• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Doğalgaza 10 yılda 5 yeraltı deposu yapıldı

Yeniakit Publisher
2016-05-14 10:01:00 -
Doğalgaza 10 yılda 5 yeraltı deposu yapıldı

Enerji Bakanlığı, muhtemel doğalgaz sıkıntısına karşı alternatif çözümlere odaklandı. Enerji Bakanı Berat Albayrak, "Yapımı süren BOTAŞ’a ait Tuz Gölü tesisinde birinci aşama 2017 yılında, ikinci aşama 2020 yılında bitecek. EPDK tarafından dört ayrı depolama lisansı daha verildi" diye konuştu.

Enerjide arzında çeşitliliği sağlayarak riskleri en aza indirme hedefindeki hükümet, bir yandan da doğalgaz depolama tesisleriyle muhtemel sıkıntıları önlemenin hesaplarını yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, doğalgaz ve LNG depolanması için yürütülen çalışmalara dikkat çekti. AKşam'da yer alan habere göre Albayrak, doğalgaz için 10 yılda 5 yer altı deposunun hizmete gireceğini müjdeledi. Bakan Albayrak, CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın'ın soru önergesine verdiği yanıtta, BOTAŞ'ın, doğalgazın kesintisiz bir şekilde tüketicilere ulaştırılması amacıyla bir taraftan doğalgaz iletim ve depolama altyapısının geliştirilmesi, diğer yandan doğalgaz arz güvenliği kapsamında kaynak ve güzergah çeşitliliği sağlanması hususunda gerekli tüm tedbirleri aldığını vurguladı. Albayrak, yürütülen çalışmaları şöyle özetledi:

Hangi tesisler var?

"Türkiye'de faal halde bulunan tek yer altı deposu halen TPAO tarafından işletiliyor. Bunun yanı sıra EPDK tarafından; BOTAŞ (faaliyete başlama tarihi: 2017), Atlas Petrol Gaz İthalat İhracat ve Pazarlama Ticaret AŞ'ye (faaliyete başlama tarihi 2025), Toren Doğalgaz Depolama ve Madencilik AŞ'ye (faaliyete başlama tarihi: 2022), Gaz Depo Madencilik AŞ'ye (faaliyete başlama tarihi: 2022) de yer altında doğalgaz depolama faaliyeti yapmak üzere depolama lisansı almış durumda."

Kışlık tüketime hazırlık

Bakan Albayrak, 2007'de devreye alınan ve TPAO'ya ait olan Kuzey Marmara ve Değirmenköy Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisleri'nin kapasitesine dikkat çekerken, "Depolama tesislerinde yaz aylarında doğalgaz depolanmakta ve depolanan doğalgaz, kış aylarında oluşan pik tüketimi karşılamak ve iletim sistemine ilave doğalgaz girişinin sağlanması amacıyla kullanılmaktadır" dedi. Bakan Albayrak, BOTAŞ'a ait projenin de yapımının sürdüğü bilgisini verdi.

LNG için 3'üncü tesis yolda

Bakan Berat Albayrak, LNG depolama tesisleriyle ilgili son durum konusunda da bilgi verdi. Türkiye'de faal halde bulunan iki adet sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) depolama terminali bulunduğunu kaydeden Albayrak, bunlardan birinin BOTAŞ tarafından, diğerinin de Ege Gaz AŞ tarafından işletildiğini belirtti. Etki Liman İşt. Doğalgaz İthalat İhracat ve Ticaret AŞ'ye de EPDK tarafından depolama lisansı verildiğini ifade eden Albayrak, bu tesisin de 2021'de faaliyete başlamasının planlandığını bildirdi.

2020'ye yetişecek


BOTAŞ'A ait Tuz Gölü Doğalgaz Yer altı Depolama Projesi'yle ilgili Bakan Albayrak, "2017'de 500 milyon metreküp depolama kapasitesi olan birinci aşama, 2020 'de ise 1 milyar metreküplük ikinci aşama bir bütün olarak devreye alınacak" dedi. Projenin birinci aşamasıyla günlük 20 milyon metreküp, ikinci aşamasıyla günlük 40 milyon metreküp doğalgaz ulusal iletim sistemine verilebilecek" diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23