Sirken otu nedir? Ne işe yarar? Demir zengini 'Tellice otu' diyorlar, yerken dikkat! Zehirleyebiliyor!
Sirken otu yabani ıspanak olarak da bilinmektedir. Ispanak gibi pişirilmektedir ve ıspanaktan daha fazla besin değerine sahip bir bitkidir. İçerdiği vitamin ve mineral yoğunluğu ıspanaktan daha faydalıdır. Ege ve Akdeniz bölgelerinde iyi bilinir. İsmini duymamış olabilirsiniz çünkü halk arasında yabani ıspanak dışında, Ak kaz ayağı ve Ak pazı olarak da bilinmektedir. İlaçlarla rekabet edebilen sirken otu dünyanın her yerinde doğada kendiliğinden yetişebilen bitki türüdür.
Sirken Otunun Faydaları:
– Kanı temizler.
– Bağırsakları yumuşatır.
– Bağırsakları temizler.
– İltihap ve yaraları kurutur.
– Protein A ve C vitaminleri içerir.
– Yaprakları nişasta bakımından zengindir.
– Daha çok mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
Zararları:
– Çok tüketildiğinde sindirim problemine neden olabilmektedir.
– Böbrek hastaları, düzenli ilaç kullananlar ve hamileler doktora danışmadan kullanmamalıdır.
– Fazla kullanımı sinir sistemini bozabilmektedir.
Kullanımı:
– Sirken otunu iyice yıkadıktan sonra doğrayarak yoğurtlama şeklinde yenilir.
– Haşlandıktan sonra biraz kavurarak tüketilebilir.
– Ispanak gibi aynı tarzda börek ve çorbası yapılabilir.
– Ispanak gibi yumurta kırılarak da yenilir.
– Çiğ olarak pek tüketilmez.
Sirken otu salatası, sirken otu kavurması gibi başlıca yemek çeşitleri vardır.
Demir ve kalsiyum bakımından zengin bir bitki olan Sirken, ıspanak gibi çeşitli yemeklerde ve böreklerde tercih edilebilir. A, B, C vitaminleri açısından her yaş grubundaki bireyin tüketmesi gereken bir besindir. Lif içeriği yüksek bir ot olarak sindirimi düzenler ve bağırsak problemlerini hafifletir.