Ermenistan Ağrı inadını bıraktı: Sınır damgalarındaki Ağrı Dağı kaldırıldı
Türkiye ile ilişkileri normalleştirme arayışında olan Ermenistan, pasaport damgalarında uzun yıllardır kullanılan Ağrı Dağı simgesine son verdi. Başbakan Nikol Paşinyan da daha önce yaptığı açıklamalarda gerçekçi olmak gerektiğine vurgu yaparak Ağrı Dağı’nın Ermenistan’a ait olmadığını söylemiş ve ülkesinde hedefe oturtulmuştu.
Son dönemde Türkiye ile yakın ilişki kurma çabası içerisinde olan Ermenistan'dan dikkat çeken bir adım geldi.
Ermenistan, uzun süredir sınır giriş-çıkış damgalarında yer alan Ağrı Dağı simgesini kullanmama kararı aldı.
Azerbaycan merkezli haber sitesi Report.az’ın aktardığı bilgilere göre, yeni damgalar Kasım 2025’ten itibaren uygulanmaya başlanacak.
Habere göre, Ermenistan’a giriş yapan yabancıların pasaportlarına basılan damgalarda artık Ağrı Dağı figürü yer almayacak. Ancak bu değişiklik hakkında Erivan yönetiminden resmi bir açıklama yapılmadı.
Ağrı Dağı, Ermeni toplumunda kutsal bir simge olarak görülse de coğrafi olarak büyük kısmı Türkiye sınırlarında bulunuyor. Bu nedenle dağın pasaport damgaları, posta pulları ve resmi belgelerde kullanılmasının, iki ülke arasında dönem dönem tartışmalara neden olduğu biliniyor.
Başbakan Nikol Paşinyan, daha önce yaptığı açıklamalarda “Gerçek Ermenistan” vurgusu yaparak Ağrı Dağı’nın Ermenistan’a ait olmadığını, ülkenin en yüksek noktasının Arakads Dağı olduğunu ifade etmişti. Bu çıkış, Ermenistan kamuoyunda tartışma yaratırken, Türkiye ile normalleşme sürecine kapı aralayan adımların işareti olarak görülmüştü.
