• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

BM’nin Türkiye raporu korkuttu: Topraklarımızın yüzde 88'ini kaybedebiliriz

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi:
BM’nin Türkiye raporu korkuttu: Topraklarımızın yüzde 88'ini kaybedebiliriz

Birleşmiş Milletler (BM) yayınladığı raporda Türkiye'yi, kapıda bekleyen sessiz felaket konusunda uyardı. Rapora göre Türkiye, topraklarının yüzde 88'ini kaybedebilir!

BM'nin desteğiyle hazırlanan raporda tarihin en şiddetli kuraklıklarına dikkat çekilirken son iki yılda yaşanan kuraklıktan dolayı Türkiye’nin ciddi kuraklık riski ile karşı karşıya olduğu belirtildi.  Akdeniz bölgesi iklim değişikliğinde en odak noktalardan biri olarak belirlenirken bunun nedeninin ise artan sıcaklıklar ve azalan yağış miktarı olduğu anlatıldı.

Kuraklığın Akdeniz'de iklimin doğal bir parçası olarak vurgulanırken, 1950'lili yıllardan bu zamana kadar hem kuraklığın sıklığı hem de etkisinin belirli olarak arttığına dikkat çekildi. 2020 yılında Akdeniz'deki ortalama sıcaklığın 2 ila 3 derece, 2100 yılında ise bu derecenin 5 dereceye kadar çıkabileceği yönünde öngörü var. Yaşanacak olan her 2 derecelik artış, bölgedeki suya erişimi de yüzde 15 azaltacak. 

Raporda yer alan bir diğer detay ise Türkiye'de çöl iklimine benzeyen bir iklimin görülme olasılığının artması. Bu da kuraklıktan etkilenme potansiyelinin en yüksek ülkeler arasında olduğunu gösteriyor. Özellikle Akdeniz havzasında yaşanan iklim değişikliği ve küresel ısınma olası riskleri incelemek için 3 ülke baz alındı. Bunlar sırayla İspanya, Fas ve Türkiye.

Çıkan sonuçlarda Türkiye'nin yarı kurak ve toprak parçalanmasına daha yatkın olduğunu gösterdi. Raporda, "Ülkenin yüzde 88'i çölleşme riskiyle karşı karşıya" ifadelerinin yer aldı.  Ve 21. yüzyılın sonunda Türkiye'de yağış oranı yüzde 30 oranında düşeceği belirtildi. Buna eş zamanlı olarak sıcaklıklarda artacak. Ve 2100 itibariyle ülkenin batısı ve güneyinde sıcaklıklar 4 ila 5 derece fazla olacak. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Aşsız iş

Türkiye kuraklığı ihbar kabul etmeli ve özellikle tarım için denizden su arıtacak büyük tesisler kurmalıdır. Şu an atık suyun tamamını arıtarak depolanması ve tarım sulama için kullanıma hazır hale getirmelidir. Aş olmayınca işin bir anlamı yoktur. Atalarımız ne diyor; AÇ AYI OYNAMAZ.

Abdullah Biri

Korku senaryosu. 1447 yıl önce kıtlık kuraklık neden ????? olur iki cihan nebisi Muhammed Mustafa S. A. S hadislerine bakın. Nasıl uyarmış tüm insanlıgı. Devletleri yönetenler, Hükümetlet, önce kendilerine baksın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23