• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Irak'ta Talabani'nin partisine özel pozisyon verilmesi gündemde

Yeniakit Publisher
2017-10-19 10:00:00 -
Irak'ta Talabani'nin partisine özel pozisyon verilmesi gündemde

Irak’ın tartışmalı bölgelere yönelik düzenlediği operasyonların ardından Talabani’nin KYB’sine ise kritik pozisyonların verileceği iddia ediliyor.

IKYB Başkanı Mesut Barzani’nin korsan bağımsızlık referandumudan geri adım atmaması üzerine Merkezi Irak Ordusu ve Şii Haşdi Şabi milislerinin operasyonuyla harita bir günde değişti. Peşmerge 2014’te DEAŞ’la mücadele bahanesiyle girdiği bölgelerden çekildi. Yeni harita başta Kerkük olmak üzere Irak anayasasında statüsü belirsiz olan bölgeleri yeniden tartışmaya açtı.

KERKÜK PETROLLERİ BAĞDAT’A BAĞLANACAK

Bir gazeteye konuşan güvenlik bürokratı, ilk aşamada tapu kayıtlarında yapılacak düzeltmeler, Türkmenlere verilecek görevler ve benzeri konularda bir gelişme olmadığını ancak Türkmenlere kaymakamlık ve vali yardımcılığı gibi benzeri pozisyonlar verileceğini söyledi. Irak Ordusunun Erbil, Zaho ve Duhok gibi KDP kontrolundeki şehirlere yönelmesinin beklenmediğini belirten güvenlik bürokratı, Kerkük’teki petrol sahaları ile askeri üsler ve benzeri kritik noktaların Bağdat’ın kontrolüne gireceğini ancak Talabani ailesinin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne de ‘özel’ pozisyonlar verilmesinin planlandığı belirtti.

KERKÜK’TE BARZANİ BASKISI SONA ERDİ

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mehmet Tütüncü ise Kerkük’te Barzaninin uyguladığı baskının bittiğini belirterek “Şimdi Kerkük üç etnik grubun eşit yönettiği özel statü ve kendi güvenliğini istiyor” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

2003’ten itibaren Kerkük’e 750 bin Kürdün yerleştirildiğini söyleyen Tütüncü, Türkmen ve Arapların ise tehditle evlerini terk etmelerinin sağlandığını anlattı. Yerleştirilen Kürtlerin Irak’ın yanısıra Türkiye, İran ve Suriye’den getirilenler olduğunu vurgulayan Tütüncü “Kerkük’e sonradan getirilen Kürtler’in neredeyse tamamı gitti. Uzun yıllardır Kerkük’te yaşayan Kürtler ise kaldı. Zaten onlardan kimsenin bir şikayeti yok. Nüfusun yüzde 10’unu oluşturan Kürtler, onlar zaten Kerküklü kabul ediliyor” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23