• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İki kaza için 1,1 milyar dolar ödenecek! 346 kişi hayatını kaybetti! Boing anlaştı: Tüm dünyaya duyurdu

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
İki kaza için 1,1 milyar dolar ödenecek! 346 kişi hayatını kaybetti! Boing anlaştı: Tüm dünyaya duyurdu

Boeing 737 MAX uçakların 2018 ve 2019'da karıştığı iki ölümcül uçak kazasıyla ilgili açılan davada ABD Adalet Bakanlığı ve Boeing anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre Boeing, 346 kişi hayatını kaybetti! Kazalarla ilgili 1,1 milyar dolar ödeme yapacak. Karşılığında şirket hakkında cezai kovuşturma yürütülmeyecek

ABD Adalet Bakanlığı ile Boeing, iki ölümcül 737 MAX uçak kazasından kaynaklanan davada, şirketin cezai kovuşturmadan kurtulmasına olanak tanıyan bir anlaşmaya vardı. Kazalarda toplam 346 kişi hayatını kaybetmişti. Bu gelişme, kazalarda yakınlarını kaybeden aileler açısından büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

Anlaşma sayesinde Boeing, hüküm giymekten kurtulurken, bu durum yakınlarını kaybeden aileler ve kamuoyunun tepkisini çekti. Bazı ailelerin avukatları ile iki ABD senatörü, Adalet Bakanlığı’na Boeing’in yargılanması yönünde çağrıda bulunmuştu. Ancak hükümet bu talepleri kısa sürede reddetti.

Kazalarda hayatını kaybedenlerin ailelerini temsil eden avukat Paul Cassell, anlaşmaya sert tepki gösterdi:

"ABD tarihinin en ölümcül kurumsal suçunda böyle bir anlaşma daha önce yapılmamıştı ve bu açıkça yanlış. Aileler, bu anlaşmaya itiraz edecek ve anlaşmayı reddetmesi için mahkemeyi ikna etmeye çalışacak"

Anlaşma kapsamında Boeing, her kurban için eşit şekilde paylaştırılmak üzere oluşturulacak fona 444,5 milyon dolar ek ödeme yapmayı kabul etti. Buna 243,6 milyon dolarlık ek bir para cezası da eklendi.

Adalet Bakanlığı, anlaşmanın yazılı halini önümüzdeki hafta sonuna kadar mahkemeye sunmayı planlıyor. Anlaşmayla birlikte, Boeing’in artık bağımsız bir denetçi tarafından izlenmesi zorunluluğu da ortadan kalkacak.

ABD Adalet Bakanlığı’na göre Boeing, toplamda 1,1 milyar dolardan fazla ödeme yapacak. Bu tutarın 455 milyon dolardan fazlası, şirketin uyum, güvenlik ve kalite sistemlerini güçlendirmek için ayrılacak.

Bakanlık açıklamasında, "Boeing’in dolandırıcılıkla mücadele ve etik uyum programlarının etkinliğini artırmaya devam etmesi ve bağımsız bir uyum danışmanı bulundurması gerekiyor" denildi. Bakanlık, bu anlaşmanın "en adil sonuç" olduğunu ve somut faydalar sağlayacağına inandıklarını vurguladı.

737 MAX uçakların karıştığı iki kaza
29 Ekim 2018’de Endonezya’da Lion Air’e ait bir 737 MAX uçağının, 10 Mart 2019’da ise Etiyopya’da Ethiopian Airlines’a ait aynı model bir uçağın düşmesi sonucu toplam 346 kişi hayatını kaybetmişti. Her iki kazanın da, uçağın otomatik denge sistemi MCAS’taki yazılım hatasından kaynaklandığı ortaya çıkmıştı.

Kazaların ardından Boeing’in güvenlik ve şeffaflık uygulamaları sert şekilde eleştirilmiş, 737 MAX modeli dünya genelinde 20 aya yakın süreyle uçuşlardan çekilmişti. Kazalarda yakınlarını kaybeden aileler, Boeing’in dolandırıcılıkla suçlanmasını ve kamuoyu önünde yargılanmasını talep etmişti. Ancak ABD Adalet Bakanlığı’nın yeni anlaşmasıyla Boeing, 1,1 milyar dolardan fazla ödeme karşılığında bu süreçten mahkeme kararıyla suçlu ilan edilmeden çıkmış oldu.

Kaynak: Gazete Oksijen

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23