• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Erdoğan'ın sözleri Modi yönetimini çıldırttı! Hindistan'dan Türkiye açıklaması

Yeniakit Publisher
2020-02-16 10:41:00 - 2020-02-16 11:10:15
Erdoğan'ın sözleri Modi yönetimini çıldırttı! Hindistan'dan Türkiye açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan ziyareti sırasında, Keşmir krizine değinmesi ve Çanakkale benzetmesi yapması Hindistan tarafından tepkiyle karşılandı. Geçtiğimiz yıl Cammu Keşmir'in özel statüsünü ortadan kaldıran Yeni Delhi yönetimi, Erdoğan'ın sözlerini reddettiklerini dile getirerek Türkiye'yi ülkenin içişlerine karışmamaya çağırdı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye kendi içişlerine müdahale etmeme çağrısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Hindistan, kendisinin ayrılmaz ve devredilemez bir parçası olan Cammu Keşmir'e yapılan tüm atıfları reddediyor. Türkiye yönetimini Hindistan'ın içişlerine müdahale etmemeye, ayrıca Pakistan'dan Hindistan'a ve bölgeye yönelen ciddi terör tehdidi de dahil olmak üzere, gerçeklerle ilgili doğru bir anlayış geliştirmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

"Dün Çanakkale bugün Keşmir"

Pakistan'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Pakistan halkının, Kurtuluş Savaşımız sırasında ekmeğinden artırarak gönderdiği yardımları hiçbir zaman unutmadık ve unutmayacağız. İşte şimdi de bizim için Keşmir odur, o olacaktır. Dün Çanakkale, bugün Keşmir, hiçbir farkı yok. Kardeşlerinin İstiklal Mücadelesi'ne katılarak canlarını feda eden Şevket Ali kardeşleri, Çavduri'leri unutmadık, asla unutmayacağız. Haydarabad'dan İslamabad'a kadar tüm kardeşlerimizin Türkiye için, Türkiye'nin istiklali ve istikbali için seccadelerine kapanıp dua etmelerini unutmadık, unutmayacağız. Her türlü baskıya tehdide yokluğa rağmen Türk milletini yalnız bırakmayan vefa abidesi kardeşlerimizi unutmayacağız. Pakistan'la aramızdaki ezeli kardeşliği inşallah ebediyen muhafaza edeceğiz. Çünkü bizim kardeşliğimiz kan bağından değil gönül bağından geliyor. Bizim dostluğumuz menfaatten değil muhabbetten geliyor" demişti.

Özel statüsü ortadan kaldırılmıştı

Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci maddesini 5 Ağustos'ta iptal ederek, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış, Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayırmıştı.

İngiltere'den bağımsızlığın kazanıldığı 1947'den bu yana Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabilen ayrıcalıklı konumdaydı. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu.

Seçim kampanyası döneminde yaptığı konuşmalarda Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılacağına dair söz veren Narendra Modi liderliğindeki milliyetçi Hindistan Halk Partisi hükümeti, bağımsızlık sonrası bölgeye tanınan otonom yapıyı verdiği kararla ortadan kaldırmıştı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Serdar Çapanoğlu

Hintli inekciler batının yeni silahı. Onlar doksanlarda daha tezek kurcalarken, batı ülkeleri bilgisayar ve yazılım uzmanları yetiştireceğiz adı altında en büyük müslüman düşman kesimini eğitdi.

Tr.

Lan durup dururken başımıza sıkıntı yaratıyoruz.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23