• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Macron'a tokat gibi sözler: Türkiye'ye ders verecek konumda değilsin

Yeniakit Publisher
2020-06-25 11:37:00 - 2020-06-25 13:01:53
Macron'a tokat gibi sözler: Türkiye'ye ders verecek konumda değilsin

Fransız devlet radyosu Radio France'ın uluslararası yayın yöneticisi Jean-Marc Four, Libya gerçeklerini Emmanuel Macron'un yüzüne vurdu. Fransız isim, "Libya konusunda sessiz kalması gereken bir başkent varsa o da Paris'tir. Krizin asıl sorumlusu Fransa'dır. Macron, Hafter'i destekleyerek Libya'da yanlış ata oynadı. Uluslararası hukuk ve siyasi açıdan Fransa, Türkiye'ye ders verecek konumda değil. Asıl Fransa Libya'da tehlikeli bir oyun oynuyor" dedi.

Fransız devlet radyosu Radio France'ın uluslararası yayın yöneticisi Jean-Marc Four, Libya konusuyla ilgili yaptığı röportajda, uluslararası hukuk ve siyasi açıdan Fransa'nın Türkiye'ye ders verecek konumda olmadığını anlattı.

"Krizin asıl sorumlusu Fransa"

Euronews'in haberine göre, Libya'da yaşananlarla ilgili "Sessiz kalması gereken bir başkent varsa o da Paris'tir" diyen Four, "Uluslararası hukuk açısından, asıl krizin sorumlusu Fransa. Libya'daki kaos, 2011'de dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, BM Güvenlik Konseyinin 1973 sayılı kararının çok daha ötesine giderek, Kaddafi'nin öldürülmesiyle başladı" ifadelerini kullandı.

Fransa'nın, Hafter güçlerine silah temin ettiğine dair birçok ciddi kanıtların olduğunu savunan Fransız gazeteci, "2016'da Fransız gizli servisinin üç üyesinin Bingazi'deki ölümü ve ABD'nin sadece Fransa'ya sattığı silahların Libya'da ortaya çıkmasının bunlardan sadece ikisi olduğunu" ifade etti.

"Asıl Fransa Libya'da tehlikeli bir oyun oynuyor"

Four, Fransız diplomasisinin neredeyse gizlemeden Libya’da Hafter'i desteklemesinin de hukuki olarak sorgulanması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin BM tarafından meşru olarak tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni desteklediğini hatırlatan Fransız gazeteci, "Aslında bu konuda da Ankara, Paris’ten daha çok uluslararası hukuka uyuyor. Yani aslında Libya'da tehlikeli bir oyun oynayan Fransa'dır" diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Fransa yanlış ata oynadı"

Hukuki olarak Fransa'nın hataya düştüğünü vurgulayan gazeteci, siyasi olarak da Paris'in Hafter'i destekleyerek yanlış ata oynadığını belirtti. Paris'in, Sahel ülkelerinden gelen terör tehlikesine karşı güçlü görünen Hafter'i destekleyerek, yanlış hesaplar sonucunda sahada kaybettiğini ifade etti.

Ayrıca Hafter'i destekleyen "Sisi Mısır'ı", Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve paralı Rus askerlerinin olmasının da Fransa'nın itibarini zedelediğini belirten Four, "Bu güçlerin Libya'da demokratik bir alternatif sunabilecekleri pek inandırıcı değil" dedi.

"Libya'da artık ipler Türkiye'nin elinde"

Fransa'nın Hafter konusunda İtalya ile de ters düştüğünü hatırlatan Fransız gazeteci, Paris'in Avrupa Birliği'nden de istediği desteği alamadığını söyledi.

Sonuç olarak Four, "AB, Suriye'de olduğu gibi oyun dışı kaldı. Libya'da artık ipler Türkiye ve Rusya'nın elinde. Kısacası, şu ana kadar Fransa'nın Libya politikası bir zafer değil! Bundan gurur duymak için bir sebep yok" dedi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Rabia Zafer

Fransız Gazeteci, Çok Doğru Söylūyor. Aynen Öyle.

Cino

Ah keşke şu Türk düşmanı fransa ile teke tek bir kapışabilsek. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23