• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Doğalgazdan nasıl tasarruf edilir?

Yeniakit Publisher
2019-11-27 17:11:00 - 2019-11-27 17:21:07
Doğalgazdan nasıl tasarruf edilir?

Doğalgazdan tasarruf etmek, kış aylarının başlamasıyla birlikte tüketicilerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Soğuk havaların hissedilmeye başlamasıyla birlikte yüksek fatura ödemekten korkan doğal gaz aboneleri, çareyi evin kullanılmayan odalarının peteğini kapatmakta buluyor. Doğalgaz faturalarının yüksek gelmemesi için çare arayan vatandaşlar hangi yöntemleri uygulamalılar? Doğalgazdan nasıl tasarruf edilir? İşte detaylar...

Doğalgazdan tasarruf etmek, kış aylarının başlamasıyla birlikte tüketicilerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Soğuk havaların hissedilmeye başlamasıyla birlikte yüksek fatura ödemekten korkan doğal gaz aboneleri, çareyi evin kullanılmayan odalarının peteğini kapatmakta buluyor. Doğalgaz faturalarının yüksek gelmemesi için çare arayan vatandaşlar hangi yöntemleri uygulamalılar? Doğalgazdan nasıl tasarruf edilir? İşte detaylar...

Türkiye doğal gaz kaynakları bakımından zengin olmamasına rağmen, gerek sanayi gerekse konutların ısınmasında en çok kullanılan kaynak doğalgazdır. Tükettiğimiz doğal gazın % 90’ı ithal edildiğinden yüksek bir fiyata sahip olan doğal gaz, özellikle soğuk bir iklime sahip illerimizde, konutlar için yüksek bir harcama kalemi olarak öne çıkmaktadır. Bu yazımızda doğal gaz faturanızı kolaylıkla azaltmanız için bazı ipuçlarını paylaşıyoruz.

EPDK 2014 verilerine göre Türkiye’de 2014 yılında 48.7 milyon m3 doğal gaz tüketilmiş olup, bunun sadece 470 milyon m3’luk bir kısmi Türkiye’de üretilmiştir. Toplam tüketimin yaklaşık % 20’si konutlarda yapılmaktadır. Doğal gaz tasarrufu yaparak cebinizi koruduğunuz gibi ülke ekonomisine de katkıda bulunabilirsiniz. Tamamına yakınını ithal ettiğimiz doğal gaz, Türkiye’nin en büyük ithalat kalemi olup, ülkemizin cari açığını oldukça olumsuz etkilemektedir.

Doğalgazdan nasıl tasarruf edilir?

-Binanın mantolanması ve duvarların izolasyonu yapılmalı.

- Pencereler çift camlı olmalı ve yalıtım yapılmalı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

- Gece, gündüz ısınan evleri yüzde 50-55 oranında nemlendirmeli.

- Pencere ve kapıların hava sızdırmazlığı kontrol edilmeli.

- Çatı odası varsa üst katını uygun şekilde yalıtmalı.

- Isıtılmayan bölgelerden geçen sıcak su boruları yalıtılmalı.

- Elektrik ve yakıt tüketimleri düşük, verimliliği yüksek ve düşük emisyona sahip çevreci cihazlar tercih edilmeli.

- Cihazların enerji tasarruf özelliği olmalı. 1 saatteki yakıt tüketimi en az olan tercih edilmeli.

Petekleri kapatmak çözüm mü?

Uzmanlar "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguluyor.

Vatandaşların evin bir odasını soğuk, diğerini sıcak tutarak tasarruf ve konforlu bir ısınma yapamayacağını belirten Makine Mühendisi Sabri Doğan, "Önemli olan odalarımızı konfor sıcaklığında tutmaktır. Örneğin salonu 20, başka bir odayı 18, sürekli kullandığımız bir odayı da 22 derecede tutmak doğru bir ısınma yöntemdir. Bir odanın peteğini kapatıp diğer odayı ısıtarak tasarruf elde etmek mümkün değildir" dedi.

Evden çıkarken kombiyi kapatmak

Sabahları evden çıkarken kombiyi tamamen kapatmanın ekstra maliyetler doğuracağına dikkat çeken Sabri Doğan, şu önerileri yaptı:

"Bunun yerine kombimizi daha düşük bir ısıtma konumuna alabilir veya kombiye bağlı bir oda termostatı varsa bunun derecesi düşürerek kombinin gün içerisinde daha az çalışması sağlanabilirsiniz.

"Bu durumda ev tamamen soğumaz.

"Kombiyi tüm gün kapattığımız zaman hem evimiz hem de sistemde dolaşan ısıtma suyumuz tamamen soğuyacaktır.

"Akşam açtığınızda kombiniz evi istediğiniz sıcaklığa eriştirmek için fazla güç sarf edecek ve daha fazla yakıt tüketecektir.

"Bu bir tasarruf yöntemi değildir. Odaları tamamen soğutmaktansa belli bir sıcaklığa düşürerek daha faydalı bir ısıma sağlayabiliriz."

Yüzde 60 tasarruf sağlamak mümkün

Sabri Doğan, doğalgaz kullanıcılarının alınacak önlemlerle faturadan yüzde 60'a varan tasarruf sağlayabileceklerine dikkat çekti ve ekledi:

"Mantolama yöntemiyle ısı yalıtımı yapılmış bir bina yüzde 40'a varan yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

"Çift cam ve sızdırmaz kenarlı pencereler, evlerimizi peteklerin üstünü, yanını, sağını ve solunu eşyalarla kapatmayacak şekilde dekore etmek önemlidir.

"Ayrıca, peteklerin arkasından bir ısı kaybı olur. Bunlar da ısı yalıtım plakalarıyla engellenebilir.

"Oda termostatı vetermostatik vanalar kullanarak istediğimiz konfor sıcaklığında odalarımızı gereksiz ısıtmayarak da tasarruf elde edebiliriz.

"Bu basit önlemlerle yalıtımla sağladığımız yüzde 40lık avantaja yüzde 20yi de ilave edersek doğalgaz tüketiminde toplamda yüzde 60a varan bir tasarruf sağlanacaktır."

Doğalgazda ısı yalıtımının önemi

Evlerdeki ısı kaybının büyük bir kısmı yalıtım olmamasından kaynaklanır. 2010 yılı sonrasında bu konuya ilişkin getirilmiş mevzuat sayesinde, yeni yapılan evlerde yüksek oranda yalıtım sağlayan malzemeler ve teknoloji kullanılmaktadır. Ancak, eski yıllarda yapılmış evlerin birçoğunda bu konu önemli bir sorun olarak göze çarpmaktadır. Site ve bina yönetimleri bu konuda uzmanlaşmış firmalardan birini seçerek, binalarında mantolama işlemi geçekleştirebilir, doğal gaz harcamanızı azaltmanıza yardımcı olabilirler.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23