• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kısa çalışma nedeniyle yatırılmayan primleri borçlanma imkanı var mı? Kısa çalışma ödeneği primleri nasıl ödenecek?

Yeniakit Publisher
2021-06-25 10:35:00 - 2021-06-25 10:37:49
Kısa çalışma nedeniyle yatırılmayan primleri borçlanma imkanı var mı? Kısa çalışma ödeneği primleri nasıl ödenecek?

Kısa çalışma ödeneği korona salgını sürecinde zor durumda kalan işverenlerin ve çalışanların mağdur olmaması için devlet tarafından destek olarak ödenmekte. Kısa çalışma ödeneği 31 Haziran’a kadar devam edeceği açıklanırken, kısa çalışma ödeneği alanların sigorta primleri ödenmiyor. Sigorta primleri ödenmediği için de emeklilikte süre uzuyor. Malum yapılandırma yasalaştı ve yapılandırma için başvurular da devam ediyor. Peki kısa çalışma ödeneği alanlar emeklilik için borçlanma yapabilir mi? Kısa çalışma ödeneği SGK prim borçlanması yapılır mı? Kısa çalışma ödeneği primleri nasıl ödenecek? Kısa çalışma sırasında yatırılmayan primler için borçlanma hakkı var mı?

Kısa çalışma sigorta eksik primleri nasıl tamamlanır? Yüz binlerce işçi mart ayından beri kısa çalışma ödeneğinden yararlandığı için sigorta primleri ya hiç yatırılmıyor, ya da sadece çalıştıkları günlere ait primleri yatırılıyor. Hal böyle olunca da çalışanların emeklilik süreleri uzamış oluyor. Kısa çalışma döneminde primlerin yatırılamaması, emeklilik yaşını yakın tarihte dolduracak fakat prim günü eksik olanların emeklilik tarihini geciktirebilir. Yaklaşık 3.5 milyon kişi kısa çalışma kapsamında yer aldı. Halen de 1 milyonu aşkın kişi kısa çalışmaya devam ediyor.

Kısa çalışma süresi emeklilik için borçlanma hakkı getirilir mi?

Kısa çalışma nedeniyle yatırılmayan primleri borçlanma imkanı var mı? Sosyal güvenlikte hangi durumda borçlanma yapılabileceği, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41. maddesinde düzenlenmiştir. Kısa çalışma süresi, borçlanma yapılabilecek süreler arasında yer almamaktadır. Dolayısıyla, kısa çalışma nedeniyle yatırılmayan primleri borçlanma imkanı bulunmamaktadır. Kısa çalışmanın 30 Haziran’a dek uzatılmasıyla birlikte, Nisan 2020’den itibaren ödenek almaya başlayan bir işçinin Haziran 2021 sonuna dek kısa çalışmada olması durumunda 15 aylık sigorta primi yatırılmamış veya eksik yatırılmış oluyor.

Kısa çalışma nedeniyle yatırılmayan primleri borçlanma borçlanılacak mı?

Kısa çalışma uygulamasında bulunanların süreç boyunca yatırılmamış primleri için borçlanma hakkının getirilmesi durumunda bu sorunların çözümünün mümkün olacağı söyleniyor. Kısa çalışma ödeneği alanlar için verilecek borçlanma hakkıyla dileyen çalışanların bu zamanlara ilişkin primleri ödeyerek, bu günleri emeklilik dahil olmak üzere bütün sigorta kolları için gerekli prim ödeme gün sayısı hesabına eklemesi sağlanabilir. Böylece çalışanların rapor parası, emzirme ödeneği, ölüm aylığı bağlanması gibi hâllerde prim eksiği gibi problemler yaşamasının önüne geçilecek. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23