• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Elmasın da yapayını ürettiler

Yeniakit Publisher
2020-02-26 17:45:00 -
Elmasın da yapayını ürettiler

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Stanford Üniversitesi’nde, uzun zamandır uygun maliyetli elmas üretmenin yollarını arayan bilim insanlarının yaptığı bir çalışma sonuç verdi. Yıllardır çeşitli araştırmalar yapan bilim insanları, petrol ve doğalgaz içerisinde bulunan bir molekül sayesinde yapay elmas ürettiklerini açıkladı.

Yapay elmas üretmek için 10 yıldır çeşitli malzemeler kullanarak farklı yollar deneyen bilim insanlarının çabaları sonuç verdi. Yapay elmas üretimi için çok büyük miktarda enerji gerektiğini söyleyen Stanford Üniversitesi Yer, Enerji ve Çevre Bilimleri Bölümü araştırmacıları, üretim için daha basit bir yol buldu.

"Yaklaşık 627°C ısı kullanıldı"

Yapay elmas üretebilmek için petrol tanklarında rafine edilmiş tozları kullandıklarını belirten araştırmacılar, bu malzemeleri güçlü bir mikroskopla inceleyip 'diamondoid' olarak adlandırılan elmas kristallerini oluşturan atomlarla aynı şekilde organize olmuş atom modelleri gözlemlediler ve tespit edilen diamondoidlere aşırı basınç oluşturmak için oldukça sert malzemelerde kullanılan ve elmas örs hücresi ismi verilen bir ekipman kullandılar. Aşırı basınç uygulanan maddeye daha sonra bir lazerle ısı verildi. Araştırmacılar, bir dizi test ve simülasyondan sonra üç zincirli diamondoidin çok az enerji ile saf elmas haline dönüştürülebildiğini buldu. Yaklaşık 627 °C sıcaklığa ve yüksek basınca maruz kalan üç zincirli diamondoid, hidrojen atomlarını uzaklaştırarak, karbon atomlarını yapılandırdı.

Fosil yakıtlarda bulunan moleküller sayesinde yapay elmas üreten ekipten araştırmacı Sulgiye Park, yaptığı bir açıklamada: "Katalizör olmadan tek bir maddenin saf elmas haline dönüştüğü temiz bir sistem elde etmek istedik" dedi. Şu anda çok küçük bir elmas üretebilen bilim insanları ise ilerleyen zamanlarda bu yapı taşlarından başlayarak daha hızlı ve kolay bir şekilde elmas üretilebileceğini söylüyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

mustafa

ÇİN- JAPONYA- VE BAZI ASYA ÜLKELERİNDE 10 YILI AŞKINDIR TOHUMLAMA YÖNTEMİYLE ÖZEL LABORATUVARLARDA ELMAS ÜRETİLİYOR UYANINDA UZAYA ÇIKALIM ARTIK.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23