• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kargalarla ilgili bu gerçek herkesi şaşırttı!

Yeniakit Publisher
2015-10-17 08:23:00 -
Kargalarla ilgili bu gerçek herkesi şaşırttı!

Kargalar hakkında yapılan araştırmalar ve deneyler sonucu ortaya çıkan sonuçlar şaşkınlıkla karşılandı

Bu yazıda karga hakkında bilgi alabileceğiniz konu, kargalar hakkında yapılan bir araştırma ve gözlemlere dayanmaktadır.
   
Karga, Corvus cinsinde, iri yapılı, düz gagalı, pençeli, tüyleri genellikle siyah, yüksek ve insanı rahatsız edici bir ses rengine sahip kuş türlerine verilen genel addır. Daha iri ve genellikle leş yiyici olanlarına karakarga veyahut kuzgun adı verilir. Ortalama bir karga ömrüyse 13 yıldır.

Söz konusu araştırmayla ilgili karga hakkında bilgi vermeden önce ölülerinin yanında ilginç davranışlar sergileyen kuşlar olduklarını ve etrafında toplanıp yüksek sesle öttüklerini de belirtelim. Bu konuyu araştırmak ve karga hakkında bilgi sahibi olmak için bir deney yapıldı. Araştırmada kargaların kendilerine tehdit olarak algıladığı yüzleri unutmadığı bilgisi, araştırmanın çıkış noktası oldu.

Bu tespit daha önceki bazı araştırmalarda ortaya çıkmıştı. Kargalar bu tehlikeli yüzü diğerlerine de öğretiyor. Böylelikle yıllar geçmiş olsa dahi kargalar sürü halinde bu kişiye karşı gördükleri yerde ötmeye başlıyor. Karga hakkında bilgilerimizi arttırmak amacıyla araştırmada görev alan kişinin yüzüne gerçeğe benzer bir maske takılarak deneye başlanır.

Washington Üniversitesi nezdinde yapılan deneyle, deneyde görevli Çevre ve Orman Bilimleri Fakültesi doktora öğrencisi Kaeli Swift, kargalara daha önce yemek verdiği bölgeye bu maskeli kişiyi gönderir. Kaeli Swift, bu deneyi kargalara yemek verirken, maskeli kişi de 30 dakika süresince elinde ölü bir karga tutar şeklinde kısaca açıklıyor. Karga hakkında bilgi edinmek üzere yapılan gözleme dayalı bu deneyde Swift, Ben hep yardımsever besleyici konumundaydım. Kargaları kendime düşman etmemiştim. Ben yemek tutarken ikinci ve maskeli kişi beliriyor, sadece elinde sakin bir şekilde ölü bir karga tutuyordu, çöpe atacakmış gibi şeklinde görüş bildiriyor.

Deneyin başladığı ve maskeli kişinin belirdiği ilk gün kargalar, Kaeli Swift tarafından sunulan yemeklerden tümüyle kaçındı. Sürü halinde toplanıp kendilerine tehdit olarak düşündükleri şeylere karşı sergiledikleri yüksek sesle ötme, taciz etme davranışında bulundular. Karga hakkında bilgi araştırmacılarına göre bu davranışın birden fazla amacı olabilirdi. Bunlardan bazıları; tehdide karşı azarlama, güç gösterme veya tehlikeli kişi ya da yerle ilgili toplu eğitim gibi.

Araştırmanın sonraki evrelerinde karganın yanına bir de şahin konduğunda diğer kargalar yiyeceklerden tümüyle kaçınıyordu. Şahini tehlikeli buluyorlardı. Maskeli kişi ertesi gün elinde ölü karga olmadan tekrar geldiğinde kargalar yine yiyeceklere gelmediği gözlemlendi. Bu sonuçlar kargaların kendilerine tehlikeli olarak algıladıkları bölgeden ya da kişiden kaçındıklarını gösteriyordu. Başka bir deyişle kargalar ölümü biliyor ve ondan korkuyordu. Bu korku kalıcı oluyor, deneylerin sürdüğü altı hafta sonra dahi 65 çift karganın üçte birinden fazlası aynı şekilde tepki göstermeye devam ediyordu.

Hayvanların ölülerine nasıl yaklaştığı sorununu ele alan Çevre ve Orman Bilimleri Fakültesi doktora öğrencisi Kaeli Swift tarafından yapılan bu çalışma, Animal Behaviourdergisinde yayımlandı. Kargalarla aynı familyadan gelen alakargaların da ölüleri karşısında cenaze merasimi gibi davranış sergiledikleri biliniyor. Fakat alakargalar aynı davranışı kendileriyle aynı büyüklükte olan başka bir kuş türüne karşı gösterse de diğer kargalar böyle yapmıyor, maskeli kişinin elinde bir güvercin tutması halinde bundan rahatsız olmuyorlardı.

Bu bulgular kargaların insan yüzünün ayrıntılarını öğrenip hatırlama konusunda hafızalarının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Böylece kargalar tehlikeli kişileri zararsız insanlardan ayırmayı öğreniyor. Araştırmacı Kaeli Swift, bu araştırmayla kargaların insanlarla başarılı bir şekilde bir arada yaşamak için nasıl evrimleştiğini önemli bir örnek olduğunu belirtiyor. Kargalar da artık ölüm halini anlama ve hatta yas tutmasıyla bilinen az sayıdaki hayvan türleri arasında sayılıyor. Fil, zürafa, şempanze ve diğer karga türleri de ölülerinin yanında toplanmasıyla biliniyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23