• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

NATO geri adım attı! ABD Başkanı Trump'ın dediği oldu

Yeniakit Publisher
2019-11-28 18:39:00 -
NATO geri adım attı! ABD Başkanı Trump'ın dediği oldu

NATO, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın baskıları sonucunda, ortak harcamaların bölüşümü konusunda yeni bir uzlaşmaya vardı.

Kuruluşunun 70. yılının 3-4 Aralık'ta Londra'da düzenlenecek liderler zirvesiyle kutlayacak NATO'da, ABD Başkanı Donald Trump’ın baskıları sonucunda, ortak harcamaların bölüşümü konusunda yeni bir uzlaşmaya varıldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün Paris'te gazetecilere yaptığı açıklamada, şu bilgileri paylaştı:

"NATO ortak bütçesinde harcamaların paylaşılmasıyla ilgili yeni bir formül üzerinde uzlaştığımız doğrudur. Buna göre ABD daha az ve Almanya daha fazla ödeyecek. Bu iki ülkenin her biri NATO bütçesinin yaklaşık yüzde 16'sı kadar ödeme yapacak, kalanı da diğer müttefikler arasında bölüştürülecek."

Stoltenberg, 'güçlü' ittifakın daha da modernleştirilmesinden söz ederken ABD olmaksızın Avrupa Birliği'nin tek başına Avrupa'yı savunamayacağı görüşünü tekrarladı.

Deutsche Welle Türkçe'ye göre, NATO ortak harcamalarına, ABD’nin yaptığı mali katkı, 2021 yılından itibaren yüzde 22.1’den 16.35’e inecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Buna karşılık Almanya’nın mali katkısı yüzde 14.8’den 16.35’e artırılacak.

Böylece Almanya, harcamaların yükünü ABD ile eşit taşımaya başlayacak.

Bu değişiklik, Berlin açısından harcamalara 33 milyon euro daha fazla aktarılması, ABD açısından 120 milyon euro tasarruf anlamına geliyor.

ABD bu yıl yaklaşık 2 milyar 120 milyon euroluk bir meblağa sahip olan ortak harcamalara yaklaşık 470 milyon euroluk bir katkı koyarken Almanya 313 milyon euroluk bir ödeme yapmıştı.

CNN de Pentagon yetkililerine dayanarak Trump yönetiminin NATO'ya mali katkılarını kısmaya, yüzde 16'ya indirmeye karar verdiğine, açığı diğer müttefiklerin karşılamasını beklediğine dair haber geçti.

CNN'e konuşan bir Pentagon yetkilisi "Harcamaları paylaşmaya yönelik yeni bir formül üzerinde tüm müttefikler uzlaştı. Avrupalı müttefiklerle Kanada'ya isnat edilen pay artarken ABD'nin payı azalacak. Bu müttefiklerin ittifaka ve daha adil yük paylaşımına bağlılığını göstermesi bakımından önemli" dedi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23