin 221 kişi işkenceyle katledildi.

- 6,7 milyon kişi başka ülkelere göç etti.

- 6,1 milyon kişi de ülke içerisinde yer değiştirdi. Bunların 2,8 milyonu çocuk yaşta.

- Sığınmacıların 3,6 milyonu Türkiye'de bulunuyor. Yani Ülkesinden çıkmış her 4 Suriyeliden 3'ü Türkiye'ye sığındı. Lübnan'da 1 milyon, Ürdün'de 660 bin, Irak'ta 250 bin, Mısır'da 130 bin Suriyeli barınıyor.

- Her 3 Suriyeliden 2'si yani 13,1 milyon kişi yardıma muhtaç durumda. Bunlardan 5,6 milyonu acil yardım bekliyor; hasta ya da açlıkla boğuşuyor.

- Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçmeye çalışanlardan 18 binden fazla Suriyeli ya boğuldu ya da kayboldu.

- Esed rejimi, iç savaşın başlamasının ardından muhaliflerin kontrolündeki yerleşimlere 217 kez kimyasal silah saldırısına başvurdu.

- Türkiye yardım ulaştıtılabilen bölgelere 40 binden fazla TIR dolusu insani yardım gönderdi. Birleşmiş Milletler'in insani yardımları toplamda 18 bin 305 TIR.

- Türkiye'de ilkokul çağındaki Suriyeli çocukların okullaşma oranı yüzde 96'ya ulaşırken, mülteciler için dünya genelinde bu oran yüzde 61'de kaldı.

- Türkiye'de 300 binden fazla Suriyeli yetişkine mesleki ve genel eğitim verildi.

- 34 milyonun üzerinde poliklinik hizmeti verilirken, 1 milyon 188 binden fazla kişi ameliyat edildi. Tüm sağlık hizmetleri ve ilaçlar ücretsiz sağlandı.

- Almanya 8 bin, Fransa 5 bin, ABD 3 bin, İsveç 2 bin, Kanada 2 bin, Avusturya 2 bin, İngiltere 120 bin, İtalya 118 bin, Hollanda 90 bin, Norveç 50 bin, Avustralya 35 bin, Belçika 35 bin, Danimarka 16 bin, Yunanistan 16 bin civarında mülteciyi barındırıyor.

- Türkiye, kendi sınır güvenliği, sığınmacıların geri dönüşü ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak amacıyla sonuncusu İdlib'de olmak üzere, son 4 yılda 4 askeri harekât düzenledi. Azez-Cerablus-Bab üçgeni Fırat Kalkanı Harekâtı ile DEAŞ'tan temizlenirken, Zeytin Dalı Harekâtı ile Afrin PKK/YPG'den arındırıldı. Sonrasında Mehmetçik ve Suriye Milli Ordusu, Tel Abyad-Rasulayn hattında PKK/YPG işgaline Barış Pınarı Harekâtı ile son verdi.

- İç savaşın halihazırda en sıcak sahnesi olan İdlib'de rejim ve destekçilerinin saldırıları nedeniyle son dönemde yaklaşık 2 bin sivil öldü, 2 milyon sivil yerinden edildi. Türkiye sınırına 4 milyonluk yeni bir göç dalgası ihtimalinin önüne geçebilmek ve mazlumlara kalkan olmak için İdlib'de başlatılan Bahar Kalkanı Harekâtı'na, Rusya ile imzalanan ateşkes anlaşmasıyla ara verildi.

Putin’den çok konuşulacak açıklama! Ben de rahatsızım" target="_blank">
Vladimir Putin’den çok konuşulacak açıklama! Ben de rahatsızım
Vladimir Putin’den çok konuşulacak açıklama! Ben de rahatsızım

Dünya

Vladimir Putin’den çok konuşulacak açıklama! Ben de rahatsızım

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Müslüm

Suriye de bu savaşı başlatıp şehirleri harabeye çeviren İnsanları yerinden ve yurdundan edip perişan eden SİYONİSTLER ve İşbirlikçileri bu zulmün hesabını ALLAH'A verecekler.

Gayret

zalimlerin her birinin sırası gelecek. Bize Allah ve müminler yeter.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23