• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Cuma namazı kaç kişi ile kılınır?

Yeniakit Publisher
2019-12-13 13:38:00 -
Cuma namazı kaç kişi ile kılınır?

Hanefi mezhebine göre cuma namazı kaç kişiyle kılınır? sorusuyla birlikte gündeme, şafi mezhebine göre cemaat en az kaç kişiden oluşur? sorusu geldi. Peki ama cuma namazı kaç kişi ile kılınır? Öncelikle bu soruların cevapları için cemaat en az kaç kişiden oluşmalıdır, öğrenilmelidir. Müslüman bayramı olan cuma gününün hakikati, cemaat ile kılınan namazdır. Bu sorunun sarsılmaz bir gerçeğini bulmak için Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hayatına bakarak cuma namazının nasıl ve kaç kişi ile kılınması gerektiğini öğrenebiliriz.

Hanefi mezhebine göre cuma namazı kaç kişiyle kılınır? sorusuyla birlikte gündeme, şafi mezhebine göre cemaat en az kaç kişiden oluşur? sorusu geldi. Peki ama cuma namazı kaç kişi ile kılınır? Öncelikle bu soruların cevapları için cemaat en az kaç kişiden oluşmalıdır, öğrenilmelidir. Müslüman bayramı olan cuma gününün hakikati, cemaat ile kılınan namazdır. Bu sorunun sarsılmaz bir gerçeğini bulmak için Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hayatına bakarak cuma namazının nasıl ve kaç kişi ile kılınması gerektiğini öğrenebiliriz.

Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.
Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58).

Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır hanefi mezhebine göre cuma namazı

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Medine’ye hicretinden önce Nakîu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mâce, İkâmetu’s-Salât, 78). Ancak daha az kişi ile cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) emri ile Mus’ab b. Umeyr Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

Resûlullah (s.a.s.), cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatten on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı rivayeti de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Cumua, 38). Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.s.), bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Görüldüğü üzere Hz. Peygamberden (s.a.s.) gelen rivayetler, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini göstermektedir. Bu da cuma namazının kılınabilmesi için gerekli kişi sayısının alt sınırını belirler.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23