Türkiye’nin süt üretiminde lider ili İzmir, hastalıktan ari ve Avrupa Birliği (AB) onaylı işletmeleriyle 2027 yılında üretimini 2 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.
Yıllık yaklaşık 21.5 milyon ton süt üretimi yapılan Türkiye’de, İzmir 1 milyon 730 bin tonluk üretimiyle ilk sırada yer alıyor. Bu yıl kentte 1 milyon 770 bin ton süt üretimi bekleniyor.
İzmir’deki 29 bin 500 işletmede yaklaşık 473 bin sağmal hayvan bulunuyor. Üretimin büyük kısmını, en az yüzde 3.6 yağ ve yüzde 3,2 protein oranına sahip “A sınıfı” süt oluşturuyor. Kentte sütün tamamı soğuk zincirle sanayiye ulaştırılıyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, İzmir’de üretilen sütün tamamının katma değerli ürüne dönüştüğünü belirterek, “İzmir, süt üretiminin başkenti. Hastalıktan ari ve AB onaylı işletme sayısını artırmak, aynı zamanda ari hayvan sayısını yükseltmek önceliğimiz” dedi.