Fırında hamsi tarifi nasıl yapılır? Hamsi kılçıklı yenir mi?
Lezzeti ile hemen hemen her sofradan yer bulan hamsi tarifi ile karşınızdayız. İşte kolay fırında hamsi tarifi...
Fırında çıtır çıtır hamsi tarifi
Yapımı için malzemeler
- 1 kilogram hamsi
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet patates
- 3 diş sarımsak
- 1 adet domates
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım limon
Fırında hamsi tarifi nasıl yapılır?
Hamsileri ayıklayıp yıkayın ve kurulayın. Derin bir kasede üzerine baharatları, zeytinyağını ve salçayı eklediğiniz hamsileri güzelce harmanlayın. Baharatların tadını çekmesi için hamsileri üzerine streç film geçirip buzdolabında dinlenmeye bırakın. O sırada patates ve soğanı yuvarlak yuvarlak dilimleyin. Fırın tepsisini yağlayıp en alta soğan ve patatesleri dizin. Üzerine balıkları yayıp dilimlediğiniz domatesleri ve limonları ekleyin. Sarımsakları da irice doğrayıp balıkların üzerine yerleştirin. Önceden 200 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırına verin. 35 dakika kadar pişirdiğiniz balıklarınız servise hazırdır. Afiyet olsun.
Yıllardır yanlış tüketilen hamsi! Uzmanlar gerçeği açıkladı
Hamsi kış mevsiminde tüketilen en sevilen ve sağlıklı balık çeşitlerinden biridir. Küçük balık hamsinin kılçıkları incedir. Ancak bir çok kişi kılçığını ayıklayıp yemeyi tercih ediyor. Peki hamsi kılçıklı yenir mi? İşte yanıtı...
Hamsi nasıl yenir?
Uzmanlar hamsi, istavrit gibi küçük balıkları kılçıkları ile yemeyi tavsiye ediyor. Çoğumuz ızgara ve buğulamasını yaparken hamsiyi kılçıklarından temizler ve aslında epeyce zaman harcarız. Biliyorsunuz ki balık Omega-3 bakımından oldukça zengin bir besindir. Kılçığı ise de kalsiyum ve fosfor mineralleri ile zengindir. Balık kılçığının bünyesinde bulunan bu iki önemli mineral kemiklerin güçlenmesine sağlar. Aynı zamanda kemiklerin dayanıklılığını arttırır. Kemik erimesi gibi sorunların önüne yaşanmamasını sağlar. Bu yüzden kemik hastalıkları ile sıkıntılar yaşayan hastalar için balık etinin kılçıkla beraber tüketilmesi tavsiye ediliyor. Tabi ki her balık kılçığı ile birlikte tüketilmeyebilir. Mesela somon ve sardalya gibi konserve balıklar yumuşak kılçıkları ile birlikte tüketebilirsiniz Hamsi, istavrit de küçük bir balık olduğundan, yine kılçıkları ile beraber yenilebilir.