• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Oda'da strateji savaşı

Yeniakit Publisher
2018-02-27 09:13:00 -
Oda'da strateji savaşı

420 bin üyeli İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) 9 Nisan’da yapılması kararlaştırılan seçimler için adaylar görücüye çıkmaya başladı.

İbrahim Çağlar’ın ani vefatı sonrası, yönetim kurulu üyelerinin çoğunluk tercihiyle başkanlık koltuğuna oturan Öztürk Oran, Oda’yı en iyi şekilde seçimlere götürmeyi hedeflediklerini vurgularken, yeni dönemde Oda Başkanlığı için adaylığını açıklayan veya adı geçenler, kulislerde konuşulanları Yeni Akit’e değerlendirdi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanlığı için Nisan ayında yapılacak seçim, strateji savaşlarına sahne oluyor. Birden fazla adayın adının geçtiği seçimin arifesinde ittifak ve iş adamları derneklerinin müdahale iddiaları öne çıktı. Oda komitlerindeki seçimlere 41 gün kala başkanlık için adı geçenler arasında, mevcut başkan Öztürk Oran, İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın’ın adı öne çıkarken, İTO Meclis Üyesi Abdullah Teber ile İTO Meclis Üyesi Ender Yazıcıoğlu’nun da hazırlıklara hız verdikleri biliniyor.

"ADAY OLMAM ARZU EDİLİYOR"

Komite üyeleriyle görüşüp vaatlerini açıklayan adaylardan İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, seçimin 420 bin üyeli oda için kritik olduğuna işaret etti. Avdagiç, sanayicileri yanına çekmeyi amaçladığını vurgulayarak, "Sektör temsilcileri ve firmalarla yoğun diyalog halindeyim" dedi.

İş dünyasını çatısı altında buluşturan derneklere önem verdiğini vurgulayan Avdagiç, şöyle devam etti: "Üyesi olduğum Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği adına İTO’da görev yapıyorum. Bu derneğimiz odanın yönetimi için aday olmamı arzu ediyor. Tabii bununla yetinmiyor, ilaveten Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) ve Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) adaylık sürecini yürütüyorum." 81 meslek komitesinin büyük bölümünden sevgi ve saygı gördüğünü kaydeden Avdagiç, rakipleri Abdullah Teber ve Ender Yazıcıoğlu’na da başarı diledi. Avdagiç, en önemli projelerini İTO üyelerine kaliteli hizmet vermek ve tüccarın sorunlarını siyasilerle paylaşmak olarak açıkladı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

YAZICIOĞLU VE KOPUZ'UN DA ADI GEÇİYOR

Başkan adaylığı konusunda gündeme gelen İTO Meclis Üyesi Ender Yazıcıoğlu da 20 senedir İTO’da görev yaptığını, oda için önemli projelerinin bulunduğunu vurguladı. Yazıcıoğlu’nun nasıl bir yol izleyeceği ise önümüzdeki günlerde netleşecek. İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz’un ise merhum Çağlar eğer hayatta olup, başkanlığa yeniden aday olsaydı, ona rakip olma konusunda niyetinin olduğu kulislerde konuşuluyordu. Kopuz’un önümüzdeki günlerde adaylığı konusunda resmi açıklama yapması bekleniyor.

"GÜÇLÜ BİR TEVECCÜH VAR"

İTO Başkan Yardımcısı Murat Kalsın ise aday olup olmayacağıyla ilgili olarak "Bu konuda şahsıma yönelik kuvvetli bir teveccüh var. Rahmetli İbrahim Çağlar’ın vasiyetini yerine getirip yarım kalan projeleri nihayete erdirmek en büyük arzum. Ben ve arkadaşlarım, seçimlere yönelik istişarelerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

KOLTUK DEĞİL; İSTANBUL!

Kalsın, "Burada koltuk değil, İstanbul önemli… Önümüzde zorlu bir süreç var. İstanbul’u bir kez daha dünya ticaretinin baş rolüne taşıyacak projelerimiz zaten hazırdı. Kaybedecek vaktimiz yok. Bu kutlu hedefe, koltuk hırsına düşmeden; sadece ve sadece liyakat sahibi kişilerle yürümemiz gerektiğinin farkına varmalıyız. Türkiye ve dünyada zorlu bir süreç yaşanıyor. Bu zorlu süreçte bize düşen görev, doğru projeler üretip Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bu vatana sahip çıkmak" dedi. Kalsın, aday olması halinde İstanbul’un dünya ticaretinden aldığı payı arttırma; İTO üyelerini büyütme gayretine girme sözü verdi.

ELİMİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIM

Murat Kalsın ayrıca "En büyük arzum, rahmetli başkanım İbrahim Çağlar birlikte çıktığımız bu yolda, İstanbul’u dünya ticaretinin başkenti yapmak için planladığımız projelerin ihmale mahal vermeden hayata geçirilmesi. Bu amaçla dün olduğu gibi yarın da elimi taşın altına koyacağımın sözünü şimdiden veriyorum" ifadelerini kullandı. Kalsın sözlerini şöyle tamamladı: "İTO seçiminde kişiler değil vizyonlar öne çıkmalı. 450 bin üyemizin, vizyoner ve ekonominin gerektirdiği dinamizmi taşıyacağına inandığı adayı seçeceğine tüm kalbimle inanıyorum."

"HERKES OYUNU KULLANSIN"

Oda Başkanlığına adaylığını açıklayan Abdullah Teber ise komitelerin önemli bölümünün ardında olduğunu iddia etti. En önemli stratejisinin seçimlere katılımı artırmak olduğuna temas eden Teber, "Üyelerimizin her biri tercihte bulunmalı, oy vermeli ki hakkını hukukunu korusun" ifadesini kullandı.

Adayların sanayici derneklerinden medet ummaması gerektiğini savunan Teber, şu görüşleri paylaştı: "İki ya da üç derneğe dayanılarak aday olunmamalı. Ben ASKON ve TÜMSİAD üyesiyim ama iki dernekten de seçim ile ilgili bir talepte dahi bulunmadım. Şu muhakkak ki seçime dernekler karıştırılmamalı, yarış gölgelenmemeli, üyelerimiz rahat ve hür iradeleri ile tercihte bulunmalı."

ORAN, SON DAKİKA SÜRPRİZİ YAPABİLİR

İTO Başkanı Öztürk Oran, kendi önceliğinin seçim sürecini İstanbul iş dünyasına yakışır titizlikle, adil ve dürüstçe, tam bir uyum içerisinde gerçekleştirmek ve Oda’yı en sağlıklı bir şekilde seçime götürmek olduğunu belirtiyor. Oran, adaylığı konusunda net bir açıklama yapmasa da, kulislerde Oran’ın son dakika sürprizi yapabileceği konuşuluyor. Öztürk Oran, 11 Aralık 2017’de İbrahim Çağlar’ın vefatının ardından İTO Yönetim Kurulu Üyelerinin çoğunluk oyu ile başkan seçilmişti.
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23