• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Pekmez kaynatılırsa ne olur?

Pekmez hem lezzeti hem de faydaları ile mutfağımızın önemli besinlerinden.

Yeniakit Publisher
2021-12-05 16:33:00 - 2021-12-06 22:45:33
Pekmez kaynatılırsa ne olur?

Pekmez, süper yiyeceklerden biridir.  Bebeklerin ve çocukların zekâ gelişimini destekliyor. Üstelik de  sütteki kalsiyumun tam üç katı kalsiyum değerine sahip. Kemik erimesi ve benzer hastalıklar için alınabilecek en ideal önlemlerden biridir.

Pekmez kaynatılırsa ne olur?

Doğru şekilde kaynatılmayan ve yüksek sıcaklıkta kaynayan pekmezde kanserojen tehlikesi olabilir.

Kansızlığa, öksürüğe iyi gelen pekmez hem kahvaltı sofralarının hem de şifa kürlerinin değişmez malzemelerinden biri olan pekmezin üretiminde yapılacak basit bir hata pekmezin kanserojen etkiye sahip olmasına yol açıyor.  Üstelik evde pekmez yapıyorsanız veya bazı şifa kürlerinde kullanıyorsanız pekmez yapımına çok dikkat etmeniz gerekiyor.

Özellikle kaynama noktasında düzenli karıştırmanın çok düzgün yapılması gerekiyor. Şıra durağan halde kaynamaya bırakılırsa, içindeki şekerin yanıp HMF denilen kanserojen maddeye dönüşme ihtimali var. Onun için çok düzgün ve düzenli bir karıştırma gerekiyor. 

1 cay kaşığı pekmez kaç kalori?

  • 7 gram gelen 1 çay kaşığı üzüm pekmezi 20 kalori değerindedir.
  • 14 gram gelen 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi 41 kalori değerindedir.
  • 20 gram gelen 1 çorba kaşığı üzüm pekmezi 58 kalori değerindedir.
  • 134 gram gelen 1 çay bardağı üzüm pekmezi 389 kalori değerindedir.

Ordu'da doğal armut pekmezinin yapımı başladı

Ordu'nun Fatsa ilçesinde bahçelerde doğal olarak yetiştirilen armutlar, geleneksel yöntemlerle kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor.

Kış aylarında birçok hastalığa karşı korunmak ve kansızlığı gidermek amacıyla kullanılan, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti armut pekmezi yapımı başladı. Ordu’nun Fatsa ilçesinde bahçelerde kendiliğinden yetişen armutların pekmezi bu dönemlerde kazanlarda kaynıyor. İlçenin, Ilıca Uzundere Mahallesi'nde organik olarak bahçelerde yetişen armut meyvesin pekmezi, belirli aşamalardan geçirilerek pekmez haline getiriliyor.

Bahçelerindeki ağaçlarda yetişen armutları toplayarak, belirli aşamalardan geçirdiklerini ve pekmez haline getirdiklerini söyleyen Büşra Kuş, “Mis gibi havaya sahip yeşilin her tonuna doyuran köylerimizde yetişen armutların bu dönemlerde pekmezlerini yapıyoruz. Farklı armut çeşitlerinden yapılması mümkün olan armut meyvesinin olgunlaşmış olanlarından seçilmesi daha lezzetli bir pekmez olmasını sağlıyor. Olgunlaşmış olan armutları önce toplayarak yıkıyoruz. Daha sonra bir kez kaynatılarak yumuşatıyoruz ve yumuşayan armutların ezilmesiyle oluşan armut suyu posasından ayrılarak geniş tavada yavaşça pekmez kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Sonrasında ise kış aylarında sabah kahvaltısında tüketiyoruz” dedi.

Armut pekmezini her yıl yaptıklarını söyleyen Eda Aydın ise, “Bahçelerimizden topladığımız armutları kadınlar olarak pekmez haline getirmek için gurup halinde çalışıyoruz. Sonrasında kazanlarda kaynattığımız pekmezi kavanozlara koyuyoruz. Yaptığımız armut pekmezi bizlere 1 yıl boyunca yetiyor. Kahvaltılarımızı süslerken lezzeti ile adeta büyülüyor” diye konuştu.

   

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

merdo

pekmezi kaynatsan olur mu şeker?  
  • Yanıtla

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı

Yaay İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23