• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Her yıl yüz binlerce insanın ölümüne neden olan hastalık kontrol altına alınabilir

Yeniakit Publisher
2020-05-04 17:14:00 -
Her yıl yüz binlerce insanın ölümüne neden olan hastalık kontrol altına alınabilir

İngiltere ve Kenya’da çalışmalarını sürdüren bir araştırma ekibi, her yıl yüz binlerce insanın ölümüne neden olan sıtmanın kontrol altına alınmasına imkan verebilecek önemli bir keşfe imza attı.

Bilim adamları, insanlara sıtma bulaştıran sivrisineklerin bu parazitten korunmasını sağlayan yeni bir 'mikrop' keşfetti.

Kenya’daki Viktorya Gölü kıyılarından alınan sivrisinekler üzerinde yapılan çalışmada, bu sivrisineklerin taşıdığı “Microspora MB” mikrobunun sıtma parazitinin barınmasına izin vermediği ortaya çıkarıldı.

Nature dergisinde yayımlanan laboratuvar sonuçlarında da “Microspora MB” mikrobunun, sivrisineklere tam anlamıyla koruma sağladığı görüldü.

Kontrol altına alınabilir

Şu anda mikrobun sivrisinekler arasında daha hızlı nasıl yayılabileceği üzerinde çalışan araştırmacılar, sıtmanın bu şekilde kontrol altına alınıp alınamayacağını tartışıyor.

Araştırmacılara göre, mikrobu kapmış sivrisinekleri doğal hayata salarak ya da sporları kullanarak hastalığın yayılımını önlemek mümkün olabilir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

5 yaş altı çocuklar ana risk grubu

Her yıl dünyada 400 binden fazla insanın canını alan sıtmadan en fazla 5 yaş altındaki çocuklar etkileniyor.

En ölümcül hastalıklardan biri olan ve geçen her 2 dakikada bir çocuğun ölümüne neden olan sıtmanın en yaygın görüldüğü yer Afrika olarak biliniyor.

Parazit taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan ve ortalama 7 günlük kuluçka süresi sonrasında ortaya çıkan sıtma ateş, titreme, terleme, baş ağrısı, bulantı, kusma, kas ağrısı, halsizlik gibi grip benzeri belirtilerle kendini belli ediyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23