Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Suriye konusunda uluslararası toplumun bütünü büyük vebal altındadır. Bölgede Lübnan’dan İran’a kadar Sünni-Şii çatışmasını tetiklemek isteyenler var” dedi.
HABER MERKEZİ
Dışişeri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bütün uluslararası toplumun Suriye konusunda büyük vebal altında olduğunu söyledi.
Kanal 7’de yayımlanan İskele-Sancak programına katılan Davutoğlu, güncel dış politika konularına ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye’nin Suriye konusunda olabilecek tüm yöntemleri denediğini kaydeden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şöyle devam etti:
“8-10 yıl içinde tanıdığım Beşşar Esed’in, başbakanımızın, cumhurbaşkanımızın tanıdığı Esed’in, kendi ülkesini böyle yıkacak bir şekilde zalim, barbar bir lidere dönüşeceğini düşünemezdim. Sadece onun için değil hiçbir insan için de bunu düşünemezdim. Böylesine bir gaddarlaşmanın olabileceğini düşünmemiştim. BM Güvenlik Konseyi gibi bir organda, son derece alakasız konularda çok çabuk karar alabilen 5 ülkenin, böyle bir zulüm karşısında iki sene ufak insani bir kararı bile çıkaramamış olmasını da kimse beklemezdi, biz de beklemedik.”
Suriye’de iki yılı aşkın süredir kanlı bir zulmün devam ettiğini bildiren Davutoğlu, iki yılda uluslararası toplumun Suriye’de üzerine düşeni yapmadığını kaydetti. Zulmün giderek artan bir boyut kazandığına işaret eden Davutoğlu, “2 yılda bunu durduramamış olmaktan dolayı uluslararası toplumun bütünü büyük vebal altındadır. BMGK varsa, bunun bir tanımı, misyonu varsa, bu misyonun tam da uygulanması gereken yer Suriye gibi konulardır” dedi.
REYHANLI SALDIRISI
Reyhanlı’daki bombalı saldırıların ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Başbakan Erdoğan’a yönelik suçlamalarını değerlendiren Davutoğlu, “Reyhanlı’da şehit kardeşlerimizin katili olarak Başakanımızı lanse etmek fikir özgürlüğü değil, hakarettir. Zaten Kılıçdaroğlu’nun bildiği tek şey de hakaret etmek” ifadesini kullandı. Reyhanlı saldırısının ardından mültecilerin hedef gösterildiğini belirten Davutoğlu, saldırıyı düzenleyenlar arasında CHP heyetini Şam’a götürenlerin de bulunduğunun tespit edildiğini dile getirdi.
“Suriye’de test edilen şey Türkiye’nin gücü değil, insanlık vicdanıdır” ifadesini kullanan Davutoğlu, Türkiye’nin kim teröre bulaşırsa onun karşısında yer alacağını kaydetti. Bölgede Lübnan’dan İran’a kadar Sünni-Şii çatışmasını tetiklemek isteyenlerin olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, “Suriye krizinin bir şekilde etrafa yayılması büyük tehlike” diye konuştu.
Davutoğlu, Türkiye’nin İsrail ile herhangi bir düzeyde Suriye meselesini konuşmasının söz konusu olmadığına işaret ederken, AB’nin Suriye’ye silah ambargosunu kaldırmasının, psikolojik etkisinin daha önemli olacağını kaydetti.
KERRY İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜK
Öte yandan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Konya AK Parti İl Teşkilatı’nda düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na katıldı.
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Davutoğlu, bir soru üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile Suriye konusu ağırlıklı bir telefon görüşmesi yaptığını, önceki akşam da Suudi Arabistan ve Katar dışişleri bakanlarıyla görüştüğünü ifade etti.