AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, paralel yapıyı kollayıcı bir açıklama yapan HSYK 3’üncü Daire Başkanı Ahmet Hamsici’ye sert bir cevap verdi.
YENİ AKİT / TBMM BÜROSU - HSYK 3’üncü Daire Başkanı Ahmet Hamsici’nin zamanlaması manidar açıklamasına tepkilerin ardı arkası kesilmiyor. Hamsici’ye son tepki de geçmişte sulh ve ceza hakimliği yapan Elazığ Milletvekili Şuay Alpay’dan geldi. TBMM Adalet Komisyonu üyesi Alpay, HSYK 3’üncü Daire Başkanı Ahmet Hamsici’nin zamanlama, üslup, muhteva açısından manidar sayılacak ve oldukça yadırgatıcı açıklamalarda bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu açıklamaların devleti, milleti ve topyekün hukuku tehdit eden paralel yapıya yönelik soruşturmalar devam ederken yapılması da ayrıca manidar ve dikkat çekici” dedi. Alpay, Hamsici’ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı tehdit eden Savcı Zekeriya Öz’le ilgili ne yaptıklarını da sordu.
Hamsici’nin yazdığı ve deklare ettiği bu metindeki hususlarda ne kadar samimi olduğunun sorgulanması gerektiğini belirten Alpay, “Şu an, başlayan ve devam eden soruşturmaları etkileyecek şekilde meslektaşlarına dolaylı yollardan aba altından sopa gösteren ve dolayısıyla soruşturmaları dolaylı olarak etkilemekte olan Hamsici’ye soruyorum, ‘Ergenekon, Balyoz soruşturma ve yargılamaları sırasında HSYK’ya, hakim ve savcılara çok ağır hakaretlerde bulunan HSYK’yı adaleti bozan, tuzu kokutan kurum olarak ifade eden hakim ve savcılara; ‘yeriniz yüksekte değil çukurda’ diyen, mahkemeye ‘çadır tiyatrosu’ diyerek hakim ve savcıların kişilik ve onurlarını ayaklar altına alan CHP Genel Başkanı, parti sözcüleri ve milletvekilleri hakkında hangi onurlu açıklamayı yapıp, ne tür işlemler başlattınız?” dedi.
“17-25 ARALIK’TA NE YAPTIN?”
Hamsici’nin, tavır koyar gibi deklare ettiği metinde, ‘soruşturma sürecinde insan hakları ihlalleri önlenmeli, adil yargılanma hakkı korunmalı, masumiyet karinesinin zedelenmesi önlenmeli, soruşturmanın gizliliği ilkesi korunmalı, zanlıların teşhir edilmesi önlenmeli, kişilik haklarına yapılan saldırılara imkan verilmemeli’ dediğini hatırlatan Alpay, “Buna katılmamak mümkün değil. Ancak Hamsici’ye soruyorum, 17- 25 Aralık operasyonu ve ‘yargı darbeleriyle’ birbiriyle bağlantısı bulunmayan soruşturmaların ve bunlara ilişkin işlemlerin aynı anda gerçekleştirilerek, tüm şüphelilerin büyük bir yolsuzluk olayına ortakmış gibi gösterilmek suretiyle Anayasa hükümlerinin, hukukun ayaklar altına alındığı, masumiyet karinesinin ve lekelenmeme hakkının ihlal edildiği, kişilik haklarının açıkça çiğnendiği durumlarda hangi hukukçu refleksini gösterip, hangi açıklamaları yaptınız? Soruşturma evraklarını UYAP sistemine kaydetmeyen, bir kısım şüphelileri de müstear adlarla UYAP’a kaydeden savcılar hakkında hangi işlemleri yaptınız?” dedi.
“ÖZ’LE İLGİLİ NE YAPTINIZ?”
Hamsici’ye 17-25 Aralık soruşturmalarında şüphelilere ait olduğu iddia edilen iletişimin tespiti, teknik takip, arama, el koyma sırasında bulunduğu iddia edilen kayıt, görüşme, ses kaydı ve fotoğrafların, daha soruşturmanın ilk adımında çarşaf çarşaf basın yayın organlarında yer almak şekliyle soruşturmanın gizliliğini açıkça ihlal eden cumhuriyet savcıları ve sorumlular hakkında hangi işlemleri başlattıklarını soran Alpay, “Savcı Zekeriya hakkındaki soruşturmada, Sayın Başbakanımızla ilgili kullandığı ‘sonunun Saddam ve Kaddafi gibi olacağı’ paylaşımı açık suç olmasına rağmen, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendiren ve basına yansıdığı şekliyle paralel yapı üyesi olduğu iddia edilen daireniz üyesi iki şahısla ilgili hangi insani ve hukuki duruşu sergilediniz?” diye sordu.