• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hamilelere ‘olimpiyatlara gitmeyin’ uyarısı

Yeniakit Publisher
2016-01-27 17:04:00 -
Hamilelere ‘olimpiyatlara gitmeyin’ uyarısı

İlk defa geçen yıl Brezilya’da görülen ve sivrisinekler aracılığıyla bulaşan Zika virüsü tüm Amerika kıtasını tehdit ederken özellikle sakat doğumlara neden olan virüs nedeniyle hamilelere Rio de Janerio’da yapılacak olan Olimpiyat Oyunları’na gitmemeleri uyarısı yapıldı.

Güney Amerika ülkelerinin, kusurlu doğumlara neden olan Zika virüsü ile mücadele kapsamında vatandaşlarına 2 yıl boyunca hamile kalmamaları uyarısında bulunmasının ardından bu kez de hamilelere Rio de Janerio’da yapılacak Olimpiyat Oyunları’na gitmemeleri uyarısı yapıldı. Uzmanlar, hamile olanların ya da hamilelik şüphesi taşıyanların seyahatlerini gerçekleştirmeden önce bir kez da düşünmeleri gerektiğini dile getirdi.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu Bulaşıcı Salgın Hastalıkları Bilimi Profesörü Laura Rodrigues, Brezilya’da salgın olan mikrosefali olarak bilinen ceninin kafatasının normal şekilde gelişmemesinin sivrisinek tarafından taşınan Zika virüsünün son günlerdeki uygulamaları ve geniş yayılımı sonucu olabileceğini ifade etti. Rodrigues, mikrosefalinin daha önce görülmemiş bir salgın haline geldiğini bildirerek, “Daha önce bu şekilde görülmemişti ve Zika virüsü muhtemelen doğumsal hastalığa neden oldu” dedi.

Profesör Rodrigues, Zika virüsünün rahimde mikrosefali hastalığına nasıl neden olduğunun henüz netlik kazanmadığını ancak ilk 3 ay içinde gelişen ceninin baş çevresinin etkilemesinden kaynaklandığını ifade ederek, “Anne adayları için asıl risk, Zika virüsünün bulaşıcı olduğu bölgelere seyahat etmesi. Hastalığın kendisi çok hafif ancak hamileler için çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Benim tavsiyem, Brezilya’da Olimpiyat Oyunları boyunca Zika virüsünün olup olmadığını kontrol etmeleri” dedi.

Zika virüsünün bulunduğu alanlara gidip gitmeyeceklerini göz önünde bulundurmaları tavsiyesinde bulunan Profesör Laura Rodrigues, “Hamilelerse veya hamile olduklarından şüpheleniyorlarsa o halde riskleri de düşünmeliler” ifadelerini kullandı. Rodrigues, enfeksiyondan sonra riskin ne kadar süre daha etkisini sürdüreceğini bilmedikleri uyarısında bulundu.

Batı Afrika’ya ardından da Asya ve Polinezya Adalarına yayılan salgın, 2014 yılında Şili’de 2015 yılında da Brezilya’da görüldü. Dünya Sağlık Örgütü, virüsün daha çok Güney ve Orta Amerika’da etkisini sürdürmesini beklediklerini bildirdi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23