• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“Kaddafi Kurban Bayramı’nın gününü değiştirince halk ayaklandı!”

Yeniakit Publisher
2020-02-08 23:16:00 -
"Kaddafi Kurban Bayramı’nın gününü değiştirince halk ayaklandı!"

Kaddafi’nin devrilmesinin ardından kurulan Libya Ulusal Geçiş Konseyi’nin eski başkanı Mustafa Abdülcelil: Libya halkının genelini asıl öfkelendiren olay ise 2011 yılında protesto eylemlerinin başında Kaddafi’nin Kurban Bayramı’nın hacıların Arafat’ta olduğu günden farklı bir günde kutlanmasının talimatını vermesiydi...

 yeniakit.com.tr 

Libya’ya 40 yılı aşkın süre hükmeden devrik diktatör Muammer Kaddafi’nin sonunu getiren 17 Şubat devriminin yıl dönümü yaklaşırken, Libya halkı mücadelesine devam ediyor. Kaddafi’nin devrilmesinin ardından kurulan Libya Ulusal Geçiş Konseyi’nin eski başkanı Mustafa Abdülcelil, Kaddafi’nin Libya halkına yaptığı zulümleri anlatarak, “Gençler onurlu bir yaşam için gösteri düzenliyordu ve Kaddafi onları ‘sıçan’ olarak niteleyerek her yerde takip edilmelerini istedi” dedi.

Abdülcelil, eş-Şarku’l-Avsat gazetesine verdiği demeçte, 2011 devriminin temeli olarak 17 Şubat 2006’da yaşananlara işaret ederek “Bingazi Müftüsü vatandaşları Cuma Namazı’ndan sonra peygamberimize yönelik karikatürlerin protesto edilmesi amacıyla Şehitler piri Ömer Muhtar Meydanı’nda toplanmaya davet etti. Buradaki gösterinin ardından kalabalıklar İtalya Konsolosluğu’nun önüne yürüdü. Göstericilere müdahale eden polis güçleri 11 kişinin ölümüne neden oldu. Halkın öfkesine neden olan bu olay karşısında devlet yetkilileri Bingazi’ye gelerek maktul yakınlarına tazminat ödedi ve polis müdürünün görevden alınacağını duyurdu. Bu olaydan sonra her yıl aynı zamanda bölge halkı protesto düzenlemeyi alışkanlık haline getirdi” dedi.

Bayram günü değişince...

Abdülcelil, Libya halkını Kaddafi’ye karşı kızdıran en önemli olayı ise “Libya halkının genelini asıl öfkelendiren olay ise 2011 yılında protesto eylemlerinin başında Kaddafi’nin Kurban Bayramı’nın hacıların Arafat’ta olduğu günden farklı bir günde kutlanmasının talimatını vermesiydi” sözleriyle anlattı.

Onurlu bir yaşam için!..

Abdülcelil, Kaddafi rejiminin 1996 yılında Ebu Selim Hapishanesi’nde bin 269 tutukluyu öldürmesinin, rejim karşıtı ayaklanmaların fitilini ateşlediğini belirterek “Ebu Selim Hapishanesi’nde ölenlerin yakınları, oğullarının öldürülme nedenlerini, nerede defnedildiğini ve sorumluların kimler olduğunu öğrenmek istiyordu. Düzenledikleri gösteriler ‘devrimin’ temelini oluşturmuştur. Libya’daki halk hareketinin o dönemlerde başlayan Arap Baharı ya da dış güçlerle bir ilgisi yoktur. Gençler onurlu bir yaşam için gösteri düzenliyordu ve Kaddafi onları ‘sıçan’ olarak niteleyerek her yerde takip edilmelerini istedi” diye konuştu.

Ebu Selim Katliamı

Ebu Selim Katliamı, 29 Haziran 1996’da Trablus’un güneyindeki Ebu Selim Hapishanesi’nde gerçekleşti. Bu hapishanede ‘güvenlik güçlerine karşı gelmek ve komplo kurmakla’ suçlanan bin 269 kişi infaz edildi. Çoğu İslami akıma mensup tutukluların toplu halde infaz edildiği biliniyor. Ancak Kaddafi rejimi katliamın gerçekleştiğini yalanlıyordu. 2011 yılında ise kurbanların yakınlarına tutukluların öldüğü bildirildi. Rejim tazminat için müzakere etmek istese de tutuklu yakınları bunu reddetti ve 2007 yılında yargıya başvurarak cenazelerin kabir yerlerinin tespitini istedi. Bir yıl sonra Bingazi Mahkemesi adalet ve içişleri bakanlıklarının kabir yerlerini açıklamalarına yönelik sessiz kalınmasını istedi. Sorumluların yargılanması meselesi ise sürüncemede kaldı. 2019’da Trablus’taki bir mahkeme de zaman aşımı dolayısıyla davayı kapattı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ferhat

Bizde hergün AB yasalarina uyum kapsaminda gayri islami yasalar uygulamaya konuluyor, ne tuhafki bizimkiler tam tersine ayaklanmayi birakin dört nalla seyisin peşinenden kendi cellatlarina aşik olurcasına unun peşinden koşuyorlar. Çok garip değilmi? Ama az kaldi Allah in gazabi er ve geç fasık toplulukların tepesine inecektir. La galibe illallah.

Nostalji

Ama aynı arap halkı Abd ve Nato askerlerı ulkelerını işgal edip ülkelerınin petrolere el koyunca, kızlarına tecavuz edınce NEDENSE! ayaklanmadı. Genı bozuklar...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23