• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Salak’ın özrü kabahatinden büyük

Yeniakit Publisher
2018-03-07 10:59:50 - 2018-03-07 10:59:49
‘Salak’ın özrü kabahatinden büyük

Akademik donanımı olan bir ilim adamından ziyade sirk palyaçosuna benzeyen Prof. Dr. Celal Şengör, cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’a yönelik kullandığı, “Piri Reis’in hayatındaki en büyük talihsizliği Kanuni Sultan Süleyman gibi bir salağın zamanında doğmuş olmasıdır” sözleri kamuoyunda büyük tepki çekince özrü kabahatinden büyük bir açıklama yaptı.

Esas mesleği jeolog olmasına rağmen profesörlük ünvanının arkasına saklanarak her konuda yorum yapan Prof. Dr. Celal Şengör’ün Kanuni Sultan Süleyman’a yönelik sarfettiği, “Piri Reis’in hayatındaki en büyük talihsizliği, Kanuni Sultan Süleyman gibi bir salağın zamanında doğmuş olmasıdır” sözleri kamuoyunda büyük rahatsızlığa sebep olunca skandal bir “özür” açıklamasında bulundu. Dünyanın en kudretli hükümdarları arasında gösterilen bir isme, “Salak” sözleriyle saldırmasını “Bu bir deneydi ama özür diliyorum” sözleriyle savunmaya çalışan Şengör’ün açıklamaları tepki çekti. Şengör’ün Kanuni hakkında söylediklerinin kabul edilemez olduğunu kaydeden tarihçiler ve hukukçular, “Batılıların bile, “Muhteşem” dediği Kanuni hakkında, ‘Salak’ diyen Şengör, ‘Sosyal deney yaptığını’ iddia ediyor. Biri de kalkıp Şengör’e en ağır hakaretlerde bulunsa, ‘Sosyal deney yapıyordum’ sözleriyle kendini savunsa kabul edecek mi? Osmanlı padişahlarına dil uzatmak artık suç kapsamına girmeli” ifadelerini kullandılar. 

TARİHİ BIRAK MESLEĞİNİ YAP!

Tarihçi Ensar Gökhan Dalkıran, Kanuni Sultan Süleyman’ın dünya tarihi açısından büyük bir hükümdar olduğunu belirterek, “Batılılar bile ‘Muhteşem’ sıfatıyla tanımlıyor. Yaşadığı dönemde dünya siyasetine yön veriyor. Lakin Osmanlı mirasında olan topraklarda yaşayan bir takım zevat alçakça Kanuni’ye saldırıyor” ifadelerini kullandı. Tarihçi olmayan bir ismin tarih hakkında konuşmasının da absürt olduğuna dikkat çeken Dalkıran, “Şengör tarihçi değil. Burası çok önemli. Madem kendisini bilim insanı olarak tanımlıyor, Şengör’ü bilimin objektifliğine davet ediyorum. Uzmanlık alanı olmayan konularda konuşmaması bilim ahlakı açısından büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu. Şengör’ün daha önce de tarihi şahsiyetlere fütursuzca saldırdığını hatırlatan Dalkıran, tarihi konularda uzman olmayan isimlerin konuşmasının Şengör olayında olduğu gibi büyük hezeyanlar doğurduğunu kaydetti.

HAKARETİ KABUL EDER Mİ?

Avukat Ferhat Çakır, “Şengör, akademik ünvanının ardına saklanarak tarihi şahsiyetlerimiz ve dinimizle ilgili skandal açıklamalarda bulunuyor. Oysa uzmanlık alanı jeoloji. Avrupalıların bile büyüklüğünü kabul ettiği bir isme ‘Salak’ diye saldırıyor. Akabinde ise, ‘Sosyal deney’ yapıyordum diyor. Biri de çıksa, Şengör’e ağır hakaretlerde bulunsa, ‘Sosyal deney yapıyordum’ diyerek kendini savunsa bu durumu kabul edecek mi?” ifadelerini kullandı. Osmanlı padişahlarına hakaretin artık suç kapsamına alınması gerektiğini de belirten Çakır, “Yıllardır Osmanlı padişahlarına, Selçuklu büyüklerine, o dönemlerde yaşayan tarihi şahsiyetlerimize yıllardır akıl almaz hakaretlerde bulunuluyor. Artık bu durumun hukuksal olarak engellenmesi gerekiyor. Suç kapsamına alınması şart haline geldi” şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

SUÇ SAYILMALI

Şengör’ün boş atıp dolu tutmaya çalıştığını kaydeden Çakır, “Güya kendi çapında yaptığı okumalarla o profesörlük ünvanını da kullanarak kutsallarımıza saldırmaktan geri durmuyor. Esas mesleği jeolog olmasına rağmen tarihimizle, dinimizle ilgileniyor. Değerlerimizi yıkabileceğini sanıyor” ifadelerini kullandı. Yasalardaki boşluğa dikkat çeken Çakır, “Kim olursa olsun en ufak bir eleştiride yargı yakanıza yapışırken, dünyaya adalet dağıtmış bir devletin yöneticilerine fütursuzca saldırılıyor. Çünkü yargı önünde hesabı sorulmuyor. Bu durumun bir an önce değiştirilmesi şart” şeklinde konuştu.

GAZETECİLERE DE HAKARET ETTİ

Şengör, Kanuni Sultan Süleyman’a “Salak” demesini haber yapan gazetecilere de hakaretlerde bulundu. Kanuni’ye hakaretinin gazeteciler yüzünden abartıldığını iddia eden Şengör, “Ben hiçbir tarihi şahsiyete hakaretamiz laf söylemeyecek kadar akıl sahibiyim. Gazetecilerimiz ise düşük kültür seviyeleri nedeniyle sadece bu kelimeyi haber yaparak o muazzam atlası ve onu kurtaran Fatih Sultan Mehmed’i es geçtiler” dedi.

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23