• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dikkat çeken açıklama: Mustafa Kemal ve arkadaşları laiklik kelimesini ağızlarına almamışlardı!

Yeniakit Publisher
2021-09-15 23:40:00 - 2021-09-15 23:56:47

Laikliğin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu unsuru olmadığını söyleyen AK Parti eski Milletvekili Mehmet Metiner, "Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları Milli Mücadele’yi yürütürken hiçbir zaman laiklik kelimesini ağızlarına almamışlardı." dedi.

 yeniakit.com.tr 

AK Parti eski Milletvekili Mehmet Metiner, katıldığı televizyon programında, "Laiklik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu unsuru değildir. Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları Milli Mücadele’yi yürütürken hiçbir zaman laiklik kelimesini ağızlarına almamışlardı." ifadelerini kullandı.

Son zamanların en çok konuşulan meselelerinden olan 'laiklik'le ilgili tartışmalar devam ediyor. Cüneyt Özdemir'in sunduğu 'Konuşmak Lazım' programının konuğu olan AK Parti eski Milletvekili Mehmet Metiner, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"Laiklik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu unsuru değildir"

Metiner, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Milli Mücadele döneminde laiklik kelimesini ağızlarına almadığını ve CHP'nin kongresinde yer aldıktan sonra anayasaya derc edildiğini söyledi.

"Laiklik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu unsuru değildir. Bu ifadeyi düzeltmek lazım. Bunu söylemek laiklik karşıtlığı anlamına veya laikliği önemsiz gördüğümüz anlamına gelmez." diyen Metiner şöyle konuştu:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları Milli Mücadele’yi yürütürken hiçbir zaman laiklik kelimesini ağızlarına almamışlardı. Cumhuriyet’in kurucu metinleri 1921 ve 1924 anayasalarıdır. Her iki anayasada da laikliğe yer yoktur. Cumhuriyet’in kurucu değerleri arasında bunları zikretmek doğru değildir.

"CHP'nin umdesi anayasaya derc edildi"

Laikliğin, CHP kongresinde partinin ilkeleri arasında yer aldığını söyleyen Metiner şu ifadeleri kullandı:

1927-1928 yıllarında kongre ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’nin 6 ilkesinden biri olarak zikrediliyordu. 1937’de de anayasaya derc ediliyor. 1924 anayasasındaki ilgili maddeye bir hükümle derc ediliyor.

Yani CHP’nin kendi kongresinde belirlediği bir umde 1937 yılında yani Atatürk’ün vefatından 1 yıl önce anayasaya derc ediliyor.

Tarihsel bilginin doğruluğunu bu şekilde ortaya koyduktan sonra konuşmamız lazım.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ADM

Aynen oyle. Meclisi dualarla kurbanlarla actilar. Sonra baklayi cikardilar.

ccc

Kriptolar niyetini belli etmez gücü ele aldı mı yapacağını yapar.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23