Ramazan ayının gelmesiyle market ve pazarlarda daha sık görmeye alışık olduğumuz bir meyve olan hurma pek çok kişi tarafından sadece basit bir meyve ya da iftar atıştırmalığı olarak görülse de bu meyve saymakla bitmeyen marifetlere sahip.
Hafif buruk, ama oldukça tatlı olan hurma yüksek fiyatı nedeniyle (şu sıralar kilosu 50 TL civarında) birçok meyve kadar günlük yaşamın bir parçası olmayı başaramıyor.
Oysa kanser tedavisine destek olmaktan, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına, cilt güzelliğinden göz sağlığına kadar oldukça geniş yelpazede fayda sunan bu meyveyi sadece Ramazan ayı yerine günlük olarak tüketmenin sağlığımız açısından pek çok yararı var.
İlk hurma ağacı hakkında kesin bilgi yok. Bununla birlikte ilk bulgular Suriye ve Mısır’da M.Ö 7000-8000 yıllarına kadar dayanıyor (1). Hurma ağaçları bugünkü Pakistan bölgesinde zaten biliniyordu. Ancak uzun asırlardan beri Basra Körfezi’nde yaygın olarak bilinmesinden dolayı genel olarak bu bölgenin meyvesi olarak anılıyor.
Hangi bölgeden yayılmış olursa olsun insanlık tarihi kadar eski bir tarihe sahip hurma ağacına belki de bu nedenle”hayat ağacı” deniliyor
Hurma ağacı şekil olarak tıpkı bir palmiye ağacına benzer . Bu ağaç oldukça kalın bir gövdeye sahiptir. Bahsettiğimiz gövde, kesilmiş dalların kalıntılarıyla kaplıdır.
Çekirdekten de yetişmekle birlikte en verimli hurma ağaçları ağacın kendi bünyesinden alınan filizlerin (buna yavru denmektedir) dikilmesiyle gerçekleşir.
Filizin, anne ağacın yakınına dikilmesi, filizin tutması ve anne ağacın verimli meyve vermesi açısından şarttır. Filizin anne ağaçtan uzağa dikilmesi filizin ölmesine, anne ağacın da küserek meyve vermemesine neden olmaktadır.
Hurma en çok çeşidi bulunan meyvelerin başında gelir. Öyle ki bu meyvenin 99 farklı çeşidi olduğu söylenir .
Hepsini saymak imkansız olmakla birlikte hurmanın öne çıkan çeşitleri aşağıdaki gibidir.
- Medine Amber
- Medine Amber Ula
- Medine Acwe
- Medine Mabroom
- Medine Safawi
- Medine Şelebi
- Medine Berni
Hurmanın İçerdiği Vitamin ve Mineraller
Hurma içerdiği vitamin ve mineral değerleriyle “hayat ağacı” lakabını fazlasıyla hak eden bir meyvedir. Hurma üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar bu zengin içeriği ortaya koymakta.
74.97 gram karbonhidrat içeriği ile de gün boyu enerji ihtiyacımızı karşılamaya katkıda bulunur, kış aylarında üşümemizi engeller ve bizi zinde tutar.
Hurmanın Diğer Faydaları
Ortalama 40 gram gelen 2 adet hurmayla oruç açmak vücudunuza 130 kalori, 1 gram protein, 4 gram lif, 32 gr karbonhidrat almanız anlamına gelir. Bu değerlerle birlikte 40 gram hurma yiyerek potasyum, demir, magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri de almış olursunuz. Şeker içermesi nedeniyle vücudun şeker dengesini de ayarlamaya yardımcı olur.
Kabızlığı Gidermek İçin Hurma
1 bardak içme suyunun içine 2 adet hurma koyun ve sabaha kadar bekletin. Daha sonra sabah uyandığınızda aç karnına bu hurmaları yiyip suyu için. Yöntemin daha etkili olması için suyun içine 1 yemek kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Hurma Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
- Hurma çekirdeğini kadın hastalıklarında tedavilere destekleyici olarak kullanılır. Ancak tek başına tedavi yöntemi olarak değildir.
- Hurmanın çekirdeği etkili bir balgam söktürücüdür. Özellikle gıcık şeklindeki öksürüklerde balgamı sökerek rahatlamaya yardımcı olur.
- Karaciğer dostu olduğu bilinir. Vücut için zararlı olan toksinlerin atımını destekler.
- Hurma çekirdeğini hazırladığınız kahveye karıştırıp içerseniz midenizde oluşan ve rahatsızlık veren şişliğin dağılmasını sağlar.
- Hurma çekirdeklerini değerlendirerek sabun elde edebilirsiniz. Hurma çekirdeğinden yapılmış sabun sayesinde mantar hastalıklarının tedavisi desteklenir.
Hurma Çekirdeği Nasıl Kullanılır?
- Hurma çekirdekleri bilindiği gibi sert ve büyüktür. Bu nedenle o şekilleriyle tüketilmeleri mümkün değildir. Hurma çekirdeklerini ezip toz haline getirerek tüketebilirsiniz.
- Toz haline getirdiğiniz hurma çekirdeklerini süte, yoğurda, bala ya da kahveye karıştırarak tüketebilirsiniz.
- Hurma çekirdeğinin faydalarını görebilmek için düzenli tüketilmesi gerekir. Ancak bunda da aşırıya kaçmamalısınız. Günlük 1 tatlı kaşığı hurma çekirdeği tozu ideal tüketim miktarıdır.
Cennet Hurmasının Faydaları Nelerdir?
Akdeniz’e özgü olan ve ülkemizde de yetişen cennet hurması diğer hurma türleri gibi besin değeri yüksek ve sağlık için faydalı bir meyvedir. Bu hurma aynı zamanda Trabzon hurması olarak da bilinmektedir.
Bu hurma çeşidi ciddi anlamda bir demir deposudur ve demir eksikliği teşhisi konmuş olanların günlük beslenme listelerine eklemeleri gereken bir meyvedir.
- Cennet hurması kış mevsiminde yetişen bir meyve olduğu için daha çok kış aylarında yenir. Özellikle bağışıklık sistemini desteklemesi ve gribal hastalıklara karşı kalkan görevi görmesi dolayısıyla tercih edilmeli, düzenli olarak tüketilmelidir.
- Cennet hurması A, B1, B2, B3, K vitaminleriyle protein, potasyum, karbonhidrat yönünden oldukça zengindir. Bu anlamda hem vitamin hem de mineral deposudur.
- Bu hurmanın sıkma yöntemiyle elde edilen su yayın olarak yüksek tansiyon için kullanılmaktadır.
- Bu meyvenin iştah açma özelliği olduğu düşünülen cennet hurması özellikle kilo alamama sorunu yaşayan kişilerce sık tüketilen bir meyvedir.
- Diğer hurma türleri gibi dokulara oksijen taşıyan kırmızı kan hücresi üretiminde kullanılan vitamin ve mineraller bakımından zengindir.
- Cennet hurması yüksek orandaki lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzenli, aksamadan çalışmasını sağlar.
Hurmanın Zararları Nelerdir?
- Hurma genel olarak tüketimi güvenli kabul edilen meyveler arasında bulunmakla birlikte aşırı tüketimi bazı sağlık sorunlarına yola açabilir.
- Diyabet (şeker) hastaları için doktor önerisinin dışında fazla tüketilmesi sağlık sorunları doğurabilir.
- Hurma ciddi anlamda kalori değeri yüksek bir meyvedir. Bu nedenle kilo sorunu olan kişiler bu meyveyi tüketirken dikkatli olmalı, sınırları iyi belirlemelidir.
- Hurmanın fazla tüketilmesinin baş ağrısına neden olduğu bilinmektedir.
- Gereğinden fazla tüketimi dalağı yorduğundan dolayı bu organa zarar verebilir.