• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dijital dönüşüm için seferberlik başlatalım

Yeniakit Publisher
2019-12-09 11:04:00 -
Dijital dönüşüm için seferberlik başlatalım

Türkiye’nin ilk yerel bulut e-posta sağlayıcısı Uzman Posta’nın Kurucu Genel Müdürü Gökalp Çakıcı, ülke genelinde dijital dönüşümün hızlandırılması için atılması gereken temel adımlarla ilgili dikkat çekici önerilerde bulundu.

Bilişim teknolojilerinin katma değeri yüksek ve rekabetçi ürün ve servislerin sunulmasında önemli rol üstlendiğini söyleyen Uzman Posta’nın Kurucu Genel Müdürü Gökalp Çakıcı, “Bugün Türkiye’nin de aralarında olduğu gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan dijital dönüşümün hızı, ABD, Avrupa, Japonya gibi ana teknoloji üreticisi ülkelerin bir hayli gerisinde kalıyor” dedi.

Türkiye için stratejik sektör haline gelen bilişim ve teknolojiye verilecek eğitim, yatırım ve mevzuat desteklerinin milli sanayinin büyümesi ve dijital toplumuna adaptasyon için hayati önem taşıdığını vurgulayan Çakıcı önerilerini şöyle sıraladı:

Milli dönüşüm süreci hızlandırılmalı

Dijital dönüşüm ve teknolojik gelişmişlik, bir seferlik bir proje değil, sonu olmayan, sürekli yenilenmesi, desteklenmesi ve iyileştirilmesi gereken bir olgu. Türkiye, son yıllarda özellikle e-devlet ve elektronik bankacılık alanlarında iyi bir noktaya geldi ancak bu yeterli değil. Dijital dönüşüm hızla hem endüstriyel hem de toplumsal bir öncelik olarak tanımlanıp ulusal bir seferberliğe konu edilmelidir.

Ar-Ge ve patent için destek şart

Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojilerinin toplam özel sektör katma değeri, istihdamı ve yatırımları içerisindeki payı OECD ülkelerinin oldukça altında kalıyor. Bu sektörde katma değeri oranını artırmak, inovatif, yaratıcı ve talep görebilecek bilişim ürünleri üretmekle mümkün. Bunun temini için hayata geçirilebilecek önlemler arasında yeni teknoloji girişimlerinin (startups) maliyetlerinin uzunca bir süre kredi ve vergi muafiyeti gibi yollarla düşürülmesi, bilişim alanında yetişmiş kişilerin istihdamına teşvikler sağlanması, kamu ve özel kuruluşlardaki Ar-Ge faaliyetlerine hedefli ve denetimli destekler verilmesi, yurt içinde teknoloji patent başvurularının artması sağlanarak yurt dışına da taşınabilmeleri için destek ve rehberlik sağlanması sayılabilir.

Dijital dönüşümün en büyük sermayesi eğitimli, kültürlü, evrensel düşünme yetisine sahip insandır. Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusu bilim ve teknolojide büyük potansiyel taşıyor. Genç nüfusa dijital değişimi sürükleyecek donanım kazandırmak için bilişim okuryazarlığı başta olmak üzere, teknoloji, bilim ve kültürün hemen her alanında eğitim olanakları sağlamalı, bu imkânlara geniş kesimlerin erişimini destekleyerek kolaylaştırmalıyız.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Dijital eşitsizliği azaltmalıyız

Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusu her ne kadar teknolojik gelişmelere çok açık olsa da, adaptasyonda gelir ve sınıf bazında büyük dengesizlikler göze çarpıyor. Özellikle dijital dönüşümde en az büyük şirketler kadar önemli bir role sahip olan KOBİ’lerin bu süreçte geri kaldığı bir gerçek. Bunun yanı sıra kadın ve erkek, yaşlı ve genç, eğitimli ve eğitimsiz bireyler arasında da bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımında büyük bir eşitsizlik var. Bu farkların giderilmesi için vatandaşların teknoloji kullanımının teşvik edilmesi şart.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23