• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Canan: PKK mutlaka dağdan inecek

Yeniakit Publisher
2013-03-04 21:00:00 - 2013-03-04 20:05:45
Canan: PKK mutlaka dağdan inecek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın üç günlük Suudi Arabistan ziyareti heyetinde BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan da bulunuyordu. BDP’li Esat Canan’la Riyad’da, İmralı görüşmeleri ile basına sızdırılan tutanakları konuştuk. Esat Canan, hayli ilginç değerl

“ÖCALAN NE DERSE O”
BDP’li Canan, çözüm sürecinde parti olarak Öcalan’a bağlı olduklarını ve onun talimatlarına uyacaklarını söyledi. Canan “Başbakan bizi muhatap kabul etmedi. Düşüncelerimize değer vermedi. Parti olarak da, benim şahsi olarak da bu sorunun çözümü için önerilerimiz vardı. Şimdi bir şey söylemem doğru olmaz. Öcalan’a bağlıyız. Öcalan ne derse o. Onun talimatlarını uygulayacağız. Karşı çıkmamız, itiraz etmemiz mümkün değil” diye konuştu.
ÖZERKLİK OLSA DA YÖNETEMEYİZ
Bölgede kurulacak olası federasyona da, özerkliğe de karşı olduğunu, ayrı bir devlet fikirlerinin asla olmadığını vurgulayan Canan, şöyle devam etti: “Zaten bölgeyi yönetecek ne birikimiz ne de altyapımız var. Özerklik olsa da yönetemeyiz. Biz ayrı bir devlet istemiyoruz. Bölünme diye bir şey olamaz. İstesek de bölünemeyiz. Ben Türk düşmanı değilim. Eşim Ispartalı. Eğer Türk düşmanı olsaydım bir Türk’le evlenir miydim hiç? Ben silahın bırakılmasından yanayım, barıştan yanayım. Türklük üst kimlik bunu kabul ederim. Ancak yıllarca Kürt kimliği inkar edildi. İnsanların anadilde konuşması yasaklandı. Bunlar bizi ayrıştıran etkenler oldu, birleştiren değil.”
BÖLGE İNSANI GERÇEKLERİ GÖRDÜ
Artık şiddetle bir yere varılamadığını hem kendilerinin hem de dağdakilerin gördüğünü dile getiren BDP’li Canan, PKK’yı dağdan indireceklerini iddia ederek şunları kaydetti: “Şiddetle bir yere varılamayacağını bölge insanı da dağdakiler de gördü. PKK’yı dağdan indireceğiz. Şiddet çözüm değil bunu herkes gördü. PKK mutlaka dağdan inecek. Biz bunu yapacağız.”
BDP’li Canan, “Eğer bölgede ırkçı, Kürtçü bir parti kurulsun yüzde 1 bile oy alamaz. Eşit haklarla eşit şartlarda birlikte yaşamaktan yanayız. Bizim isteğimiz haklarımızın verilmesi” dedi.
ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI
AK Parti hükümeti döneminde kültürel haklar alanında ciddi adımlar atıldığını vurgulayan Canan, “Evet önemli adımlar atıldı. Neden bu zamana kadar beklendi? Neden 80 yıl boyunca bu insanların hakları elinden alındı. Şimdi verildi diyorsunuz peki geçmişte gasp edilen haklarımız ne olacak? Sadece bizim haklarımız gasp edilmedi, Müslümanların da hakları gasp edildi. Bugün bu sonuç o gasp edilen hakların bir sonucudur” dedi.
SUSTURAN SORU: MÜSLÜMANLAR
DAĞA MI ÇIKTI, SİLAHA MI SARILDI?
Öte yandan, “Bu ülkede Kürtler gibi Müslümanların da hakları gasp edildi” diyen BDP’li Esat Canan; “Peki Müslümanlar haklarını dağa çıkarak, silaha sarılarak mı aradı” şeklindeki soru karşısında ise, bir süre sessiz kaldı. Ardından “Müslümanlar da domuz bağıyla insanları katlettiler ama” şeklinde bir ifade kullanan Canan’a, Akit gazetesi olarak bunu da asla tasvip etmediğimizi, o dönem “Hizbul Vahşet” diye manşet attığımızı hatırlatarak, “Peki siz PKK için aynı şeyi söyleyebilir misiniz” diye sorduk. BDP’li Canan bu soruya da cevap veremedi, sessiz kaldı.
CANAN, OTELE TÜRK BAYRAĞI ASTIRDI
Öte yandan, BDP’li Milletvekili Canan, başkent Riyad’da kaldıkları Ritz Carlton Oteli’nde Türk bayrağı asılı olmadığını fark edince yetkililerle irtibata geçti. Canan, uzun uğraşlar sonunda Türk bayrağının otele asılmasını sağladı. Konuyu öğrenen Bakan Çağlayan ise BDP Milletvekili Esat Canan’ı gayretinden dolayı tebrik etti. Bakan, uçaktayken de konuyu anonsla bildirip, heyete Canan’ı alkışlattı.
Barış sürecinin devam etmesi gerektiğine işaret eden Bakan Çağlayan da, bunun Türkiye’ye çok şeyler kazandıracağını, kardeşliği, birliği, beraberliği pekiştireceğini, bundan vazgeçilmesinin mümkün olmadığını söyledi ve “Allah birliğimizi, beraberliğimizi bozmasın” dedi. Canan’ın davranışına Hakkarili hemşehrileri de destek verdi ve kendisini kutladı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23