• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Pezeşkiyan’dan net mesaj: “Savaşın kazananı yok, diplomasi tek çıkar yoldur”

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi:
Pezeşkiyan’dan net mesaj: "Savaşın kazananı yok, diplomasi tek çıkar yoldur"

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bölgesel gerilimlere ilişkin yaptığı açıklamada, ülkesinin savaş yerine diplomasiye öncelik verdiğini vurguladı. “Diplomasiyi güçlendirerek savaş ve çatışmaların önüne geçmeye çalışıyoruz” diyen Pezeşkiyan, savaşın kimseye fayda sağlamadığını ve kazananı olmadığını ifade etti. Açıklama, bölgede barış umutlarını yeniden gündeme taşıdı.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, Pezeşkiyan, Petrol Bakanlığında yaptığı konuşmada gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Pezeşkiyan, "Diplomasiyi güçlendirerek savaş ve çatışmanın tekrarlanmasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Savaş kimsenin faydasına değildir ve kazananı yoktur." dedi.

"Ulusal uzlaşı hükümeti" yaklaşımı doğrultusunda hem içte birlik ve beraberliği sağlamaya hem de komşu ülkeler ve dünya devletleriyle dostane ilişkiler kurmaya çalıştıklarını dile getiren Pezeşkiyan, İsrail'in saldırıları karşısında halkın birlik ve beraberliğinin önemini vurguladı.

İsrail'in İran'a şiddetli saldırılarıyla başlayan çatışma süreci

İsrail, 13 Haziran'da İran'ın çeşitli kentlerindeki nükleer tesisler başta olmak üzere ordunun üst komuta kademesini de hedef alan geniş çaplı saldırılar düzenledi.

İran'da Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Genel Komutanı ve bazı üst düzey komutanlar ile 9 nükleer bilim insanı saldırılarda yaşamını yitirdi.

İsrail'in saldırılarında toplam sivil can kaybının bin 100, yaralı sayısının ise 5 bin 600 olduğu bildirildi.

İran'ın karşılık olarak düzenlediği füze saldırılarında İsrail'e göre, 28 kişi öldü, 1272 kişi yaralandı.

İsrail'e açıktan destek veren ABD, 22 Haziran'da İran'ın Natanz, Fordo ve İsfahan'daki 3 nükleer tesisine saldırı düzenledi.

İran ABD'nin saldırısına misilleme olarak 23 Haziran'da, ABD'nin Katar'daki El-Udeyd Hava Üssü'ne saldırdı.

ABD Başkanı Donald Trump, 24 Haziran'da İran ve İsrail arasında ateşkes sağlandığını duyurdu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Şahlan Güney Azerbaycan

İran'ın eski Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin eşi Cemile Alemülhüda; 2023'te Latin Amerika ziyareti kapsamında Venezuela'da verdiği bir röportajda "İran'ın, Türkleri tarih boyunca bir düşman olarak gördüğünü" söylüyor ve kimsenin duymayacağını zannederek ağzından salyalarını akıtmış oluyordu. İran'daki Azerbaycan Türklerine sesleniyorum. Kırın zincirlerinizi. Kurtulun farslardan, perslerden, pisliklerden ve onların eklemeli inanışlarından. Yeriniz Türkiye'nin yanı olmalı. Eklemeli fars inanışı şiizmi bırakmanızı ve yanımıza katılarak eklemesiz olan orjinal Ehl-i Sünnet Müslüman yolunda ilerleminizi bekliyoruz. Dostunuz Türkiye’nin tarafına geçin. Düşmanınız farstan-persten-pisliklerden kurtulun. Türkiye-Azerbaycan özü kardeştir, Ermenistan-İran-Fars-Pers özü kalleştir. Bırakın Ermeni dostu, Türk düşmanı, melun moruk Hamaney'i.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23