Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP’nin HSYK’nın yapısıyla ilgili yasanın Anayasa Mahkemesi’nce yok hükmünde sayılması talebine ilişkin, “CHP’liler yeni bir 367 arayışı içindeler. Ama 367 kararının yanlışlığını bugün hukuku bilen herkes açık açık ifade ediyor” dedi.
TBMM - Bozdağ, TBMM’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. CHP’nin, HSYK düzenlemesine iptal talebinin Anayasa Mahkemesi’nden iade edildiğinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, “Becerememiş başvurmayı. Dersine iyi hazırlanmamış. Acele işe şeytan karışır derler. Çok acele edince işler böyle karışıyor” değerlendirmesinde bulundu.
‘HSYK’DA TOPLAM 454 KİŞİ GÖREV YAPIYOR’
Bozdağ, yasanın çıkmasının hemen ardından yeni atamaların yapılmasının eleştirilere yol açtığının ifade edilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine de şunları söyledi:
“Bazı gazeteler, televizyonlar, internet siteleri; ‘HSYK’da bin kişinin işine son’. Kocaman bir yalan, çünkü HSYK’da görev yapan herkesin toplam sayısı 454. 454 kişi görev yapıyor, kimi haberlere bakıyorsunuz, ‘bin kişinin işine son verildi’. Büyük bir yalan, büyük bir çarpıtma. Böyle bir şey kesinlikle doğru değil. Çarpıtma ama maalesef kamuoyunu ajite etmek için bu haberleri bazıları yapıyor. Şu anda ataması yapılanlara baktığımızda da 454 kişinin neredeyse tamamına yakın denebilecek sayıda önemli bir kısmının görevinin başında olduğunu da herkes görecektir.”
HEPSİ YENİDEN ATANDI
Bozdağ, bir başka soruyu cevaplarken de kurul üyelerinin görevine son verilmediğine, idari personel arasında kendi isteğiyle görev yerini değiştirenler olduğuna işaret ederek, “İdari personelin neredeyse tamamına yakını, çok az bir kısmı hariç görevlerinin başındalar. Kanunen sona ermesi, yeniden atanamayacağı anlamına gelmez. Neredeyse tamamına yakını yeniden atanmışlardır” dedi.
KÖŞK’ÜN TAVSİYELERİNE UYDUK
CHP’nin HSYK’nın yapısıyla ilgili yasanın Anayasa Mahkemesi’nce yok hükmünde sayılması talebini de değerlendiren Bozdağ, şunları söyledi:
“Anayasa Mahkemesi’nin bu konuya ilişkin daha önce verdiği kararlar var. Bir kanuni düzenlemenin yok hükmünde sayılması için Meclis’te görüşülmemiş olması, Cumhurbaşkanı’nın onaylamamış olması ve Resmi Gazete’de yayımlanmamış olması şartlarını arıyor. ‘Bu şartlar yoksa bir kanun düzenlemesi yok hükmündedir’ diyor. ‘Bu şartlar varsa yok hükmünde değerlendirilemez’ diye Anayasa Mahkemesi’nin daha önce verdiği kararlar vardır. CHP’liler yeni bir 367 arayışı içindeler. Ama 367 kararının yanlışlığını bugün hukuku bilen herkes açık açık ifade ediyor. O kararın altında imzası olanların da bunun yanlışlığını dost meclislerinde ifade ettiğini herkes biliyor. Onun için bizim yaptığımız bu düzenleme hem anayasaya uygun bir düzenleme, anayasanın 159. maddesine uygun ve diğer maddelerine de uygun. CHP alışkanlık edinmiş Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyi. Şimdi yine aynı alışkanlığı yapıyor.”
MHP’NİN GENSORUSU GÜNDEME ALINMADI
Bu arada; MHP’nin, 17 Aralık soruşturmasında yargı üzerinde baskı kurduğu iddiasıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında verdiği gensorunun gündeme alınması, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmedi. Kendisi hakkında verilen gensoru önergesi ile ilgili konuşan Bozdağ, “Kim ki bunu dediğimi iddia ediyorsa, bunu ispat etmesi lazım. Bunu yapan namussuzdur, şerefsizdir ama bunu yaptığımı birileri iddia edip de ispat etmiyorsa onlar da namussuzdur, şerefsizdir” dedi. Bozdağ, “Hakkımdaki gensoru açılması istemi, esasında kötü bir rüya tabirinden ibarettir” diyerek de Pensilvanya’ya gönderme yaptı.