• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gaziantepli çiftçiye tohumluk yardımı

Yeniakit Publisher
2016-10-01 17:02:00 -
Gaziantepli çiftçiye tohumluk yardımı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince kuraklıktan etkilenen 4 bin çiftçiye, 2 bin ton sertifikalı buğday ve arpa tohumu dağıtılacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin "Birbirimizi anlamamız, yardımcı olmamız gerektiğini görüyoruz. Çiftçi rahatlarsa esnaf rahatlıyor. Esnaf rahatlarsa sanayi rahatlıyor" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince kuraklıktan etkilenen 4 bin çiftçiye, 2 bin ton sertifikalı buğday ve arpa tohumu dağıtılacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, makamında düzenlediği basın toplantısında, gastronominin Gaziantep'in en önemli hazinelerinden olduğunu söyledi.

"Çiftçi rahat olmazsa, toprak suyla buluşmazsa, çiftçi bunu ekmezse, ana rahat olmazsa, baba gerekli desteği vermezse biz buradan nasıl büyüyeceğiz?" diyen Şahin, Belediye Başkanı olarak sorumluluk bilinciyle çalıştığını dile getirdi. Şahin, şöyle devam etti:

"Gaziantep'in gastronomi şehri noktasında dünyanın 8. mutfağı olma hedefini koyduysam ve arkadan toprağı beslemezsem, çiftçiyi rahatlatmazsam ben nasıl gastronomi şehri olacağım? O yüzden çiftçi rahat olmak zorunda. En büyük dezavantajımız su. Üç tarafımız denizlerle çevrili ama tatlı suda yüzde 1'deyiz. Bu şehrin en büyük yönetilmesi gereken meselesi su. Su hayattır ama şehirde su yok. Suyu 120 kilometre uzaktan, Kahramanmaraş-Göksun'dan getiriyoruz. Toplam bütçemin yüzde 26'sıyla elektrik parası ödüyorum. Yıllık 100 milyon lira su getirmek için para ödüyorum. Bunu ödemezsem size 10 tane kavşak yapacağım. Düzbağ Barajı'nı Yüksek Planlama Kurulu'ndan geçirdik. İhale aşamasına geldi. 1 yıl sonra 100 kilometreden suyu cazibeyle şehre akıttığımızda 100 milyon lira cebimize koyacağız ve size hizmet olarak geri gelecek. Bunu yapmamız için de bizim birbirimize destek olmamız gerekiyor."

Şehrin insanın, insanın ise şehrin aynası olduğunu söyleyen Şahin, çiftçilere verdikleri desteklerle sevgi tohumları ektiklerini belirtti. Şahin, "Birbirimizi anlamamız, yardımcı olmamız gerektiğini görüyoruz. Çiftçi rahatlarsa esnaf rahatlıyor. Esnaf rahatlarsa sanayi rahatlıyor. Dolayısıyla ben çarka bir damla su koyuyorum. Zor zamanda, zor sınavlardan geçenler başarılı olur. Kolayı herkes yapar. Biz zorun adamıyız. Zoru da birlikte kolaylaştıracağız." diye konuştu.

"Gaziantep'e düşen yağış yeterli değil"

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz da Gaziantep'in toplam 370 bin hektar tarım arazisi bulunduğunu, yıllık yağış miktarının ise metrekareye 550 milimetre düzeyinde bulunduğunu söyledi. Yılmaz, bu oranın dünya ve Türkiye ortalamasının altında olduğunu dile getirdi.

Gaziantep'e düşen yağışın yeterli olmadığını vurgulayan Yılmaz, "Büyükşehir Belediyemizce kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizi desteklemek, üretimi teşvik etmek ve tarım sektörüne can suyu vermek amacıyla çiftçilerimize sertifikalı tohumluk desteği yapılması kararı alınmıştır. Geçen yıl bin 585 ton dağıtmıştık. Bu yıl 2 bin ton sertifikalı buğday ve arpa tohumluğu, 4 bin çiftçimize yüzde 50 çiftçi katkısıyla dağıtılacak." dedi.

Toplam 1 milyon 600 bin lira destek

Yılmaz, dağıtılacak tohumlukların 3 milyon 200 bin liraya mal olacağını, bunun 1 milyon 600 bin lirasının Büyükşehir Belediyesince karşılanacağını bildirdi. Yılmaz, dağıtılacak tohumlarla yaklaşık 90-100 bin dekar arazinin ekileceğini ve normal üretim koşullarında 50 bin ton dolayında üretim gerçekleşeceğini anlattı.

Bu üretimin milli ekonomiye katkısının yaklaşık 50 milyon lira olacağını kaydeden Yılmaz, tohumluk yardımından yararlanmak isteyenlerin müracatlarını 3-13 Ekim tarihlerinde ilçelerde ziraat odalarına yapmaları gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Her bir çiftçimize Çiftçi Kayıt Sistemi baz alınarak tohumluk verilecek. En fazla 500 kilogram tohum alabilecekler. Çiftçilerimiz 500 kilogram buğday tohumu için 400 lira, 500 kilogram arpa için 350 lira katkı payı ödeyecekler." dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23