• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Milli Eğitim' hafız adaylarını bekliyor

Yeniakit Publisher
2020-04-09 09:42:00 - 2020-04-09 11:20:53
'Milli Eğitim' hafız adaylarını bekliyor

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) gerçekleştirdiği Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi’nde 2020-2021 döneminin başvuru süreci başladı. 1 Nisan’da başlayan başvuru süreci 24 Mayıs’a kadar devam edecek. Başvuruların salgın nedeniyle Haziran’a kadar uzatılacağı öngörülüyor. MEB’in Hafızlık Projesi’ne başvuran öğrenciler, ilkokul öğrenimini tamamladıktan sonra 5’inci sınıftan itibaren hem fen bilimleri, hem beşeri ilimler, hem de islami ilimler üzerine çekirdekten eğitime başlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi’nde 2020-2021 döneminin başvuru süreci başladı. İlköğretim 4’üncü sınıftan mezun olduktan sonra hem okul hem hafızlık eğitiminin bir arada gerçekleştirildiği Hafızlık Projesi’nde 1 Nisan’da başlayan başvuru süreci en az 24 Mayıs’a kadar devam edecek. Başvuruların salgın nedeniyle hazirana kadar uzatılacağı öngörülüyor. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün iş birliğinde devam eden Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi kapsamında Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden 167 imam hatip ortaokulu hizmet veriyor. AK Parti iktidarında 2014 yılında hayata geçirilen Hafızlık Projesi’nde günümüze kadar 2 bin 156 hafız yetiştirildi.

Hem beşeri ilimler hem Kur’an’ı ezber

MEB’in Hafızlık Projesi’ne başvuran öğrenciler, ilkokul öğrenimini tamamladıktan sonra 5’inci sınıftan itibaren hem fen bilimleri, hem beşeri ilimler, hem de İslami ilimler üzerine çekirdekten eğitime başlıyor. Öğrenciler bir taraftan Matematik, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Coğrafya ve Tarih gibi derslerde eğitim alırken, diğer taraftan da kutsal kitabımız Allah (C.C.) kelâmı Kur’an-ı Kerim’i öğrenip, ezberleyerek hafız oluyor. 5 ve 6’ncı sınıflarda tamamlanan hafızlık öğrenimi, 7 ve 8’inci sınıflarda pekiştiriliyor. Hafızlık Projesi için İstanbul’dan Malatya’ya, İzmir’den Konya’ya, Muş’tan Zongul’dak’a, Batman’dan Aksaray’a, Balıkesir’den Erzurum’a birçok şehirden 167 okul, öğrencisini bekliyor.

5’inci sınıfta başlıyor 7’de taçlanıyor

Hafız Projesi’nde talebeler 5’inci sınıfta hazırlık sürecini tamamlayarak hafızlığa başlıyor. 6’ıncı sınıfta eğitim-öğretime bir yıl ara verme hakkından faydalanarak hafızlık öğrenimini sürüdürüyor. 7’inci sınıfta hafızlık, pekiştirilerek bir üst öğrenime hazırlık yapılıyor. 8’inci sınıfta ise hafız olunarak lise kariyerine hazırlık süreci başlıyor. MEB’in Hafızlık Projesi ile ilgili tüm bilgi ve ayrıntılar “http://hafiz.meb.gov.tr/” internet sitesi üzerinden yayınlanıyor.

Önce başvuru, sonra yaz okulu

Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi’nde geçtiğimiz yıl 16 bin 55 öğrencinin Hafızlık Projesi’ne başladı. Süreç Diyanet İşleri Başkanlığı ile istişareli şekilde devam ettiriliyor. Hafızlık Projesi’nde 4’üncü sınıftan mezun olmuş her öğrenci başvuruda bulunabiliyor. Okulların kontenjanlarına göre sınav yapılıyor. Başvuran öğrenciler seçildikten sonra öncelikle Hafızlığa Ön Hazırlık olarak yaz ayında 8 hafta eğitim alıyorlar.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hafızlık ve matematik bir arada

8 haftalık zaman diliminin ardından yapılan son eleme ile birlikte eylül ayında 5’inci sınıfın kaydı yapılarak Hafızlık Projesi’ne başlanılıyor. İlk etapta 5’inci sınıfın birinci döneminin sonuna kadar Kur’an-ı Kerim yüzünden okunuyor. İkinci dönemde ise çocuğun hafızlığa başlaması bekleniyor. 5’inci sınıfın Haziran ayına gelindiğinde ise öğrencinin en az 3-4 sayfa ezber yapması bekleniyor.

Yaz tatilinde eğitim bitmiyor ve 6’ıncı sınıfa geçen öğrenci hafızlığa devam ediyor. 6’ıncı sınıf öğrenim dönemi başladığında ise öğrenciler, kaydını dondurarak 1 yıl sürecinde hafızlığa yoğunlaşıyor. Bu 1 yıl içerisinde öğrenci haftada 2 veya 3 gün okula davet ediliyor. Okulda 2 ila 3 saat ihtiyaç odaklı kurslar düzenleniyor. Öğrenciler; Matematik, Fen Bilgisi ve Türkçe gibi derslerden kurs alıyor. 1 yıllık aradan sonra 7’inci sınıfın birinci dönemine kadar hafızlık öğrenimi devam ediyor. 7 ve 8’de hafızlık pekiştiriliyor.

Hafızlar akademik kariyerden kopmuyor

Malatya Hafız İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Feyzullah Acar, bu dönem ilk kez öğrenci alacaklarını söyledi. “Seçkin öğrenci grubumuzla başlayacağımız proje, bilimsel araştırmalar ışığında devam edecek” diyen Müdür Feyzullah Acar, “Öğrencilerin hafızlıkla nörobiyolojik açısından beyin kapasitesi çok gelişiyor. Hafızlık Projesi’nde hafız olan öğrencilerimiz akademik kariyerden kopmuyor. Hafızlarımız gelişmiş beyinler olarak ülkemizin geleceğine hizmet edecek hale geliyor. Hafızlığın yanı sıra öğrencilerimizi sportif, sanatsal, kültürel ve akademik anlamda destekliyoruz. İnşallah topluma kazandıracağımız hafızlarımız, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller olacaktır” diye konuştu.

Başvuruların 24 Mayıs’a kadar süreceğini ancak sürenin uzatılabileceğini vurgulayan Müdür Acar, şöyle devam etti: “Yaz okulu sonrasında yaz okulu notu ve akademik sınav notunun ortalamasına bakarak 36 kız, 36 erkek olarak 72 öğrenci belirleyeceğiz. 9 kişilik sınıflarda hafızlık öğretimi görecekler. Temel LGS’de soru çıkan Türkçe, Matematik, Fen, Sosyal Bilgiler, İngilizce gibi derslerle birlikte hafızlığa hazırlayacağız.”

Öğrenci velilere ve çağrı

Projeye destek veren Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞDER) Başkanı Hamdi Sürücü, velilere çağrıda bulundu. ÖĞDER Başkanı Hamdi Sürücü, “Kur’an’ı Kerim’in öğrenilmesi ve hafızlığın yaygınlaştırılması için başlatılan bu güzel projeyi destekliyoruz. Projenin yaygınlaşarak devam etmesini arzuluyoruz. Hafızlığa merakı olan öğrencilerin bu fırsatı kullanması çok önemlidir. Velilerin de çocukların da bu projeye ilgi göstereceğini ve başvuru oranının çok yüksek olacağını umuyoruz” dedi.  Hafızlığın manevi kuvvetin yanı sıra kariyer açısından da öğrencilere muazzam derecede fayda sağlayacağını aktaran Sürücü, “Okuduğunu çabuk öğrenme, yorumlama, hafızada genişleme, ezber kuvveti gibi birçok yan fayda kazanacak, diğer derslerde de azami başarı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Güçlü hafıza, manevi donanım

Milli, manevi, insani, ahlaki ve kültürel değerlerin içselleştirilmesinde Kur’an ayetlerinin anlamından ve hafızlık eğitiminin kazanımlarından faydalanılan projede öğrenciler; güçlü hafıza, güçlü öğrenme yetisi kazanarak gelecekteki kariyerlerine ciddi katkı sağlıyor. Minik hafızlar ayrıca çalışma disiplini ve zaman yönetimi gibi becerilerini pekiştiriyor. MEB Hafızlık Projesi’nde öğrenciler, okul ortamından, aileden ve sosyal çevreden uzun süre uzak kalmadan hafızlık eğitimini tamamlıyor.

 

FARUK ARSLAN
Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

İbrahim

Allah razı olsun, Rabbbim bu konudaki çalışmalarınıza muvaffakiyet ve kolaylık ihsan eylesin İnşallah. Rabbim bu hizmetleri yurdumuzun dört bir yanına ve de dünyanın dört bir bucağına yaysın genişletsin İnşallah. Amin Allahümme amin.

Bay faruk

MEB.ne yapacakmiş hafizı havuzu bay faruk gitsin binlerce öğretmen adayi var onlari alsinda dogru dürüst bir egitim versin
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23