• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çeçenistan'da Rus zulmü: Müslüman öğretmen gözaltında öldürüldü!

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Çeçenistan'da Rus zulmü: Müslüman öğretmen gözaltında öldürüldü!

Çeçenistan’da Müslüman öğretmen Shovda Shamaeva gözaltına alınıp işkence çektirilerek öldürüldü. Ağustos’tan bu yana 100’den fazla kişi kaçırıldı. Rusya erkek, kadın, yaşlı, çocuk demeden Müslüman tebaayı sistematik şekilde sindirmeye çalışıyor.

Çeçenistan’da Müslüman öğretmen Shovda Shamaeva gözaltına alınıp işkence çektirilerek öldürüldü. Ağustos’tan bu yana 100’den fazla kişi kaçırıldı. Rusya erkek, kadın, yaşlı, çocuk demeden Müslüman tebaayı sistematik şekilde sindirmeye çalışıyor.

Çeçen hareketi NIYSO'ya göre merhumun adı Shovda Shamaeva idi ve Sernovodskoye kasabasında yaşıyordu. Öğretmen 5 Eylül Cuma günü gözaltına alındı ve Pazartesi günü “açık işkence izleri taşıyan cesedi yakınlarına teslim edildi”.

“Aileye gerçek ölüm nedeninin gizlenmesi gerektiği anlatıldı. İzlerini kaybettirmek için çevresi ‘aşırı dozda uyuşturucu’, ‘ani hastalık’ ve hatta ‘aile içi çatışma’ versiyonlarını yaymaya başladı.” Ancak Shamaeva tam olarak ROVD’un gözetiminde öldü” diyen NIYSO aktivistleri, Shamaeva’nın kaçırılması ve işkence görmesinin nedenlerini bilmediklerini kaydetti.


 

Eylül ayı başında hareket, Çeçenistan’da “Ukrayna’ya [savaşa] göndermek amacıyla yeni bir insan kaçırma dalgasının kaydedildiğini” söyledi. NIYSO’ya göre sadece Ağustos ayının sonundan bu yana 100’den fazla yerel sakin kaçırıldı.

Müslüman Çeçen halkı bitirilmek isteniyor

Yılın başından bu yana Çeçenistan’da güvenlik güçleri, yüzlerce sivili gözaltı bahanesiyle ortadan kaybetti. Yurt dışındaki Çeçen aktivistlerin ulaştığı bilgilere göre, kaçırılanların arasında kadınlar, çocuklar ve ağır hastalar bulunuyor. En az birkaç kişi işkence altında hayatını kaybetti, çok sayıda insan ise savaşın ortasında savrulmuş durumda.

Sessiz sedasız yürütülen bu operasyonlar, Çeçen halkına yıllardır süren zulmün yeni bir sayfası. Sistematik bir şekilde Müslüman tebaaya yapılan muameleler, asimilasyon politikasının bir parçası. Müslüman nüfusun eritilerek Rusya'nın zulmüne karşı direnişin kırılması maksat ediniliyor.


 

Son yıllarda Rusya'nın Müslüman tebaaya karşı uyguladığı bazı asimilasyon politikaları ve zulüm hadiseleri

İnsan hakları savunucusu Abubakar Yangulbaev’in ailesi hedef alındı. Annesi Zarema Musayeva, Nizhniy Novgorod’dan zorla alınıp Grozni’ye götürüldü. Aile üyeleri muhalif faaliyetleri nedeniyle sistematik baskıya uğradı; zorla kaybetme ve işkence vakaları raporlandı.

Ramazan Kadirov yönetiminde, muhalifler “zorla kaybolma” vakalarına maruz kaldı. Yüzlerce kişi iz bırakmadan kayboldu, bazıları ölü bulundu. Bu kişiler arasında aktivistler, din adamları ve sıradan genç erkekler de yer alıyor.
Kırım Tatarları, işgal sonrası Tatar Milli Meclisi’nin kapatılması ve liderlerin sürgün edilmesi gibi uygulamalara maruz kaldı. Onlarca Tatar aktivist “aşırılıkçı” suçlamasıyla tutuklandı; bazıları kayboldu, bazıları şüpheli koşullarda öldü.
İşgal altındaki bölgelerde siviller, “filtrasyon” süreçlerinden geçirildi. Binlerce kişi ailelerinden koparılarak Rusya’ya sevk edildi. Erkekler işkence gördü, kaybolanların akıbeti bilinmiyor, çocuklar zorla alıkonuldu ve bazıları asimilasyon kamplarına yerleştirildi.

Kadyrov rejimi, binlerce Çeçen gencini “gönüllü” adı altında Ukrayna cephesine gönderdi. İtiraz edenler kayboldu, aileler tehdit edildi. Kadın ve çocuklar da seferberlik kapsamında ailelerinden ayrıldı ve gözetim altında tutuldu.
Kaynak: Haber Nida, Memorial, Human Right Watch, Al Jazeera, RFERL

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

fena vurucu

çünki çeçenistanın başında basayev yok putinin kapısının önünde kulübede kemik yalayan kadiroğlanı iti var

her yerde zulüm var

ama biz taktık gazzeye gazzede gazze kendi ırkdaslarının umurunda değil biz gazede gaze takalım ama diğer yerler duydunuzmu ümemtcşilerden <uygurlar doğu türkistan+krıım +bulgaristan++yunanistan+suriye +iran + avrupadaki türklre yapılanalr yok gazzede gazze )
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23