• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sınavla öğrenci alan liseler hangileri? Sınavsız alan liselere nasıl girilecek 2020?

Yeniakit Publisher
2020-07-08 07:50:00 - 2020-07-08 07:51:12
Sınavla öğrenci alan liseler hangileri? Sınavsız alan liselere nasıl girilecek 2020?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen 8. sınıf öğrencilerinin liseye geçiş için girdikleri Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 20 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirildi. LGS sınavına giren öğrenciler 2020 LGS sonuçlarını merak ederken diğer yandan da öğrenci sınavla öğrenci alan liseler ve sınavsız liselere nasıl girileceği araştırılıyor. Peki Sınavla öğrenci alan liseler hangileri? Sınavsız alan liselere nasıl girilecek 2020?

LGS'ye giren öğrenciler sınavla, yerel ve pansiyonlu olmak üzere 3 grupta tercih yapacak. Her gruptan 5'er tane olmak üzere toplam 15 okul tercih edebilecek. LGS'ye girmeyenler ise yerel yerleştirmeyle öğrenci alan ve pansiyonlu okullar olmak üzere 2 grupta tercih yapacak. Bu durumda da 10 okul tercih edebilecek. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında sınavla öğrenci alacak okullar arasına 21 ildeki Anadolu liseleri de dahil edilecek. Bu yıl sınava girecek öğrencilerin yaklaşık yüzde 10'unun sınavla öğrenci alan bir liseye yerleşeceğini, bu kapsamda bazı okulların kapasitesinin artırılacağı duyurulmuştu. LGS kapsamında bu yıl liselere geçişte sınavlı ve sınavsız okul kapasitelerini belirleme çalışmaları sürüyor.

Anadolu liselerine sınavsız girilir mi?

Çalışmalar, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer başkanlığında genel müdür ve daire başkanlardan oluşan bir komisyon tarafından yürütülüyor. Komisyon, her ildeki LGS planlamasını il müdürlüğüyle koordineli yapıyor. Geçen yıl bazı illerde, tarihi niteliğe sahip liseler, sınavla öğrenci alan okul kapsamına alınmıştı. Ancak geçen yıl LGS yerleştirmelerinde, bazı illerde sınavla öğrenci alan Anadolu lisesinin bulunmaması eleştirilmişti. Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Özer, yaptığı açıklamada, geçen yıl her ilde tarihi liseleri mümkün olduğunca sınavlı okul kapsamına aldıklarını ancak 21 il kaldığını ifade etti.

Sınavla öğrenci alan liseler hangileri?

Bu illeri de kapsama aldıklarını bildiren Özer, şunları kaydetti: "Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Ordu, Rize, Sinop, Tunceli ve Yalova'da merkez ve ilçelerde sınavla öğrenci alan Anadolu lisesi yoktu. Bu 21 ilimizde de artık bir Anadolu lisemiz sınavla öğrenci alacak. Böylece 81 ilde de sınavla öğrenci alacak en az bir Anadolu lisesi olacak. Burada amacımız, sınavla öğrenci alan okul sayısını artırmak değil sınavla öğrenci alan liselerin her ilde rahat bir şekilde ulaşılmasını sağlamaktır. Bir başka ifadeyle, sınavla öğrenci alan okulların tüm yurt sathında dengeli dağılımını önemsiyoruz. Bununla birlikte, tüm illerimizde sınavsız okulların kalitesini artırmak birinci önceliğimiz olmaya devam ediyor."

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23