• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Özel hastanelerde koronavirüs muayenesi ücretsiz mi?

Yeniakit Publisher
2020-04-09 12:43:00 -
Özel hastanelerde koronavirüs muayenesi ücretsiz mi?

Koronavirüs muayenesi için ücret alınıyor mu? Koronavirüs nedeniyle tüm hastaneler pandemi hastanesi ilan edildi. Vakaların yoğun görüldüğü şehirlerde vatandaşlar özel hastanelere de ihtiyaç duyuyor. Ancak vatandaşlar özel hastanelerin koronavirüs vakalarından ücret alıp almayacağını merak ediyor. Milyonlarca kişi “Koronavirüs muayenesi ücretli mi?”, “Koronavirüs testleri ücretli mi?” , “Koronavirüs tedavisi için özel hastaneler para alıyor mu?” , “Koronavirüs testi muayenesi ücretli mi?”, “Koronavirüs için hastaneye para ödeniyor mu?” sorularının cevaplarını araştırıyor. Peki, özel hastanelerde koronavirüs muayenesi ücretsiz mi?

Koronavirüs salgını nedeniyle özel hastaneler de pandemi hastanesi ilan edildi. Vatandaşlar özel hastanelere gittikleri taktirde test ve muayene için ücret ödeyip ödemeyeceklerini araştırıyor. İşte, detaylar.

Özel hastanelerde koronavirüs muayenesi ücretsiz mi?

Pandemi vakalarının tanı ve tedavisi "acil hal" kapsamına alındı. Resmi Gazete'de yayınlanan karar göre özel hastaneler koronavirüs tedavisinde katılım payı ve ilave ücret talep edemeyecek.

Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  Buna göre tebliğin 1.7 numaralı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "acil hal" tanımı yeniden yapılarak salgın hastalıklar da acil sağlık hizmeti kapsamına alındı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının "acil hal" olarak kayıtlara geçmesini sağlayan yeni "acil hal" tanımı SUT'ta şu şekilde yapıldı:

"Acil hal, ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar ile pandemi süresince pandemi olgularına yönelik tanı ve tedavileri kapsamaktadır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

SUT'un "ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri" başlığı altındaki 1.9.3. maddesine "pandemi süresinde, pandemi olgularının tanı ve tedavileri" de eklendi.

Ayrıca koronavirüsü hastalığını yenen kişilerin kanından bu hastalığı durduracak antikorların izole edilerek diğer insanların tedavisinde kullanılması için "immün plazma tedarik ve uygulama" tekniği de SUT'a dahil edildi.

Aynı tebliğin 2.1.2.B numaralı maddesinin birinci fıkrasının d bendinde yer alan "tanımlı ilaçlar" ibaresinden sonra, "Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi süresince hastanelerce temin edileceği bildirilen pandemi tedavisine yönelik ilaçlar" ibaresi getirildi. Böylece Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlar, SGK'nin ödeme listesine alındı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23