• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Din eğitimi anne karnında başlar!

Yeniakit Publisher
2018-05-28 13:02:00 - 2018-05-28 13:37:08
Din eğitimi anne karnında başlar!

Hamilelik dönemi çocuk eğitiminin temelidir. Bir binanın temeli ne kadar sağlam ise o binanın deprem ve benzeri afetlere dayanıklılığı da o denli çoktur. Çocuklarımızın da temelde aldıkları eğitim ne kadar iyi olursa, bu eğitimin hayatlarına yansıması o kadar olumlu olur.

Bu dönemde annenin ilgi alanları doğrudan çocuğa da geçer. Çocuk eğitimi uzmanları yaptıkları testlerle bunu ortaya çıkardılar. Şöyle ki; hamilelik döneminde sürekli resimle uğraşan bir annenin çocuğunun resme yatkınlığı olduğu, matematik ağırlıklı çalışan bir annenin çocuğunun matematiği sevdiği, sürekli Kur'an okuyan ve çocuğuna dini bilgiler aktarmaya çalışan bir annenin çocuğunun da Kur'anı çok çabuk kavrayıp konuşabildiği tespit edildi.

Çocuğa anne karnında ne verirsek onu alacağından dolayı hamileyken ona ayetler okumalı, Kur'an dan haberdar etmeliyiz. Çünkü ana rahminde dahi olsa çocuğa ne verirsek onu almaktadır. Ve esasen din eğitimi anne karnında başlamaktadır. Nasıl ki hamileyken çocuğumuzun müzik kulağı gelişsin büyüdüğünde müziğe yatkın olsun diye ona müzik dinletiyorsanız aynı şekilde çocuk büyüğünde Kur'an-ı Kerim ve mealinden  haberdar olması adına ona bu bilgileri anne karnında aktarmalısınız. Böylece büyüdüğünde bunları öğrenmesi daha kolay olacaktır.

ANNE KARNINDA ÇOCUĞUN EĞİTİMİNİ 3 ANA BAŞLIK OLARAK ELE ALABİLİRİZ.

1. FITRAT 

Fıtrat, kısaca yaratılış, tabiat demektir. Kişi dünyanın neresinde olursa olsun, rengi ırkı ne olursa olsun İslâm fıtratı üzerine, Allah’ın varlığını ve birliğini kabul eder halde İslâm fıtratı üzerine doğar. Lakin büyüdüğü ortam, anne ve babası dinine göre eğitilir ve fıtri değişimler başlar.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

2. KİŞİLİK GELİŞİMİ

Kişilik; kısaca insanları birbirinden ayıran fiziksel, düşünsel ve ruhsal özelliklere denir. Çocuğun kişiliği anne karnında başlayıp yaklaşık 5 yaş civarında sona ermektedir. Bu yüzden ebeveynler çocuğu eğitmeye anne karnında başlamalı ve akabinde eğitime bilinçli bir şekilde devam etmelidirler.

3. ZEKA GELİŞİMİ

Zekâ, kelime olarak çok geniş anlamlarda kullanılmaktadır. Fakat psikologlar; üretkenlik, kişilik, karakter, bilgi ve akıl gibi değişik kategorilere ayrılmıştır. Uzmanlara göre zeki bir çocuğa sahip olmanın ilk koşulu henüz anne vücudunda iken gerekli gıdaları tüketmekten geçer.

Sonuçları kanıtlanmış araştırmaları önümüze örnek alarak çocuklarımızın eğitiminin temelini en sağlam şekilde atmamız mümkün olacaktır.

Annenin yalnız ruhsal durumu değil yaşadıkları ve sergilediği davranışlar da bebeğini doğrudan etkiler. Bu sebeple attığı her adımı, yaptığı her davranışı bir gün bebeğinde de görebileceğini düşünerek atmalıdır. Konuyu bir kıssa ile daha net özetleyebiliriz.

İstanbul''un Vefa semtine adını veren manevi gönül eri Şeyh Vefa Hazretlerinin bir oğlu varmış. O zamanlar İstanbul''da çeşmeler yapılmadığı için su, evlere kırbalarla taşınıyormuş. Şeyh Vefa Hazretlerinin oğlu da sucuların su kırbalarını iğne ile deliyormuş. Bu hareketini uzun süre devam ettirmiş. Sucular, şeyh oğlu olduğundan şikâyet etmek istemiyor, sabır gösteriyorlarmış ancak bir gün içlerinden biri dayanamayıp durumu Şeyh Vefa Hazretlerine anlatmış.

Şeyh Vefa Hazretleri buna çok üzülmüş. Oğlunun kırbasını deldiği sucuların hepsini çağırıp zararlarını ödemiş. Gönüllerini almış. İşlenen bu suçun çocuktan değil, ya kendisinden ya da çocuğunun annesinden kaynaklandığını söylemiş.

Hanımına durumu anlatınca işin aslı ortaya çıkmış. Hanımı; henüz oğluna hamileyken aşerdiği için, komşusunun bahçesindeki ağaçta bulunan bir meyveyi iğne ile delerek suyunu emdiğini anlatmış. Şeyh Vefa Hazretleri hanımını hemen helallik alması için komşuya göndermiş. Kadın komşusuna durumu anlatıp helallik istemiş. Komşu, "Birkaç damlanın lafı olmaz." diyerek hakkını helal edince Şeyh Vefa Hazretlerinin oğlunu ikaz etmesine bile gerek kalmamış. Helallik alındıktan sonra çocuk iğne ile kırbaları delmeyi kendiliğinden bırakmış.

Bu kıssa hamilelik dönemindeki eğitimin, annenin hâl ve davranışlarının çocuk üzerinde nasıl bir etkiye sebep olduğunu anlamamız için en önemli kıssalardan biridir. Hayatında helal ve harama azami dikkat eden bir anne/ baba bu dikkatini birkaç lokma ile de çiğnemiş olsa bu hali doğrudan çocuğunu etkileyecektir. Tıpkı bunun gibi büyüklerine saygıda kusur eden, kul hakkına dikkat etmeyen bir anne ve babanın da ileride çocuğundan saygı beklemesi, kul hakkına hassasiyet istemesi abesle iştigal olacaktır.

Anne adayları hamilelik dönemini en güzel şekilde değerlendirmeli, çocuğunda görmek istediği hâl ve davranışları büyük bir özenle kendisi sergilemelidir. Avrupalı bir anne, çocuğunun Bethoven gibi olması arzusuyla hamileliği süresince bebeğine Bethoven dinletiyorsa neden Müslüman bir anne en iyi Kur''an hafızları ile doğmamış çocuğunu eğitmesin ki? Kur''an ve meali ile, adap ve ahlak kuralları ile, Esma-ül Hüsna ve anlamları ile geçecek bir hamilelik, çocuğun zihni gelişimini iman ahlakı üzerinde şekillendirecektir. Doğumundan sonra gelecek eğitime de güçlü bir ön hazırlık olacaktır.

 

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23