• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Güçlü bir hafıza için ne yenmeli ne yenmemeli?

Yeniakit Publisher
2020-01-02 13:34:00 -
 Güçlü bir hafıza için ne yenmeli ne yenmemeli?

Güçlü bir hafıza için ne yenmeli ne yenmemeli? Hafıza gelişimini destekleyen besinlerin arasında en çok bilineni cevizdir. Peki ama sadece ceviz yemek güçlü bir hafızaya sahip olmak için yeterli midir? Beslenme düzeninin içerisinde olan her türlü gıda beyni etkiler. Peki ama güçlü bir hafıza için ne yemeli?

Güçlü bir hafıza için ne yenmeli ne yenmemeli? Hafıza gelişimini destekleyen besinlerin arasında en çok bilineni cevizdir. Peki ama sadece ceviz yemek güçlü bir hafızaya sahip olmak için yeterli midir? Beslenme düzeninin içerisinde olan her türlü gıda beyni etkiler. Peki ama güçlü bir hafıza için ne yemeli? 

Hızlı tüketim ve teknoloji çağının getirileri kadar götürüleri de dikkat çekici ve can yakıcı hale geliyor. Tüketim çılgınlığı sayesinde bilinen-bilinmeyen gıdaları sorgulamadan tüketmek herkesin alışkanlıkları haline gelmiş durumda.

Yaş aldıkça meydana gelen unutkanlık, artık sıklıkla, her yaştan insanda görülebiliyor. Bunun en önemli sebepleri arasında ebslenme alışkanlıkları geliyor. Beyni geliştirecek besinler tüketerek bu sorunalrın üstesinden gelmek mümkün. Tabi ilaç etkisi oluşturacak, ani etkiler meydana getirecek bir besin bulunmuyor. Fakat beslenme düzeni ve tüketim alışkanlıklarıyla beyin sağlığı korunarak sağlıklı bir hafızaya zamanla ulaşılabilir. 

Balık

Omega-3 zengini olan balık, beyin sağlığını korumak ve güçlendirmek için birebirdir. Faydasının görülmesi için mevsiminde ve taze balıklar tüketmek gerekir. Alzheimer hastalarında beyin kümelerine hasar veren beta-amyloid adlı protein, omega 3 ile beslenen kişilerin kan düzeylerinde düşük olarak saptanmış.

Ceviz

Günde 3-4 adet ceviz içi tüketmek unutkanlık ve hafıza kaybına birebir. Aynı zamanda fosfor, kalsiyum, potasyum ve demir açısından zengin bir besindir. Özellikle çocukların zihinsel gelişimi ve oluşumunda oldukça büyük bir işlevi vardır. Günde 2 adet tüketilen ceviz, zihin gelişimini 2 kat artırır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yoğurt

Doğal mayalanmış yoğurt, probiyotik deposudur. Bunun yanı sıra içeriğindeki tirozin ile hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur.

Yer fıstığı

Zengin bir niasin kaynağı olan yer fıstığı bu özelliği ile beyin sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunmasının yanı sıra Alzheimer riskini de azaltıyor. Fakat fazla yağ içerdiği ve kalorisi yüksek olduğu için dikkatli tüketilmesi gerekir. Günde 5-8 adet yer fıstığı, zihinsel gelişimi yeterince destekler.

Yumurta

Vücut için en kaliteli hayvansal protein kaynaklarından biri olan yumurta, beyin hücrelerinin gelişimine yardımcı olmak gibi son derece önemli bir işlev üstleniyor. Besin değerleri sayesinde yeni beyin hücresi üretimine de etki ediyor. Aynı zamanda zihinsel ve nörolojik bozuklukları önlemek amacıyla nörotransmitter dengesini korumaya yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Mercimek

Kuru baklagiller içerdikleri yüksek B vitamini sayesinde beyin ve sinir sistemi için çok değerliler. Sinirler arası sinyal geçişini sağlayan nörotransmitter yapımına yardım ederek hafızayı güçlendiriyorlar.

Tam tahıllar

B grubu vitaminler bakımından zengin olan tahıllar, sinir hücrelerinin görevlerini sağlıklı yapmalarını sağlıyor ve sinir iletilerinin düzgün çalışmasında görev alıyorlar. Tam buğday unundan yapılan ekmek buna bir örnek olabilir. Fakat yeterli tüketilmesi gerekir.

Brokoli

Folik Asit eksikliği gerginlik, asabilik ve ilgisizliğe neden oluyor. Brokolide yüksek oranda bulunan folik asit bu sorunları ortadan kaldırıyor.

Beyin Sağlığını Korumak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

  • Et suyu
  • Tam tahıllar
  • B6 vitamini
  • Yeşil çay
  • Meyve 
  • Sebze
  • Kakao
  • Bitki çayı
  • Omega 3
  • Yumurta
  • Yoğurt
  • Sardalya
  • Somon
  • Üzüm suyu
  • Çilek
  • Brokoli
  • Patates
  • Soya
  • Yulaf
  • Kimyon
  • Zencefil
  • Ceviz
  • Fındık
  • Fıstık

Beyin Sağlığını Kötü Etkileyen Besinler

  • Trans yağlar,
  • Kahve kreması
  • Digliserid,
  • Red #40 (gıda boyası),
  • Karajenan,
  • Nitrat,
  • Aşırı tuz,
  • Hidrojenize yağ,
  • Klor dioksit,
  • Tatlandırıcılar,
  • Şeker,
  • Yapay boya,
  • Margarin
  • Kahvaltılık gevrek
  • Hazır turşu
  • Hazır soslar
  • Konserve ve hazır çorbalar
  • Tavuk suyu küpleri
  • Jöle
Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23